Herní trh v ČR v roce 2012

Rok 2012 je tu s námi už pár dní a internet se úspěšně plní různými bilancemi roku minulého nebo snahami o předpovědi, co že nám přinese rok 2012. Zkusím si také zavěštit z křišťálové koule a případně ze sebe udělat blbce, když něco nevyjde :-). Trošku si to ale zjednoduším a zaměřím se jen na trh počítačových a konzolových her v ČR, kde roky podnikám.

PS Vita

I když v zahraničí neprovází start nové konzole PS Vita nijak velké prodejní šílenství, v ČR se jí zadaří velmi dobře a do konce roku bude v ČR výrazně úspěšnější než její o rok starší konkurent Nintendo 3DS. Obrovská základna hráčů PSP a Sony konzolí obecně udělá své. Prodeje her ale nebudou nijak závratné, dokud cena nepůjde na polovinu. Jinak tomu může být ale u digitálně stahovatelných miniher.

Nejprodávanější hry

Největším hitem roku bude GTA V, které vyjde ale až na podzim (pořádně ho předvedou na E3 v červnu). Překoná i čísla hitů jako Mafia 2 či Battlefield 3. Hned za ním bude Diablo 3, které bude celoročně velmi dobře prodávané, ale ne tak hodně, jak by mohlo být ještě před lety. Dobře se bude dařit také tradičním sériím jako Mass Effect 3, FIFA 13, Starcraft 2 a mnoho dalších.

Konzolové tituly vítězí

Už v roce 2011 konzolové hry začaly v celkových číslech trhu o prsa vítězit nad PC platformou. V tomto roce začnou konzolové hry výrazně nabírat na síle (i díky velkému množství konzolí prodaných v minulém roce) a budeme se čím dál více přibližovat trhu na západě. Krom několika vybraných žánrů jako RPG, MMORPG či strategie bude vítězství konzolí nad PC 70:30

Největší prodejní zklámaní

V poměru velká značka a očekávání versus finální prodejní čísla bude v naší zemi propadákem poslední datadisk World of Warcraft: Mists of Pandaria. V porovnání s kusy předchozích dílů to bude tak desetina a nažene poslední nepřesvědčené hráče do spárů jejich konkurence Star Wars: The Old Republic, která se do konce roku stane nejhranější placená MMORPG mezi českými hráči.

Odchody z trhu

Vyčerpávající rok 2011 (hlavně jeho první polovina) velmi poznamenal slabší a nepřipravené firmy. Očekávám, že z přeplněného herního trhu odpadne tento rok minimálně jeden či dva z větších hráčů v každém oboru: médium, obchod, distributor/dovozce. Do léta by mohlo být jasno.

Stagnace trhu s hrami

Trh her (bez obratu za hardware a konzole) bude stejně jako poslední dva roky stagnovat. Klesající cena her, zvyšující pirátství, digitální distribuce, jiné možnosti zábavy (iPad apod.) budou snižovat celková čísla z prodeje krabicových her. Kusově trh lehce poroste, ale v penězích bude spíše stejný co v roce 2011.

Digitální distribuce

O digitální distribuci se bude tento rok mluvit výrazně více než kdy dříve, i díky nově odstartovaným či chystaným projektům. Reálný dopad na český trh v penězích bude ale stále minimální v jednotkách procent. Může ale velmi překvapit vstup velké firmy do tohoto oboru (např. Apple, Google apod.)

Čeští vývojáři

Stále bude platit, že v ČR je velké množství šikovných lidí schopných prorazit na globální herní trh. Spíše se tomu ale bude dít na platformách jako Android a iOS, kde očekávejme vznik několika startupů s velkým potenciálem. Jeden z větších českých vývojářů “tradičních” PC her bude koupen zahraničním investorem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Schovanec | neděle 8.1.2012 10:13 | karma článku: 14,67 | přečteno: 2754x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Může být monopol (v)hodný?

22.7.2015 v 21:00 | Karma: 10,10

Martin Schovanec

Druhý věk strojů

31.5.2015 v 20:00 | Karma: 9,42

Martin Schovanec

Havel podle Žantovského

2.3.2015 v 20:25 | Karma: 13,52