Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Zkráceně: To co bylo postaveno státem za státní peníze se prodalo za úplatky a nyní obohacuje pouze jednotlivce. A to samé distribuční sítě energií.

0 0
možnosti
JN

J29a77n 27N13o55v41á19k

20. 1. 2014 18:45

A jéje, ekonomický pseudoexpert píše o energetice. Když tu autore mluvíš o svobodné soutěži, tak se sluší dodat, že kompletní celé základy jaderné energetiky zaplatily státy. Jen projekt Manhattan stál okolo 20 miliard dolarů (dolarů z roku 1940-1945). Tohle všechno dostali energetici darem. To je dotace, za kterou se můžou všechny dotace do OZE v pohodě schovat.

Podpora OZE už splnila svůj účel. Cena výroby z FVE klesá o 1.8% každý měsíc. Větrné elektrárny už dosáhly (na pobřeží severního moře) plně konkurenční ceny i bez dotací. FVE už dosáhly ceny výroby, která byla ještě před 10 lety odhadována pro rok 2050 a stále padá.

Navíc je třeba dodat, že dotace do OZE "zabíjejí" velké jaderné a uhelné elektrárny, které běží v režimu konstantní výroby. Pološpičkové a špičkové zdroje se vyplatí stejně, ne-li více, jako před dotacemi do OZE.

0 0
možnosti
RP

Ano, podpora OZE už prakticky splnila svůj účel - na desetiletí dopředu zajistila příslušným OZE baronům miliardové příjmy odkláněné po stokorunách a tisícovkách z kapes všech spotřebitelů elektřiny. ;-D;-D

A fanatickým přitakaváčům Římského Klubu a odpůrcům ekonomického růstu Evropy a USA splnila jejich sen - zničení a zmarnění přední světové ekonomické pozice těchto států.;-€

Co se týká jaderné energetiky, je to běžný životnostní technickoekonomický cyklus. Kdy se do něčeho, co je na začátku tohoto cyklu, musí investovat víc než jsou okamžité výnosy. Ovšem v pozdější fázi cyklu se již investuje minimálně a naopak  se inkasují výnosy a benefity z dřívější investice. Jaderná energetika je ve fázi, kdy počáteční investice již byly provedeny a nyní by měly následovat desetiletí, kdy za cenu minimálních investic na udržení technické úrovně s rozvojem ostatních oborů by měla jaderná energetika přinášet vysoké zisky.

Ovšem díky zeleným idiotům a sabotérům se stalo to, že vstupní investice do rozvoje jaderné energetiky sice zaplatila Evropa a USA, ale budoucí benefity z jaderné energetiky budou sklízet rozvíjející asijské a jiné rozvíjející se státy.;-€;-€

0 0
možnosti
SB

Je zajímavé, že zcela správně kritizujete bruselský nesmysl na trhu s energií, ale na druhou stranu fanaticky podporujete pana Schwarzenberga, téměř nosí v Praze deštník, když tady je slunečno, ale v Bruselu prší.

1 1
možnosti
PR

P91a19v38e77l 84R34y36m15e40š

20. 1. 2014 12:34

Výborný článek co se formy i obsahu týče. Je docela těžké psát o odborných věcech srozumitelně i pro laika. Popsal jste situaci, která je v odborných kruzích známa, nicméně zatím ji nechápe nebo nechce chápat dostatek politiků.

3 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007