Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T

Tecumtha

12. 5. 2010 11:10
pane autore proberte se !

EURO bylo stvořeno (alespoň podle autorů ) jako nástroj pro snadnější obchodní styk a hlavně pro podporu hospodářského růstu !  Jak se vyvíjí HDP již bylo uváděno. I bez krize byla jasná klesající tendence. ERGO kladívko - hlavní cíl zavedení EURa NEBYL DOSAŽEN. Spíše naopak. Pokud tedy chcete nadále tvrdit, že EURo plní svůj účel - zjistěte si důvody a cíle uváděné při jeho zavádění a porovnejte je s realitou.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

12. 5. 2010 12:37
Re: pane autore proberte se !

Hlavně pro podporu hospodářského růstu opravdu stvořeno nebylo, hospodářský růst je přirozený důsledek, pokud v ekonomice odstraníte nejistoty a transakční náklady spojené s existencí více měn, jenže svět není tak jednuduchý, že by byl hospodářský růst funkcí měny:D Euro napomohlo jednoznačně fungování vnitřního trhu, ergo to ale neznamená, že tím vše končí, jednotný trh je hotov a teď to poletí nahoru. Tyhle hloupé implikace jsou typické pro politickou reprezentaci, tak si zkuste počíst nějakou hlubší analýzu, nejlépe od ekonomů;)

0 0
možnosti
EK

Deleter

12. 5. 2010 10:57
---

Jak jste došel k tomu nesmyslu se svobodou v závěru? Jinak Řecko není důsledek nějaké fiskální volnosti, nýbrž řeckého podvádění.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

12. 5. 2010 12:41
Re: ---

Podvody už jsou pouze nadstavba, důsledek vládou řízeného statistického úřadu, ale bezprostřední příčina to není. Podívejte se na naše předvolební kampaně, kolik stran chce mít skutečně vyrovnaný rozpočet? Směřují rády na ta 3% HDP, takže pokud budou moci říci, že dodržují nařízení EU nedeficitního rozpočtu, bude to vypadat lépe, protože postavit se těmto pravidlům je těžší. Že tím strkají EU do role otloukánka, který může za všechno, je jiný problém...

0 0
možnosti
T

Tecumtha

12. 5. 2010 10:04
Autor prý podporuje VV

V kontextu toho byste měl prosazovat referendum v celé EU k pomoci Řecku- s tím totiž velmi souvisí to udržení EURa a eurozóny vůbec, potažmo možná i současné podoby EU. Místo toho tvrdíte, jak je EU úžasná Rv

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

12. 5. 2010 10:51
Re: Autor prý podporuje VV

Není třeba, je jasné jak by dopadlo, stejně jako každé referendum o zřízení vyšších daní nebo vysílání vojáků do zahraničních misí. O některých věcech se v referendu nehlasuje, protože mediánový volič bude chtít více pracovních míst, ale ne průmyslovou zónu, bude chtít levnou elektřinu, ale ne elektrárnu za humny, bude chtít ochranu domácího průmyslu, zároveň ale nakupujíc výrobky z Číny.

To že někoho podporuji ve volbách bohužel neznamená, že bych se ztotožňoval s programem, v českých podmínkách bohužel musíte brát ohled jak na program, tak na personální důvěryhodnost.

0 0
možnosti
AA

Saša

12. 5. 2010 9:17
S Evropským svazem jak s jedovatým plazem!

Čím dřív z EU vystoupíme, tím lépe.

Lépe je zrušit EU teď, než později krvavě potlačovat různá národní povstávní a vyvražďovat evropany v národně osvobozeneckých válkách.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

12. 5. 2010 9:55
Re: S Evropským svazem jak s jedovatým plazem!

Toto je hodně zvrácený názor, máte na něj samozřejmě právo, ale doporučil bych vám zkusit se na EU dívat trošku šířejí i v historickém kontextu a něco se o ní dozvědět, možná zjistíte, že EU není vůbec tak špatná, jak někteří fanatici tvrdí.

0 0
možnosti
T

Tecumtha

12. 5. 2010 8:49
Zapoměl jste na jednu zásadní věc !

Společná měna může fungovat za jediné podmínky , a to , že ve všech zemích bude platit stejná fiskální, rozpočtová a dotační politika. Ergo všude stejné daně, Francie by musela zrušit své neuvěřitelné dotace zemědělcům atdatd. Pokud toto nebude zavedeno- NIKDY nemůžete zavádět to co hlásáte.

