Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

El_Cid

29. 4. 2010 11:31
Euro rozhodně není bez viny

Ač souhlasím s původní tezí, že Řecko vedlo jednoznačně špatnou politiku, tak euro rozhodně bez viny není a bez něj by situace vypadal jinak.

Přesně jako profesor Starbatty názorně vysvětluje, tak Řecku by nejvíc pomohla devalvace měny. Ono dokonce kdyby mělo vlastní měnu, tak by kurz kolísal a celá situace by zdaleka nebyla tak dramatická. Důležitá chyba pak leží na tom, že euro bylo naprosto nesmyslně prosazováno pro všechny možné státy, aniž by byl brán ohled na rozdílnost jejich ekonomik. Maastrichtská kritéria rozhodně nepostihují všechny důležité aspekty. Před zavedením jednotná měny je třeba napřed alespoň zhruba sjednotit fiskální politiky všech zemí. Pro zájemce o další informace bych pak ještě dodal jeden relevantní termím "optimální měnová oblas." Přesně tím totiž Evropa není. EURv

0 0
možnosti
JN

5alfa

29. 4. 2010 13:19
Re: Euro rozhodně není bez viny

Tvá filipika, jak "moc za to Eeuro může a jak není bez viny" mi připadá hodně podobná jako úvahy, "jak a kdy za něco může ostře nabitá a odjištěná pistole" pokud ji dáš 3 letému a nebo desetiletému a nebo třeba dospělému (ale magorovi) do ruky.

EURo nemůže za tyhle problémy, které vznikly jen a jen nezodpovědnou sociální politikou. Jediná věc je, že bez eura by Řekové tento problém mohli řešit devalvací domácí měny. Nejspiš tedy nedojde k devalvaci EUR, ale jeho kurz se oslabí, pokud Řekové nepřistoupí řádově na 10-20% snížení penzí, státních platů a sociálních dávek. A k tomu se zjevně zatím nechystají...

0 0
možnosti
J

j.vrb

29. 4. 2010 10:39
nedávejte nože dětem

Pokud dáte do postýlky nůž dítěti v předškolním věku, tak není při nehodě vino dítě, ale  je vinen ten, kdo mu nůž dal. Historicky je dáno, že  jížní státy  nejsou schopny spravovat stabilní měnu. Kdo ji dal Euro je debil a vina padá na jeho hlavu.

0 0
možnosti
JN

5alfa

29. 4. 2010 11:04
Re: nedávejte nože dětem

Inu, možná i to je správný pohled na svět. Za dluhy nemůže (nikdy?) dlužník, ale (vždy?) věřitel. Neměl být tak blbý a půjčovat někomu, kdo nemá na splácení dluhu.

Takže Němci se rozčilují zbytečně. Buď Řecku pomůžou z maléru a bude je to něco stát. A nebo nepomůžou a nakonec jim v prackách zůstanou bezcenné řecké státní dluhopisy v odhadované současné nominální hodnotě 300 mld. EUR, takže to zaplatí stejně...

Opravil bych Vás "Kdo jim půjčil je debil a vina a ztráta je "sladkou" odměnou za to, že několik let měly německé banky jistý úrok od řeckého státu. To možná skončí a proto ta německá nervozita a beznaděj. Zaplatí to v každém případě.

0 0
možnosti
EK

Deleter

29. 4. 2010 10:12
---

Euro samozřejmě příčina je, protože je špatně nastavené a návod k použití se nenamáhají dodržovat ani ve Francii a Německu. Ke střelné zbrani taky máte návod a kupodivu ji nemůžete dát jen tak někomu do ruky.

0 0
možnosti
N

Novotnak

29. 4. 2010 8:36
Karmice

také jsem tady o tom před pár dny psal blog. R^

0 0
možnosti
K

kaktusak

28. 4. 2010 22:15
Špatná vláda pravice-ta může za řecké problémy

Teď to bude tak, jak to bývalo vždycky. Někteří si budou dále bohatnout, zatímco ostatní tu krizi odpracují, samozřejmě aniž by z té práce něco měli. Tedy opravdu, bez práce (těch dole) nejsou koláče (pro ty nahoře).

0 0
možnosti
SH0

sir Humprey 010

28. 4. 2010 21:35
šáhl vám na modličku?

;-)

0 0
možnosti
C

coj@nato.2

28. 4. 2010 21:20
Jedna vec je jista,....

....kdybychom nemeli Klause, museli by sme si ho asi vymyslet. :-)

0 0
možnosti
C

CarolusMagnus

28. 4. 2010 21:02
Pan president nemá i má pravdu.

1.  Řecko do průseru dohnala jeho šílená sociální politika,  ne Euro.

2.  Řecko  v průseru drží  euro. Bez eura by se Řecko snáze dostalo ven.

0 0
možnosti
N

Novotnak

29. 4. 2010 8:39
Re: Pan president nemá i má pravdu.

Nemít euro ještě nutně neznamená, že máte všechny dluhy v domácí měně... A vzhledem k tomu, že si Řecko na velkou část dluhu půjčilo od různých světových bank, v různých světových měnách, tak by na tom bez eura mohli být ještě hůř, protože jejich měna by devalvovala a neměli by na splácení dluhů v jiných měnách zdroje.

0 0
možnosti
S

snaduzdost

28. 4. 2010 20:54
....."když jich máte málo"

 Ta jejich, blbečky tenkrát vysmívaná,  finlandizace v nich vypěstovala úžasné ratio a životní kulturu, jak sis bezesporu sám během toho roku všiml, a z toho obrovského problému, do kterého se v důsledku finlandizace dostali:ztráta sovětského trhu /koncem 80.let/, se razdva přehoupli, -oni byli a jsou ten evropský ekonomický tygr, a dnes pokračují, díky rozumově mimořádně vyspělé Nokii ve všech sférách technologií, v mohutném rozvoji země. Ale problém té finlandizace i tam  je skutečně stále otevřený... 

0 0
možnosti
JN

5alfa

29. 4. 2010 11:07
Re: ....."když jich máte málo"

Hovoříš o problému 26 let zpět. Zkus popsat, co Finové udělali špatně za poslední čtvrtstoletí, ať tam máš i něco z období FIM a taky z období EUR... :-)

0 0
možnosti
P

PetrVobo

28. 4. 2010 18:49
Zabavne.

Spojovat pojem "svoboda obcanu" s eu mi pripada vtipne. Nebo spis pripadalo by, kdyby to nebylo k placi. V eu je cim dal mene svobody pro obcany, a cim dal vice pro ovcany.

0 0
možnosti