Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

Janinka0102

23. 6. 2011 17:16
Váš právní výklad?

Vy jste si během volna na VŠE udělal práva v Plzni? Vaše právní myšlenky jsou perfentní asi jako myšlenky o právu u pana Matějky, nezlobte se. V

0 0
možnosti
DN

ZZZZZZZZ

14. 6. 2011 7:39
Karma

Hezky napsane, 100% souhlas

0 0
možnosti
C

carolusI

14. 6. 2011 2:59
Přesně takoví vykladači práva

způsobují, že se stávka původně klidná a v mezích zákona a mírného pokroku, mění na stávku překračující hranice dané zákonem. A pak může také někdo dostat  pěstí mezi parohy. A tuční korytáři mohou dostat svými, zatím stabilními, korýtky po makovici. Zkuste ještě jeden semestr dějin, snad to pomůže.

0 0
možnosti
H

habit-.!..

14. 6. 2011 7:50
Re: Přesně takoví vykladači práva

... tuční korytáři stávku organizují, ne? .... myslím že odbory ještě mají nějakou váhu jen díky tomu, že mají dost sádla, jinak co do počtu je to zanedbatelná veličina... ale když se sejdou, to je panečku váha...;-D

0 0
možnosti
DM

david098

14. 6. 2011 0:50
Znalost práva

Doporučuji hlubší studium práva a ne jen jeden semestr. Pak byste věděl, k čemu a proč se používá analogie práva. Protože platí zákaz odepření spravedlnosti, tak soud musel rozhodnout (nebudeme se tu bavit, jestli to byla nebo nebyla vládní objednávka) a pokud neexistuje platná právní úprava, použije podobná. Ale nemůže to přijít do konfliktu se zásadou legální licence. Což se zde stalo.

Současná právní úprava upravuje stávku v zákoně o kolektivním vyjednávání, kde se použije jako reakce nespokojených zaměstnanců vůči zaměstnavateli po neúspěšném vyjednávání - např.: o kolektivní smlouvě, tak se ptám, kde je podobnost současné situace, kde pracovníci, chtějí reagovat na vládní návrhy ohledně důchodové reformy, reformy daní a jiných paskvilů? Protože tady není žádný právní vztah, nebylo nic vyjednáváno a v duchu legální licence prostě ti lidi mají právo vyjádřit svůj názor.

Bohužel, druhá stránka věci jsou chystaný blokády, které jsou jednoznačně protiprávní....

0 0
možnosti
JV

Žadatel

14. 6. 2011 9:50
Re: Znalost práva

R^ Konečně rozumné slovo.;-)

0 0
možnosti
JV

Žadatel

14. 6. 2011 0:17
Z konce vašeho článku :.....

Proč to píši? Myslím, že to bude řešit soud, mám za sebou semestr

právnické vedlejší specializace a zajímá mě, jestli se trefím do

výsledku.

-------

To si trénujte doma s tatínkem.

0 0
možnosti
V

viet

14. 6. 2011 0:02
Představte si

A teď si představte, že toto je student za peníze daňových poplatníků na ideologicky nejzaslepenější fakultě VŠE. Na průšvih zaděláno!;-(

0 0
možnosti
D

dam1

14. 6. 2011 9:01
Re: Představte si

Kdyby to levice porad nenegovala, mohl uz studovat za sve penize, protoze by platil skolne, a vy byste prisel o zasadni argument pro vas jinak rozhodne velmi prinosny prispevek do diskuse. To jste si nabehnul na vidle, co? :-))))

0 0
možnosti
JZ

qqx

14. 6. 2011 0:00
.

Nevím, jestli je Váš právní názor správný nebo ne a zkoumat to nebudu, protože mne legálnost stávky příliš nezajímá. Navíc nečekám, že to nějaký soud bude řešit a ikdyž ano, rozsudek bude ryze deklarativní, protože bude nevymahatelný.

Nemyslím si, že stávka něco vyřeší. Vláda by musela být padlá na hlavu, aby na základě jednodenní stávky změnila názor. A odboráři nejsou tak naivní, aby ve změnu mohli doufat. Účelem je pouze zviditelnění odborových šéfů a pak jakási tradice, která velí každé 3 roky stávkovat. Účel bude bezesporu naplněn, týden se to bude probírat... a život půjde dál svým tempem.

0 0
možnosti
JV

Žadatel

13. 6. 2011 23:59
Ve volném pohybu ještě nikomu bráněno nebylo,

kapišto??

0 0
možnosti
DN

ZZZZZZZZ

14. 6. 2011 7:45
Re: Ve volném pohybu ještě nikomu bráněno nebylo,

Ale planuje se. Trestny cin ve stadiu pokusu je trestny podle stejneho paragrafu jako trestny cin dokonany, vime smoulo ?

0 0
možnosti
J

jsoud

13. 6. 2011 23:26
Jak se pozná hlupák?

To je jednoduché. Hned je s každým hotov. Aniž by se seznámil s právní praxí českého soudnictví, tak již předem ví, že jen on má pravdu.

0 0
možnosti
H

habit-.!..

13. 6. 2011 23:41
Re: Jak se pozná hlupák?

... jste hned se vším hotov...

0 0
možnosti
J

jsoud

13. 6. 2011 23:02
Je to celkem úsměvná analogie.

Podle autora lze dovodit, že černá barva je vlastně bílá. Jen je poněkud špinavější. Tak se Ústava a konkrétně její článek 2 nedá vykládat. To je subjektivní výklad. Buď se jedná o kolektivní vyjednávání a pak na něj platí zmíněný zákon a nebo se jedná o jiný typ stávky a pak platí pouze to, co je o ní uvedeno v Ústavě nebo v příslušném zákoně. Pokud zákon dosud nebyl vydán, tak platí pouze čl. 2 Ústavy. To by se někomu líbilo tvrdit, že platí analogie na věci nesouvisící. Tak tomu však není a proto stávka bude ve čtvrtek a pokud by do ní chtěl soud zasahovat, tak u odvolacího soudu se pravda ukáže. Ani nyní nemuseli odboráři jeho usnesení respektovat, protože je v konečném důsledku nevymožitelné. Pouze projevili dobrou vůli a nic víc.

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

13. 6. 2011 23:31
Re: Je to celkem úsměvná analogie.

A můžu "podle ústavy" stávkovat i proti tomu, že Sparta není mistrem? A coby pekař - můžu vám "v průběhu stávky" násilím bránit v konzumaci jakýchkoli potravin? To totiž dělají stávkující odboráři - nestávkují 1) ani za mzdové ani za pracovní podmínky 2) chtějí blokovat silnice a tím občanům bránit v použití vlastních dopravních prostředků

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007