V ČR začal vycházet prestižní Forbes

Americký magazín Forbes, který je v ČR asi nejvíce znám svými různými žebříčky milardářů, začal tento týden vycházet i v české mutaci. Musím se přiznat, že jsem se na příchod nějakého nového časopisu snad ještě tolik netěšil. Moje nabuzení bylo takové, že jsem si ho dokonce předplatil na rok ještě dříve, než vyšlo první číslo. Teď držím časopis v ruce, mám ho skoro přečtený a …nebudu to natahovat, nelituji toho, ale...

Forbes se už rok prodává na Slovensku a právě vydavatelé slovenské verze se rozhodli vstoupit i na český, extrémně přeplněný trh byznysových magazínů. Vedle týdeníků Eura, Profitu a Ekonomu se tedy budeme setkávat každý měsíc na stáncích i s Forbesem. Na Slovensku mají měsíčně prodaný náklad kolem 11 000 ks, což je hodně solidní výsledek a pokud se jim stejně zadaří i v ČR, tak si redakce s v čele ex-šéfredaktorem HN Šimůnkem bude moci gratulovat.

Vybrat hlavní téma a postavu prvního čísla, které může rozhodnout o (ne)úspěchu časopisu, určitě nebylo lehké a nakonec ruka šéfredaktora padla na “pana Kofolu” Jannise Samarase. Výběr to podle mě byl vcelku šťastný, protože o Kofole a hlavně jejich zakladatelích se tolik nepíše a Samaras není tolik mediálně provařená tvář. Trošku jsem se bál, že šáhnou po někom známém jako Jančura, Babiš, Kellner a spol.

Ve Forbesu samozřejmě nemůže chybět žebříček 400 světových milardářů, který mě nechává klidným, stejně tak rozhovor Steve Forbes vs. Václav Klaus. Na co jsem se ale těšil nejvíce, jsou přebrané články a reportáže z americké verze. Několik jich tam je (zde pokračuje moje ALE z úvodu tohoto textu), ale čekal jsem, že jich bude více.

Reportáž o extravagantním vizionáři-miliardáři Sean Parkerovi, jedním z hlavních lidí stojící za úspěchem Facebooku, zakladatelem Napsteru, který položil hudební průmysl a dalšími firmami, je přesně to, proč jsem se na Forbes těšil. Doufám, že podobných článků a reportáží o lidech a firmách, ke kterým se, bez urážky, česká redakce nikdy nedostane, bude více. Také doufám, že se Šimůnek bude krotit ve snaze za každou cenu přinášet vlastní obsah a radši ať vybere to nej z americké verze. Vlastního obsahu a rotace stále stejných tváří mám už dost díky výše zmíněným týdeníkům a jen díky převzatému obsahu jsem četl dnes už zaniklý magazín eBiz ze stáje CPressu. Ten každé číslo otiskl tři reportáže z podobně prestižního amerického magazínu Fortune, pak s tím přestal a do roka zkrachoval.

Těžko hodnotit Forbes CZ po prvním čísle, protože u podobného magazínu je to běh na dlouhou trať a tak dle Šimůnkových slov v úvodníku “Byznys je umění. Má přinést peníze a štěstí” popřejme českému Forbesu, ať se mu daří a přináší svým tvůrcům peníze a čtenářům štěstí :-).

Autor: Martin Schovanec | sobota 5.11.2011 11:55 | karma článku: 10,53 | přečteno: 1370x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52