Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

20. 1. 2012 7:23
bohužel ta doba už je mnohem dál

A škoda že jste nezmínil přičíny současné patentové války. Neboli - je správné, když někdo vymyslí něco skutečně originálního a technicky inovativního - a pak je samozřejmě dobře když mu ty společnosti,které pak  tyto inovativní postupy používají ,platí za jejich využívání licenční poplatky-i ty z toho mají prospěch.

Ale problém je v tom, že dnešní patentové úřady nejsou už ani schopny posoudit, zda podaný patent je skutečně originální a technicky inovativní.. Takže  už jsou schopny jako patent přijmout cokoliv, co už se běžně používá a autor to nevymyslel, jen si na to přihlásil si na ní patent.. Právě v oblasti dnešního SW je to katastrofální -rozložení obrazovky, tvary tlačítek, způsoby ovládání, atd., a náhle ti co toto dávno používají, by náhle měli platit něco co si dal zapsat patent?

Asi si řeknete co to souvisí s Vašimi argumenty, jen to že ta válka tvrdě pokračuje na obou stranách a žádná z nich v žádném místě obrany neustoupí ani o krok..

3 0
možnosti
K

kaktusak

19. 1. 2012 22:48
Žádná vláda nerespektuje soukromé vlastnictví,

resp. činí tak jen částečně. Všechno ohledně soukromého vlastnictví záleží na politickém rozhodnutí té které vlády, nejde o nic "objektivně platného a přirozeného", jak se nám snaží propagandisté namluvit.

2 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

19. 1. 2012 22:14
Zábavné čtení

když píšete o tom, čemu nerozumíte. Nicméně díky za propagaci.

Patenty zcela prokazatelně technologický vývoj brzdí. Klasický příklad je patent parního stroje, který měl za následek minimálně 20 let zamezení jeho vývoje. Dnes je patentována celá řada léků, ale nevyrábějí se, protože je korporace skupují, aby zabránili jejich výrobě a mohli prodávat ty staré. Ukázkový je také současný patent na obdélníkovou obrazovku bez rámečku. Naštěstí si Tom Barens nenechal patentovat web, jinak by jste musel za publikování platit, nejspíš by však na Internetu byl zlomek současného obsahu.

Jedno ze základních pirátských témat - transparentnost má zcela nemonotématický přesah.  Základem pirátské ideologie je však chápání vlivu nových technologií na vývoj společnosti. Politické strany současného typu budou brzy minulostí. Řeší pořád jakousi krizi a nechápou, že je to nezvratná změna, která teprve začíná.

3 0
možnosti
PH

petrph

20. 1. 2012 7:36
Re: Zábavné čtení

Je to samozřejmě složité v tom, že dnešní patentové právo nedokáže přesně rozlišit co přesně je autorovým duševním výtvorem a za co by mu tedy měli ostatní platit. Protože- pokud někdo vymyslí něco skutečně originálního a technicky zdařilého - nechť mu  čest a sláva patří, a i ty licenční poplatky. Ale -platilo to i v 19.století a dnes to platí ještě mnohem více - několik vynálezců (či dnes spíše společností) pracují zcela nezávisle na nějakém vynálezu. Všichni dojdou v postupně k podobnému řešení -ale patent obdrží pouze ten, kdo doběhne na patentový úřad jako první.Přičemž ti ostatní od něj "neopisují" , nepřečtou si technickou dokumentaci jeho patentu a nejdou podle ní - prostě si vyvinou svojí, zcela nezávislou- ale i tak musí platit...

To co fungovalo  za praotce Janečka, kdy se nějaký originální  vynález vyloupl "jedou za tisíc let". nemůže fungovat za doby kdy neustálý inovační postup patří k základní podmínce jakéhokoliv podnikání..

0 0
možnosti
OU

19. 1. 2012 21:53
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

19. 1. 2012 22:16
Re: žádnou krásu ve slově pirát nehledat...

Pirátské strany používají své označení na základě soudního procesu s Pirate Bay.

0 0
možnosti
EZ

Emiliano Zapata

19. 1. 2012 21:51
Jako obvykle s tebou téměř ve všem souhlasím!

0 0
možnosti
JK

kotja

19. 1. 2012 21:48
Osa krám

Kdy tak byl osa obchod, kde by měli VŠECHNO čeho se týká autorský zákon a prodavači by věděli co je za písničku úííí uí uuuí

0 0
možnosti

pilinazlenina

19. 1. 2012 21:38
piráty nevolit hlavně proto

že se v jejich řadách zabydlují levicoví extrémisté.

