Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zeptejte se Karla, zdali on na svém panství sbírá padaná jablka a máte po problému.

0 0
možnosti

J22a11n 17Š59p63e17c34i43á28n

29. 10. 2014 18:07

Tak na me zahrade jsou ctyri jablone, ktere mi zaberou jeden den zivota sklizni, pak ocistit a pak odšťavnit. Vznikne tim 40 - 45 pet pullitrovek stavy z jablek,ktere šoupnu do mrazaku a postupne odebiram celou zimu. Zbytky po odstavneni jdou na kompost. Takze 20 litru te nejkvalitnější šťávy za cenu sobotniho odpoledne. V obchode by to vyslo na asi 20x50 kacek kdyz to srovname s drazsim. Je to u nas kazdorocni ritual.

0 0
možnosti

P38a79v12e44l 36K80u42r72a81l

29. 10. 2014 20:25

tak nějak... u dědy se to řeší tak že se spadaná jabka moštují průběžně... mrazák je plný králíků a nebo hovězího od sousedu co mění za králíky, slepice a kohouty... tam není na mošt místo...

vylisovaný zbytek jablek... dílem na kompost, dílem pro slepice.

stromů je tedy trochu víc.

Pointa je že ne vše člověk musí přepočítávat na peníze... ono ruku na srdce - v obchodě domácí jablečný mošt neseženete... bez mražení zkvasí do týdne.

To by mi měli dodávat v zimě? :D ta cena by byla naprosto strašná... dostanu maximálně koncetrát s inhibitory co možná někdy viděl nějaké jablko.

Myslím že v tomhle nejlepší úvahu o hodnotě člověk vyčte z jedné úvahy z Hvězdné pěchoty kde podplukovník Dubois studentům vysvětluje že nic jako objektivní hodnota jakékoli věci a nebo služby neexistuje.

0 0
možnosti
Foto

Uznání Adamu Smithovi a zároveň členství v TOP9. Jak to, chlape, dáváte? ;-)

0 0
možnosti
Foto

Až na tu politiku na konci se mi článek líbil. Je to opravdu každého věc, co udělá na svojí zahradě s jablky, bez ohledu na účetnictví. Mám jen tuto poznámku: Před třiceti a více lety jsem padaná jablka vozila v pytlích do výkupu, stála tehdy také jednu korunu. Nepoměr s dneškem, že? Dnes bych to za jednu korunu nedělala, to je raději: Zpracovávám v domácnosti, rozdávám, hážu na kompost a nechávám pod stromy pro ptáky. Všechny čtyři činnosti ve správném, ekonomickém poměru - kompoty a štrúdly se hodí, dobré vztahy se sousedy také, přiměřené množství na kompost také, užiteční ptáci na zahradě také. Kdysi jsem moštovala, jenže dle mého názoru není pití moštu nejzdravější, i v jedné dvoudecové skleničce je zkoncentrováno příliš mnoho jablek. To už štamprlička kalvadosu bude zdravější.

1 0
možnosti

P48a64v18e85l 30K13u88r81a31l

29. 10. 2014 11:25

tak záleží kdy moštujete... na začátku je čistý mošt akorát... koncem sezóny se hodí ředit vodou. Stále osvěžující a cokoliv je lepší než džus ze supermarketu.

0 0
možnosti

Tak jsem si přečetla článek i diskuzi. Jen nevím, proč jste ten článek vlastně psal. Jako ekonomický rozbor na téma "sběr padaných jablek"  nebo sdělení směrem k voličům socialistických stran, jak jsou vlastně nechytří? Pro příště radím témata oddělit do dvou článků, nebude to takový guláš s oslím můstkem. Pro příští rok využijte svoje analytické znalosti a hlavně rady diskutérů dole.

2 0
možnosti
Foto

K68a91r82e51l 86M41á46d11l36e

28. 10. 2014 23:03

Já to beru tak, že autor poměrně nanicovatým článkem odstartoval příjemnou a nenáročnou diskuzi o jablkách. Já se třeba přes jablka dostal k poznání, že s panem kolegou Polickým můžeme jednou za uherák mít i stejný názor.

2 0
možnosti
Foto

pokud vezmete čistě ekonomické hledisko tak se vám jablka vyplatí sbírat tehdy pokud nejste schopen čas strávený jejich sběrem prodat efekivněji.

Pokud neberete v úvahu, že to slouží ke zvelebení zahrady a k vašemu dobrém pocitu pak je dobrých i pár korun k radosti / případně lze někomu nabídnout ať si y jablka posbírá-vy si ušeříte práci a on si pomůže.

