Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

4. 9. 2010 7:42
ten problém je úplně ale úplně jinde

Neboli se ptejme co by se změnilo kdyby místo zdravotních pojištoven platily komerční a zbytek si doplácel člověk keš.

a. I komerční pojištovny se dají dojit, viz tenhle článek

http://ekonomika.idnes.cz/pozor-na-nesolidni-asistencni-sluzby-predrazuji-pujceni-aut-varuji-pojistovny-gfz-/ekonomika.asp?c=A100903_190719_eko-zahranicni_vel

b. Jaksi mi není jasné co by měl člověk z informace kolik jeho zákrok stojí pojištovnu. Maximálně, kolik má doplácet ze svého. Pořád se tam nějak vkrádá předpoklad že by si to rozmyslel a na zákrok nešel, aby ušetřil. Pro sebe, pojištovnu.

A jsme u jádra pudla, autor jako mladý člověk asi moc k doktorovi nechodí, to se mu to bájí o léčení co se dá regulovat a postavit na komerční bázi. Nakonec, kdyby stát snížil povinné ručení (a zbytek ať si lidé doplatí sami nebo komerčně připojistí), ještě by na tom pár let vydělával. Ale pak se překlopí čtyřicítka, člověk zjistí že chodí na návštěvu k doktorovi častěji než na rande a taky ho to stojí víc peněz :(

0 0
možnosti
-

-zebra-

4. 9. 2010 9:15
Re: ten problém je úplně ale úplně jinde

cesky zdravotnitni system je v jadru dobry, netreba zadnych radikalnich socialnich experimentu a la masova privatizace. Jen je treba lidem trpelive vysvetlit, ze lecba je draha a nejsou penize. Je treba zvysit povinne odvody, je treba zvysit spoluucast (at kazdy plati 10% z lecby cash), je treba snizit korupci na urovni managementu nemocnic (predrazene zakazky, outsourcing), korupci na urovni pojistovny. Je treba sehnat kompetentniho ministra (Heger je gauner, co tuneloval fakultku v Olomouci), je treba zakazat lekarum predepisovat konkretni leky, ale jen ucinne latky (tim se snizi lobby farma firem). je treba pridat NEMOCNICMU personalu, jinak se zdravotnictvi zhrouti na jeho nedostatek. Jinak je cesky system jednim z nejefektivnejsich na svete pokud jde o pomer cost/benefit. Ten americky komercni je naopak jednim z nejmene efektivnich na svete v pomeru vstupy/vystupy. Proto se ho snazi reformovat.

0 0
možnosti
PD

dolep9am

3. 9. 2010 23:07
autorovi

No, nebudu první, kdo si všiml, že tématu vůbec nerozumíte a navíc zjevně neoplýváte ani originálními, ani příliš inteligentními myšlenkami. Zdravotní služba není služba jako každá jiná a to prakticky nikde na světě. Snažíte se hodit problém s minimální státem zaručenou zdravotní péčí na sociální systém, ale to je pochopitelně nesmysl minimálně od té doby, co je lékař povinen provést život zachraňující akce kdykoliv je to nezbytné. Ani komerční pojišťovny dnes nesmí zohledňovat v některých typech pojištění kupříkladu věk, či pohlaví. Chtěl bych vidět pojišťovnu, která ve volném tržním prostředí pojistí třeba 70ti letého důchodce. Ano, můžete se odvolávat na to, že důchodci bude pojistné hradit stát prostřednictvím sociálního systému, ale to je jen taková hra se slovy, neboť tokto to v podstatě tak jako tak je už dnes. Jsou minimálně dvě oblasti, kde volný trh nefunguje tak, jak bychom chtěli, neboť zaručuje pouze Pareto optimální stav-zdravotnictví a školství.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

3. 9. 2010 23:17
Re: autorovi

Budete druhý a stejně jako ten první se mýlíte. Také z oboru zdravotnictví?

Proč si každý představí anarchii, když se řekne trh? Určitá pravidla platí vždy, dnes je ve zdravotnictví málo trhu a regulace příliž, já chci, aby bylo více trhu a regulace méně, pouze ta, která efektivně předejde některým možným nežádoucím jevům. Dnes to rozhodně není stejné jak navrhuji já, ten rozdíl je podstatný a pokud vy o tom něco víte a četl jste dobře článek, musíte ten rozdíl zřetelně vnímat.

0 0
možnosti
-

-zebra-

3. 9. 2010 22:11
na ekonoma povrchni a neinformovany clanek

je videt ze o problematice nevite ani naproste zaklady. Sorry, ale studujte dal, a hlavne odbornou literaturu k tematu zdravotnictvi.

0 0
možnosti
CZTC

co ze to chces

3. 9. 2010 22:07
bla

Pokrytectví, kdy jsme vychováváni, že zdraví je jedna z nejcenějších věcí na světě a zároveň, že zdravotnictví je bezplatné, je načase ukončit.

Autore, tohle zaprvé nikdo kromě vás neřek, za druhé je to blábol. Zdravotnictví je placené povinným pojištěním ze mzdy všech pracujících lidí, ne bezplatné. Bezplatné je jen pro výdělečně nečinné.

A druhá věc je, že komercionalizace zdravotnictví prostě nefunguje. V USA asi polovina lidí nemá zdravotní pojištění, protože si ho prostě nemůžou dovolit. Zaprvé je to drahé, zadruhé, pokud máte nějaký "nákladnější" stav, komerční pojišťovna vám to osolí takovým způsobem, který nebudete schopný zaplatit.

Nabídka - poptávka u nezbytných věcí prostě nefunguje, nebo funguje jen velmi omezeně. Nákladné zákroky prostě MUSÍ zaplatit každý, i kdyby kvůli tomu měl prodat dům a ještě se zadlužit - alternativa je totiž buď smrt, nebo doživotní invalidita.

0 0
možnosti
P

philby

3. 9. 2010 21:43
ano i ne

V zásadě souhlasím a pod "90% článku" se podepíšu. ALE: problém je, že toto píšete z pozice mladého a zdravého. Jakmile se věk přehoupne přes 60, ne-li 70, začne zdravotních potíží přibývat, a péče o člověka stojí najednou hromadu peněz, jen aby se "udržel při životě". Co uděláte? Vypovíte mu jednostranně pojistku a necháte ho zdechnout jako už nepojistitelného? Otázka č. 2: co uděláte s těžkými a nákladnými chorobami? Zdaleka ne za všechno si člověk může sám - ať už k nějakému zdravotnímu stavu přijde geneticky, po úrazu nebo jinak. Opět ho nepojistíte?

Moje odpověď: NE, zdravotní pojištění "bohužel" plně komercionalizovat nelze. Jistý prvek solidarity(!) tam být MUSÍ. Ale nikoli "solidarity" bohatých s chudými (což znamená pouze vysavač jejich peněženek), ale solidarity zdravých s nemocnými, tedy přesněji dosud-mladých-zdravých s už-starými-nemocnými. Navrhoval bych proto, posílit ve zdravotním pojištění prvek SPOŘENÍ, asi jako v penzijním. Starý a nemocný bude totiž jednou KAŽDÝ.

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007