Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Autor píše: "Zatímco svobodný trh generuje neustále klesající ceny při rostoucí kvalitě služeb, státní systémy generují vytrvale rostoucí náklady na stále mizernější služby."

Toto bohužel neplatí. Narozdíl od autora si pamatuji začátky podnikání po pádu socialistického zřízení. Idea skutečně byla taková, že soukromníci si budou konkurovat jako při dokonalé konkurenci, každý bude mít svého řezníka, svého pekaře a svého zelináře a tito si nebudou moci dovolit poskytnout jednou jedinkrát nekvalitní produkty. Ceny budou nízké, kvalita vysoká. Jaká je po dvaceti letech realita? Oligopolní trhy s diktovanými cenami cenových tvůrců, super, hyper a megamarkety, zelenina shnilá, všechno šizené, drahé suroviny nahrazované, vietnamské tržnice s padělky a čínské restaurace hanba mluvit. Lidé jsou nuceni vybírat nikoli podle kvality, ale především podle ceny. Míra nerovnosti v rozdělení příjmů neustále roste. Volný trh a soukromé vlastnictví, světe div se, vede k akumulaci, ať už tržní a politické síly, tak kapitálu, ale ke zvyšování kvality produkce nikoliv. Pane autore, kde udělali asi soudruzi apoštolové neviditelné ruky trhu a volné soutěže chybu? Zřejmě někde ve svých hlavách. A mají evidentně mnoho nemyslících následovníků.

0 0
možnosti
Foto

Autor píše: "V oblasti, kde perfektně funguje volná soutěž, chtějí naordinovat osvědčeně nefunkční "veřejnou" ekonomiku s jednou monopolní státní pojišťovnou."

Volný trh je definován dobrovolností směny. Povinné ručení, jak již sám název napovídá, je povinné. Člověk nemusí být veliký myslitel, aby z toho vyvodil, že tudíž není předmětem dobrovolné směny a proto pro něj volná soutěž sice nějak funguje, ale určitě ne perfektně.

0 0
možnosti
Foto

Zisk je jediný ukazatel, který dovede člověku říct zda je ve svém úsilí úspěšný, nebo neúspěšný.  Tento ukazatel chybí v rozpočtovém účetnictví a podle toho to také vypadá.

3 1
možnosti
Foto

Vy si myslíte, že státní podnik nevede účetnictví?

0 0
možnosti
PD

Macek, Černý, Jirousek = 3 věrozvěstové? ;-D

.

Pánové, mám pro vás jen jedno velmi sprosté slovo:

zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, zisk, ....

6 1
možnosti
MJ

Všechny činnosti, kde se pracuje přímo s povinnými odvody poplatníků, by měly být veřejnoprávní. Tečka. Kdo chce, ať se u soukromníka připojistí. Ale nutit člověka, aby soukromníkovi platil jeho ZISK a tento soukromník BEZPEČNĚ bez rizika tento zisk realizoval je druh korupce, domluvy mezi státní mocí a veřejným sektorem.  Zřízení, které takové vazby zavádí, udržuje a posiluje není demokracie, ale kleptokracie s prvky plutokracie. Vaše žvásty jsou zcela mimo mísu, včetně obligátní teorie, že vše soukromé je lacinější a kvalitnější. NENÍ. Rv

8 13
možnosti
JK

Aha.  Takže chcete mít státní všechny kominíky, elektrikáře (musíte mít dle zákona revizi), školy (povinná školní docházka), atd, atd ? 8-o

Bez konkurence pojišťoven bych platil více, než dvojnásobné pojištění a možná ještě vyšší.  Takže děkuji, nemám zájem. :-/

6 5
možnosti

"Zatímco svobodný trh generuje neustále klesající ceny při rostoucí kvalitě služeb, státní systémy generují vytrvale rostoucí náklady na stále mizernější služby."

Možná by vám ty trapné pravicové poučky někdo ještě i sežral, študente, kdyby však v tomto případě čísla nehovořila jasně. Pokud pojišťovny na pojistném vyberou ročně 20 miliard, přitom na škodných událostech vyplatí pojištěncům jen 10 miliard, asi ty vaše poučky moc neplatí. Ty náklady asi nebudou moc optimalizované a pojišťovny si docela nechutně mastí kapsy na produktu, z něhož mají příjem ze zákona zajištěn. Ať existuje volný trh u dobrovolného pojištění. Proč by ale měli lidé povinně cpát pojišťovnám přemrštěné sumy, když stát by tutéž službu mohl obsluhovat s minimálními zisky? Jasně, těm, kteří se na tom pakují, se to líbit nebude, ale nevykládejte nám tady pohádky. Pojištěnci by na tom jenom vydělali.;-)R^

10 18
možnosti
LC

Pokud zaručíte, že "státní" pojištění bude alespoň o 40% nižšší než to současné, jsem pro. Ovšem na to bych si nevsadil ani korunu a vy rozhodně taky ne, protože oba víme, že to je volovina.

13 7
možnosti
JH

J96a89n 66H12l45e79d21í24k

27. 3. 2013 23:06

skvělý příspěvek, děkuji !!!R^

8 7
možnosti
Foto

ČSSD se na oko tváří, že s KSČM nemá a přitom se chová stejně. Stejné výroky a programově to tlačí do znárodňování. Jejich retrospektiva o tom vypovídá své. Kdyby se ČSSD s KSČM spojila, bylo by to aspoň jasné a čestnější. Tyto tanečky můžou zkoušet leda tak na papoušky Fjodory.

13 7
možnosti
Foto

Jako skoroabsolvent VŠE byste měl vědět, že p o v i n n é  ručení v soukromých firmách je ekonomický nesmysl. Je zcela nezbytné, aby to, co je povinné ovládal, usměrňoval a řídil solidní garant, a tím nejsou soukromé instituce - tím může být jedině stát !!

8 24
možnosti
LC

Třeba takový jako Řecko, Kypr, .....

11 4
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007