Jinak základní omyl autora článku je ten, že nepochopil že na takzvané duševní vlastnictví nelze aplikovat zákonitosti hmotného vlastnictví.

0 0
možnosti
EZ

Emiliano Zapata

19. 1. 2012 21:49
Re: piráty nevolit hlavně proto

Blbé ovšem, je že pravicoví extremisté jsou moc hloupí na to, aby vůbec používali počítač, natož aby něco dokázali přes počítač "ukrást".

0 0
možnosti
N

Neilstras

19. 1. 2012 21:14
Piráty

skoro nikdo nevolí , z toho důvodu že je o nich málo slyšet, a když už o nich někdo ví tak je nebere jako vážného kandidáta. Nejlepší šance na zvolení by podle mě měli tehdy , pokud by změnili název strany , zajistili si nějakou reklamu ať už pomlouváním nějakého neoblíbeného politika nebo slibovali lidem něco co chtějí slyšet.  V současném stavu nemají šanci , jsou příliš pasivní.. a hlasy dostávájí jen od PC fandů.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

19. 1. 2012 22:22
Re: Piráty

Úspěch politických stran v současném systému odpovídá objemu vložených finančních prostředků. Proto to tak vypadá. Název měnit určitě nebudeme (vychází z příčiny vzniku - procesu s Pirate Bay) a populisti také nechceme být. Jsme strana internacionální Pirate Party je globální značka. Současné problémy lze řešit pouze globálně.

0 0
možnosti
PK

dolch

19. 1. 2012 21:00
Patenty a pokrok

To, že patenty vůbec nebrzdí pokrok myslím skvěle dokázal už James Watt se svým patentem parního stroje. Vydělal na něm slušně díky tomu, že dodal stroje Holandsku na odvodnění území za hrázema, ale pokrok tím na 100 let absolutně zablokoval.

2 0
možnosti
MP

Martin Procházka

19. 1. 2012 21:13
Re: Patenty a pokrok

Nemyslím si, ale máte-li k tomu nějaký materiál, který by to blíže objasňoval, sem s ním.

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

19. 1. 2012 20:43
Ono je to celé složitější...

Něco jsem napsal v souvislosti se včerejší wiki akcí zde, pokud vás to zajímá, doporučuji i související články (podotýkám´: nejsem pirát)

http://petrhajek.bigbloger.lidovky.cz/c/241704/O-cem-je-boj-za-Internet.html

Problém je, že se zaměřuje copyright a autorská práva. Vyvolává se v lidech dojem, že je to totéž, ale s copyrightem autoři nemusí mít nic společného, přižuvují se na tom jiní. Myslím, že boj je o tom, že právě mezičlánky mezi autorem a konzumentem (studia, distributoři) na tom vydělávají zdaleka nejvíc. Dále, že různé ochrany a varování šikanují jen a poze toho, kdo si to koupil, ti co to stáhli to nemají... Že se desinformuje (třeba neexistuje nelegální stahování, stejně jako u nás není možno mít nelegální kopii) atd atd... Je to jen heslovitě, v článcích je to rozebráno podrobněji.

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

19. 1. 2012 20:54
Re: Ono je to celé složitější...

A na konc jsem si nechal patenty: patent má jistě smysl. Patent by měl ale chtánit konkrétní technické řešení, ne princip nebo obecné řešení. To je to, co brzdí rozvoj. Jsou patenty na placení kartou, placení přes internet, progress bar, html odkaz, nákupní košík, ale třeba i to, že lze jít a za chůze žvýkat žvýkačku. Jistě jste viděl ten obrázek, kde je stránka standardního eshopu, kde je asi 15 prvků, co je tam kryto patentem. Patenty v důsledku omezují moc v rukou několika málo firem, co mají ohromné množství patentů (ty se pak tzv. křížově licencují - nebudou se vsých produktech vzájemně hledat porušení patentů) a ostatní firmy tím drží pod krkem. Co mi říkali kamarádi programátoři, není dneska možno napsat žádný sw, aby člověk neporušil řadu patentů.

Když dáte do googlu "softwarové patenty", vyjede vám dost stránek, kde je konkrétně psané, proč je to špatně a škodí to všem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007