Každopádně plně s vámi souhlasím, že čistě ekonomicky je mnohem výhodnější než si pěstovat ovoce či zeleninu, nebo chovat slepice, králiky...je udělat pár přesčasů, nebo si najít brigádu,

veškerá domácí produkce / snad s vyjímkou 3-4 slepic krmené prakticky jen zbytky/ je ekonomicky prodělečná pokud si započítáte cenu času, ale má pro vás cenu pokud se zajímáte o to co jíte

-fakt je ale ten, že pro spoustu lidí a třeba i pro mě je zahrádka především relax a odreagování-potom je to pro vás velice ekonomická věc- protože jednak něco vypěstujete ale hlavně ušetříte peníze, které by člověk dal za jiný způsob odreagování se

3 0
možnosti
Foto

K34a38r12e78l 81M78á95d37l72e

28. 10. 2014 22:55

Tak tady to ode mne máte s plusem. Máme na zahrádce pět rozmazlovaných slepiček. Jsou kamarádské, dali by se říct, že až vlezlé. Občas snesou nějaké vajíčko. Vůbec se mi nechce propočítávat, na kolik jedno takové vajíčko vyjde. Určitě dráž, než zaručené bio ze supermarketu.

1 0
možnosti

Zhodnotí jedo džusu. A mate 50 Kč za litr. Navíc domácí jsou násobně kvalitnější, než nalakovana z obchodu

2 0
možnosti

Ty Vaše útoky na socialisty jsou už trapné. Socialista není estébák nebo komouš, ale je přesvědčen, že v rámci tržní ekonomiky je nutná určitá míra státních zásahů, regulací a přerozdělování. Jinak společnost dlouhodobě nefunguje. Stát by neměl vařit pivo, ale nemůže asi úspěšný pivovar prodat okamžitě aby se zalíbil liberálům.

Jinak mně se vyplatí provést maximální množství oprav v bytě, i když nejsem tak efektivní jako profesionál. Většina zaměstnanců i podnikatelů víc peněz nevydělá, protože víc práce k zaplacení ev, poptávky není. Totéž jablka.

2 1
možnosti

Já si do socialistů rád rýpnu při každé příležitosti, nedělal bych to, kdyby mi nechtěli vládnout. Ekonomie není náboženství, abyste byl o něčem přesvědčen. Stát je instituce zřízená za určitým účelem, rozhodně ne k podnikání v pivovarnictví, dopravě či energetice. Přerozdělování dlouhodobě nefunguje;-)

4 1
možnosti

zapomnel jste zapocitat to, ze jablka se namaji nechavat shnit pod stromem. Takze byste je stejne musel uklidit.

2 0
možnosti

A vy jste zapomněl přečíst minimálně jeden odstavec. Navíc hnít sice nemají, ale klidně mohou, lze si představit situace, kdy je to ospravedlnitelné.

0 1
možnosti

Nevím, jestli se to vyplatí Vám, ale my jsme padaná jablka odvezli do moštárny. Ze 100 kg jablek bylo cca 70 litrů moštu v kvalitě bio. Vylisování 1 kg jablek stálo 4,- Kč (pro členy zahrádkářské osady, kde je moštárna, je to ještě méně). Pak to znamenalo sehnat láhve (zaplať pámbu za hospody a jejich štamgasty, flašku od rumu ani nemusíte vymývat!) a mošt zapasterizovat. Litr kvalitního bio moštu vyjde na cca 8,- Kč, ale je s tím trochu práce. V supermarketu mají nejlevnější jablečný mošt za 32,- Kč/litr. Nevím, jaký na to máte názor vy, ale u nás jsou v moštárně fronty a vozí sem lidi jablka taky ze vzdálenosti 10 km. Tak se jim moštování vyplatí.

4 0
možnosti
Foto

K81a71r47e83l 45M97á23d92l48e

28. 10. 2014 20:57

Téměř 100% souhlas. Jen bych upřesnil, že v supermarketech jsou k dostání pětilitrové krabice čistého moštu za 99,90 Kč, ale ten vlastní je člověku milejší, když ví, že ta jablka nejsou z pankejtu od silnice 1. třídy. A část moštu doporučuji prohnat s drobkem droždí demižonem pod kvasnou zátkou. Je možné nechat proběhnout proces do konce a mít svůj bio jabčák, ale lepší je vypít to v jisté nehotové, ještě zakalené fázi.

(Bojím se použít to známé slovo od "b", které se smí používat jen pro produkt z přesně vymezeného území. Z ostatních částí republiky se ten produkt smí prodávat pod názvem "částečně zkvašený vinný mošt". Já tedy doporučuji, abyste si udělali "částečně zkvašený jablečný mošt", občas nesprávně nazývaný "b.....".)

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007