0 0
možnosti
T

Tecumtha

12. 5. 2010 8:53
Re: Zapoměl jste na jednu zásadní věc !

a ještě dodatek : Každá dohoda musí vycházet zezdola- nikoli direktivně z Bruselu. Takže naopak- Státní suverenita NESMÍ BÝT OMEZENA-  omezit je potřeba hloupost a nabubřelost politiků, kteří si chtějí postavit pomník s názvem Spojené státy evropské a to ještě direktivně.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

12. 5. 2010 8:44
ja klukovi verim

On se domniva ze bruselsky eurokrat je dokonala bytost ktera neudela sebemensi chybicku a povede nas nejkratsi cesto k utopii. Coby student FMV VŠE, libertarián, eurofederalista, bývalý volič ODS, nyní podporující Věci veřejné je pro mne nezpochybnitelnou autoritou.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

12. 5. 2010 9:52
Re: ja klukovi verim

Nedomnívám, nikde jsem nic takového nenapsal, to jste napsal leda tak vy. A máte pravdu, že moje autorita je mnohem vyšší než autorita někoho, kdo se tituluje jako zděšený občan.

0 0
možnosti
MS

kenzo

12. 5. 2010 0:27
EUrosvaz je byrokratický moloch,

symbolizující institucionální, společenský a hospodářský úpadek, včetně politických vizí a hodnot.  Již ze samotné podstaty politických priorit EUrosvazu, na které vydává tolik energie a fin. prostředků, nemá v blízké budoucnosti ve světě šanci. Budoucnost je v Asii a Americe! Budoucnost Evropy? Jen jako degenerující levicově-islámský, postupně primitivizovaný přívěšek Afriky, Středního a Blízkého východu, s nímž se jako se společným prostorem a jeho hodnotami jen málo kdo ztotožní z původních Evropanů. 750 mld. EUrosvaz vydává na záchranu pochybného politického projektu, přitom ve vědě, výzkumu a školství dnes stále více zaostává. Hlubší integrace se stále méně evropským Západem, vyžívajícím z podstaty a za úpadku potenciálu, topícím se v dluzích a neživotaschopné a prázdné ideologie levicových liberálů je cesta do pekel. Již dnes je vidět, že to nefunguje a perspektivu do budoucna to nemá!

0 0
možnosti
MS

kenzo

12. 5. 2010 0:58
Re: EUrosvaz je byrokratický moloch,

P.S. Oháňka slovem svoboda ve vztahu k EUrosvazu (který je politickým, než-li občanským projektem a dnes občany obchází za značné mediální manipulace, lží a zatajování) vyznívá dosti retardovaně až jako zprofanovaný slovní fetiš! Je zajímavé, že EUrosvazáci žijí v přesvědčení, že teprve nefunkčním EUrosvazem přišla renesance Evropy, včetně té tzv. svobody. Přitom EUrosvaz je nositelem společensko-kulturního a právního relativismu, stavícího se proti občanům ve jménu zvráceného pojetí svobody, práva a rovnosti jedince, vedoucích k omezení práv většiny ve jménu pseudohumanistického vyššího principu a páchání dobra, za podpory ohebného zrelativizovaného práva a institucionálně nefunkčního byrokratického aparátu!

0 0
možnosti
ŠF

stev

11. 5. 2010 23:48
politici bývají o několik řádů hloupější než ekonomové

Za větu, že politické reprezentace bývají o několik řádů hloupější než ekonomové, dávám karmu.[>-]R^

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

11. 5. 2010 23:55
Re: politici bývají o několik řádů hloupější než ekonomové

já se přidávám....ale moc karem mít nebudete.....většina preferuje extrémnější názory.....mě se naopak líbí, že je článek celkem chytrý a založený na rozumných argumentech. :-)

0 0
možnosti

Johny_S

11. 5. 2010 23:17
Politici hýbající kurzy národní měny?

Já myslel, že to mají na starosti nezávislé centrální banky. Jaký v tom je vlatně rozdíl, jestli s měnou hýbá národní centrální banka, nebo Evropská centrální banka? A jestli rozpočet řídí národní politici nebo evropští centrální politici? Pořád to budou politici, ačkoli vy tvrdíte, že musí být státní suverenita omezena, aby už do těchto eknomických záležitostí politici nemluvili...

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

11. 5. 2010 23:41
Re: Politici hýbající kurzy národní měny?

Rozdíl je v tom, že hýbání kurzem na úrovni národního státu poškozuje trh EU, zatímco jednotná měnová politika dopadá na všechny stejně, kurzové riziko je navíc pryč. Takže do toho politici mluví mnohem méně, než při mnoha CB. Centrální banka je pořád instituce, členy bankovní rady u nás jmenuje prezident, jaká k tomu asi má kritéria...

0 0
možnosti
KZ

Karel Zvára

11. 5. 2010 22:42
libertarián?

Teď jsem si ve Vašem příspěvku přečetl, že se hlásíte k libertarianismu. To myslíte vážně, spolu s navrhováním na omezování suverenity? Jsem skutečně překvapený. 8-o

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

11. 5. 2010 22:54
Re: libertarián?

Libertarianismus je založen na svobodě jednotlivce, nikoliv na svobodě státu. Pokud má mít jednotlivec maximální svobodu, potřebuje maximální životní prostor, v rámci něj pak musí platit garance práva. Stále jste překvapen?

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007