Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milan Richter a kompro na názorové oponenty

Představte si středověké městečko, ve kterém vládne rychtář a sbor konšelů. Část konšelů rychtáře dlouhodobě kritizuje za nedbalé nakládání s prostředky obce. V té samé době na jednoho z nich přinese richtářovi jeden z jeho poskoků smyšlené udání. Richtář má v ruce páku a začíná jednat... Změnilo se za těch 500 let něco? Zdá se, že pouze reálie.

V pondělí 24. 9. 2012 jsem během konání prvního poprázdninového zastupitelstva vystoupil s následujícím příspěvkem:

"Vážený pane starosto,

žádám Vás o informace k jedné, dle mého názoru, velmi nestandardní události. Ptám se takto veřejně, protože nemám co skrývat - mám čisté svědomí.

Nejdříve mi dovolte, abych pro ostatní uvedl na vysvětlenou pár faktů. Loni na jaře jsem měl v Jánských Lázních konflikt s jedním nejmenovaných člověkem. Ten mne, poté co jsem si na jeho agresivní jednání stěžoval, křivě nařkl ze spáchání přestupku. Proti absurdním obviněním jsem se ohradil na policii a posléze považoval celou věc za skončenou. K mému překvapení mi ovšem po několika měsících předseda zastupitelského klubu TOP 09, zde přítomný Michal Narovec, sdělil, že jste mu při osobním setkání dal přečíst dokument s oznámením mého údajném přestupku s nabídkou, že "to necháte smést ze stolu". Michal Narovec toto okamžitě odmítl, za což mu ještě jednou děkuji. Bylo to, podle mne, jediné správné rozhodnutí. (pozn.: Mimochodem, tato schůzka se uskutečnila v době, kdy kulminovala kauza Key Investments - s očekávanou ztrátou 150 -200 milionů Kč pro Prahu 10 - a kdy zastupitelský klub TOP 09 vyzýval odpovědné politiky z koalice ODS a ČSSD k rezignaci na členství v radě.)

Zvažoval jsem tehdy, jak danou věc řešit a rozhodl jsem se, že tak učiním, jakmile bude toto vylhané obvinění proti mé osobě zneužito. Tak se stalo letos 29. června tajemným volajícím v pořadu Hyde Park, jehož jsem byl hostem. Předesílám, že nedisponuji přímým důkazem, že za tímto pokusem o dehonestaci mé osoby stojí některá třetí osoba v souvislosti s výkonem mé funkce zastupitele. Ale mám svědectví, že Vy jste byl o dané pseudokauze ve stádiu řešení před rokem kýmsi informován. A mě zajímá, kdo to konkrétně byl, protože tato osoba se, dle mého názoru, mohla dopustit trestného činu. Chtěl bych věřit, že Vaše nabídka byla myšlena jako projev dobré vůle.

Tady nejde o moji osobu, nelze totiž vyloučit eventualitu, že jde o běžný postup daného člověka a že se může týkat více lidí. Z tohoto důvodu to nechci nechat být. Pane starosto, žádám Vás, abyste vysvětlil, jak se do Vašich rukou dostala ona rozpracovaná dokumentace. Za předpokladu, že se jednalo o jednorázový exces a nikoli nastavený proces, věřím, že si na danou záležitost vzpomínáte.

Prosím o vyjádření písemnou formou. Děkuji za slovo."

Starosta Richter reagoval ve smyslu, že vůbec neví, o čem mluvím. Náhlý výpadek paměti jsem i předem tipoval jako nejpravděpodobnější reakci. Nic jiného Milanu Richterovi, podle mne, ani nezbývá. V této souvisosti nelze nevzpomenout na legendární výrok poslance Jana Moravce (ODS), kterým odůvodňoval své shánění kompromitujících informací na ostatní politiky: "Jsou věci, pro které se občas shání hlasy, a ta motivace může být pozitivní nebo negativní, proč někdo nějak jedná". Skutečnost, že to řekl takto "na plná ústa", ho stála poslanecký mandát.

Na získávání kompromitujících informací na názorové oponenty jsou zřejmě dobře zaběhnuté mechanismy nejen na celostátní, ale i komunální úrovni. Zveřejnění je jednou z cest, jak s tím bojovat.

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Skutečnost, že jsem pod svými články vypnul diskuzi, neznamená, že bych neměl zájem diskutovat, právě naopak! Zvu Vás na svojí facebookovou stránku, tam máte alespoň jistotu, že Vám odpovím. :-) Diskuze pod blogy jsem bohužel nestíhal procházet, což mohlo vyvolávat mylný dojem, že nechci reagovat. Za každou věcnou polemiku jsem jedině rád.

Autor: Martin Uhlíř | sobota 29.9.2012 18:58 | karma článku: 13,29 | přečteno: 1092x
  • Další články autora

Martin Uhlíř

Zbabělost a alibismus v poslanecké sněmovně

Jednají čeští zákonodárci podle svého svědomí a vědomí neno jsou jen loutkami na nitkách stranických šéfů (potažmo vlivných kmotrů v pozadí)? Pan poslanec Boris Šťastný (ODS) se včera médiím bezelstně přiznal, že při hlasování poslanecké sněmovny o zvýšení DPH porušil poslanecký slib, který všichni čeští zákonodárci skládají na začátku svého mandátu. Domnívám se, že z obecného pohledu se jedná o jednu z příčin současného politického, potažmo společenského marasmu.

15.7.2012 v 10:50 | Karma: 31,20 | Přečteno: 2349x | Ostatní

Martin Uhlíř

Rezignace na členství v TOP 09 aneb modré nebe nade mnou..

Na začátku července rozhodl rezignovat na své členství ve straně TOP 09. Byl jsem vyzván redakcí novin Praha 10, abych svoji motivaci vysvětlil v prohlášení. K rozhodnutí rezignovat na členství ve straně jsem dospěl nedlouho poté, co jsem se dne 29. 6. 2012 zúčastnil jako host pořadu České televize Hyde Park. Do pořadu jsem byl pozván na základě skutečnosti, že jsem na sociální Facebook veřejně kritizoval výroky a jednání ministra financí Miroslava Kalouska v kauze své stranické kolegyně Vlasty Parkanové (oba TOP 09).

11.7.2012 v 17:04 | Karma: 28,68 | Přečteno: 2521x | Společnost

Martin Uhlíř

Omluva Jaroslavu Poláčkovi

Panu Jaroslavu Poláčkovi, volebnímu manažerovi TOP09, jsem se za své nepodložené výroky nejprve telefonicky a posléze i osobně omluvil.

1.7.2012 v 23:48 | Karma: 32,74 | Přečteno: 5849x | Diskuse| Osobní

Martin Uhlíř

Katarze v půlnoční Plzni

Málokdy si člověk zpětně vybavuje celé dny. Naši paměť tvoří výrazně kratší fragmenty. V případě události, kterou budu popisovat, šlo primárně o onen pověstný osudový zlomek vteřiny.

29.6.2012 v 7:36 | Karma: 16,10 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Osobní

Martin Uhlíř

Michal David přestřelil, ale co, je to přeci jen interpret!

Poznámka: Ráno, dne 27. 5. 2012, jsem původní článek z vlastní vůle odstranil. (vysvětlení níže)

24.5.2012 v 11:09 | Karma: 16,97 | Přečteno: 2567x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!