Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

z-VV-na-bliti

15. 1. 2012 1:15
What?

"Euro přináší přínos i pro obchodování mimo EU..." >> To mozna jo. Importni cla ze zemi mimo EU tuhle eventualni vyhodu ale spolehlive mazou. S takovejma kecama jdi do ... Brusele.

0 0
možnosti
EZ

Emiliano Zapata

15. 1. 2012 10:39
Re: What?

Když budeš obchodovat s někým ve vzdáleném světě, třeba v Brazílii těžko budeš obchodovat v korunách nebo jejich místní měně. Všechno budeš přepočítávat přes dolar nebo euro. Takže kurzová rizika poneseš dvakrát.

0 0
možnosti
JP

apeppepa

11. 1. 2012 22:27
Jen poznámka

Volný trh EU existuje, jsem jeho praktickým účastníkem - to pro některé diskutéry - teoretiky. V článku nebyla zmíněna výhoda velkého trhu, který umožňuje úspěšným vyrábět ve velkých sériích,tudíž levněji.Je to nutnost pro konkurenceshopnost ve světovém měřítku(USA,Čína..). A dotace, subvence ... ?  Ty jdou zcela jednoznačně od bohatších k chudším, zatím je to pro nás jednoznačně výhodné. Rovné tržní podmínky může nastolit mezi euroskeptiky tolik nepopulární harmonizace , čili ještě hlubší integrace. A každý může zvážit, co je třeba pro českou firmu výhodnější - aby si normy, poplatky ... stanovil každý stát sám, nebo platila stejná pravidla pro celou EU a protekcionismu by byl konec.

0 0
možnosti
MB

z-VV-na-bliti

15. 1. 2012 13:00
Re: Jen poznámka

Dotace jdou od bohatsich k chudsim? A to myslis francouzsky zemedelstvi, nebo slovensky zaruky "chudymu" Recku?

-

Nebude ta "harmonizace" znamenat spis zglajchsaltovani od kalcelarskyho stolu? A ze by regulatorni napad kdy uspesne nastolil trzni podminky...

0 0
možnosti
MJ

Mike.Jandys

11. 1. 2012 20:26
O čem že je tento Blog

Mladý muži vůbec sem nepochopil co se mě jako čtenáři snažíte zdělit.

1) Volný trh v EU neexistuje z důvodů dotací a kvót

2) Země jako Řecko je více ovlivněno sezóním vlivem než příkladně ČR tudíž je pohyblivý kurz ku prospěchu, než spoutanost na jiných vlivech

Volnost je možnost se rozhodnout ne byt svázaný!!! nebo ne?

0 0
možnosti
EZ

Emiliano Zapata

12. 1. 2012 20:29
Re: O čem že je tento Blog

Co nám to tu chceš nakukat? Dotace a kvóty jsou pouze na zemědělské komodity. Kupříkladu pracovní trh je otevřen nyní už všem a to úplně.

0 0
možnosti
JR

raz

11. 1. 2012 17:49
Jen další blábol nerespektující realitu

Rv

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

11. 1. 2012 9:15
Argument s konkurenceschopností by byl

Možný pouze pokud by zároveň s Eurem neexistovali žádné státní subvence soukromých subjketů (např zemědělci) a žádné dovozní a vývozní kvóty.

Pokud dojde ke zrušení kvót a veškerých dotačních programů pak by to mohlo být možné. A pokud holt nějaký zemědělec ve francii není schopen konkurovat čechovi ať si to sežere a zkrachuje a třeba umře hlady. Dotace ale nesmí dostat nikdo na nic.

Problém není Euro... problém je ten ohromný moloch jako celek - tedy EU.

0 0
možnosti
PH

petrph

11. 1. 2012 8:47
to se obávám že ten argument s dokonalou konkurencí není OK

Trh není statický,ale dynamický.V ideálním případě by to fungovala tak,že jedna firma nasadí určitou cenu,druhá firma, aby sama prodala,dorovná na stejnou(nebo ještě níž),na což zase reaguje první firma tím že sama sníží cenu,atd..Je  tu pochopitelně spousta jiných faktorů (reklama, a pod.),a za určitý čas stejně dojde k obměně výrobku a celý cyklus začíná od začátku.Cena na trhu není objektivní čára,na které by se měly podniky sejít,ale aktuální informace o trhu,na kterou  podnikatel(obvykle s určitým zpožděním)reaguje,ovšem ta informace se neustále mění.

Nicméně,ještě k euru-nelze od sebe oddělovat euro a dluhovou situaci zemí eurozóny.Euro přece nevzniklo samostatně(v dobrém úmyslu,aby to měli podnikatelé snažší).Euro je prostě jedním z kroků k hluboké integraci států EU v superstát.Čemuž měly odpovídat i kroky v dalších oblastech "sbližování států",jako společná fiskální politika ,společný rozpočet,atd..Což se zatím neprovedlo

0 0
možnosti
J

Jenset

11. 1. 2012 0:21
Konkurenceschopnost

Nejak mi chybi uvaha o konkurenceschopnosti. Mejme dve tovarny, ktere delaji stejne vyrobky a rekneme, ze kazda tovarna je ve svem state. Rekneme, ze naklady na vyrobu jsou nemenne a take, ze ceny vyrobku jsou stejne.

A ted mejme dve meny a zkusme si predstavit jak se firmickam dari. Pak mejme jenjednu menu a udelejme stejnou uvahu.

Melo by vyjit, ze kdyz je jedna mena, jedna z tovaren snaze zkrachuje a tedy jeji zamestnanci prijdou o praci. Kdyz jsou meny dve, tak se to stane mene snadno...

0 0
možnosti
M

mamlas

10. 1. 2012 21:49
pan euromil opet perli! :)

I kdyz pardon, tentokrat je to vyrazne lepsi.. Jen bohuzel opet ponekud jednostranne.. kazdopadne je zajimava ta cast o cenovych rozdilech, zajimalo by me jestli existuje neco podobneho v ramci EU - myslim neco jako mapa cenovych rozdilu - to by byla zajimava data.. Jinak myslim ze ty cenove rozdily do znacne miry diktuji retezce, alespon u potravin to tak bude...

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

11. 1. 2012 9:25
Re: pan euromil opet perli! :)

Cenové rozdíly jsou dány hlavně nerovnoměrnou dotační politikou. Ideální stav by bylo kompletní zrušení všech státních subvencí produkce.

1 0
možnosti
T

Theben

10. 1. 2012 21:20
Euričko!

Tak Martin, klobúk dolu! R^ Dúfam že značná časť občanov ČR tento článok pochopí presne tak, ako je aj napísaný a nenechá si robiť na seba kvôli Euru v ČR z parlamentu, médií, ČNB, Hradu a pod.len veľké bu bu bu!!! Veľmi pekný, krátky a najmä výstižný príspevok. Vívaáát! ;-)

Pozdrav z Horného Uhorska, ktoré je už dávno v Eurozóne a nemá z toho žiadne chrípky, hnačky, tuberkulózy, cukrovky a podobne! EU

0 0
možnosti
VS

Vlada_07

10. 1. 2012 21:06
Slušné ...

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007