Přijel papež, bohudík...

Je to jen několik minut, co přistál papež v Praze. Celá republika je na nohou. Nebo tomu tak není?

Honosné přivítání na Ruzyni, dojemný projev s českým prvkem, speciální pořad v televizi. Pěkné, ale hlavou mi stále vrtají tři myšlenky, které ve mně vyvolávají poněkud odpor k celé této záležitosti. Doufám, že se mi podaří zachovat jejich posloupnost vzhledem k jejich prolínání.

První věc, která mě napadá, je, proč je celá akce dělána tolik honosně, s Hradní stráží, s účastí vrcholných politických představitelů nevěřící země? Představitele církve sem logicky počítat nelze.

Druhá souvisí úzce s první, rozšiřuje ji a vysvětluje. Jak jsem již psal, proč se klade takový důraz návštěvě papeže v natolik nevěřící zemi, jakou je Česká republika. Jestli se nemýlím, tak věřící jsou zde menšinou, čímž nechci říct nic jiného než to, že bychom tudíž neměli vystupovat jako křesťanská země. Nikomu nebráním, ať věří a uctívá cokoli, ale je tu jeden háček, který je obsahem oné třetí myšlenkou, i když ta je dovedena (možná) ad absurdum.

Kdo celou tuto návštěvu platí? Přijal se úsporný balíček, aby byl rozpočet co nejméně v červených číslech a přitom si bez větších problémů uspořádáme takovou akci? Nebylo by, milí čtenáři, logičtější, aby tato návštěva vypadala spíše jako návštěva nějaké celebrity, třeba rockové hvězdy? Ať si to zaplatí ten, kdo tu jakoukoli osobu chce. A nebo, chcete-li, ať jsou státem hrazeny například i velkolepé koncerty a návštěvy "megastar". Vždyť rockerů je u nás jistě více než věřících (nemluvě o prolínání obou skupin)

Na závěr bych to chtěl celé shrnout. Nevadí mi, že do naší země zavítal papež, proč také. Chápu ho jako autoritu pro sice menšinu, ale nemalou a i kdyby, je to jejich svobodná vůle. S čím ale souhlasit nemohu, je "stav", který byl pro tuto návštěvu vyprodukován médii a politiky. Nejsme přeci natolik křesťanský stát, jako například Polsko, tak proč se tvářit, že takoví jsme? Není to, laskaví čtenáři, trochu moc?

Autor: Martin Šimák | sobota 26.9.2009 12:48 | karma článku: 17,65 | přečteno: 1048x
  • Další články autora

Martin Šimák

Všemu lidu...

10.12.2011 v 12:00 | Karma: 8,32

Martin Šimák

A: teď vám moc nerozumím

17.11.2011 v 23:25 | Karma: 8,29