Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

-HoNY-

8. 6. 2010 18:20
Facebook

Zdravím všechny, kteří podlehli facebookovské mánii a ztotožňují se s

názorem autora, nechť vstoupí do stejnojmené skupiny:

http://www.facebook.com/group.php?gid=129730207044978

Děkuji

Jan Černý

0 0
možnosti
K

Kvetuska55

8. 6. 2010 13:35
Zajímavá diskuze,

najednou vám vadí školné. To bylo křiku, když se staří a nemocní bránili placení za lékaře a lékárníky. Osobně si myslím, že platit by se měly všechny obory mimo technických a možná mediciny. U těchto oborů však pouze za stanovenou délku studia.

0 0
možnosti
M

mff-59

8. 6. 2010 17:20
Re: Zajímavá diskuze,

Tohle je opravdu zvláštní, kolik je kolem toho povyku.

0 0
možnosti
PH

petrph

8. 6. 2010 7:55
možná si ale neuvědomujeme jednu věc

Proč vlastně studenti studují . Že by pro znalosti??? Ale přece, to stačí si dojít do okresní knihovny, napůjčit si knížky a můžete študovat do aleluja. Nebo že se vyučíte při praxi, něco pochytíte, něco Vám ukážou, něco vysvětlí, něco se doučíte z těch knížek.

Jenomže, nic takového Vám při konkurzech na nové místo (ve většině profesí) neuznají. Na místo, kde požadují VŠ kvalifikaci (a nabízejí příslušný plat) musíte mít vystudovanou vysokou školu kde obdržíte příslušný titul. No a kdopak že je správcem, který rozhoduje o tom, kdo a ta jakých podmínek se smí tyhle tituly vydávat?? Aha, stát. Doteď to dělal zadarmo, ale najednou za to chce 200 000. Bezva ne??? I když třeba ty znalosti máš´, jsi povinen státu tuhle částku zaplatit za jejich odzkoušení, jinak je nemůžeš používat. Slušnej vejvar za to že ti pan profesor na přednášce stručně přednese to co už máš přečtené v učebnici, a pak se tě na to u zkoušky zeptá...

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

8. 6. 2010 12:12
Re: možná si ale neuvědomujeme jednu věc

V knihovne nemaji laboratore, pristroje, software apod. Smutne je ze dnes VS prave tohle dost omezuji.

0 0
možnosti
M

mff-59

7. 6. 2010 22:52
Mám několik dotazů na autora.

Fajn, ale proč školné u VŠ, proč ne taky u středních? Všechny argumenty pro školné na VŠ přece platí i pro střední školy (dobrovolné vzdělání, investice do vzdělání, zájem škol o studenty, zájem studenta o to co a jak vystuduje).

Proč tedy placené střední školy mají mnohem, opravdu mnohem nižší uroveň, dokonce někdy takovou, že se začaly objevovat nápady se státní maturitou, protože už to někdy hraničilo "s Plzní"?

Co tak opustit institut školného a přestat studenty "dotovat" v menzách, v ubytování (pokud ještě nějaké dotace na bydlení jsou), ve studentském jízdném. Odhadem jde o částky 2-3 tisíce měsíčně, tedy ročně 20-30 tisíc. Nebylo by to jednodušší a nešlo by to bez školného?

Pokud společnost "nezaplatí mladým" studium a nechá to na nich a na rodičích, proč by po té investici měli přispívat na důchody celé společnosti díky svým vysokým platům nějak vysoce jen a jen společnosti? A ne (alespoň částečně) převážně svým rodičům a prarodičům, kteří jim platit studium pomáhali?

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

7. 6. 2010 23:22
Re: Mám několik dotazů na autora.

1) Dokud nebude školné na vysokých školách, nejprestižnějším stupni vzdělání, nemá smysl se o něm bavit na školách středních. U středních škol je ještě ten problém, že se jedná o nezletilé, jistě závislé na rodičích. Níže jsem už řekl,  že se studenti profilují většinou okolo 2-3 ročníku střední školy. U vysoké školy je vyšší schopnost studenta kvalifikovaně se rozhodovat, v 15 letech, proč ne, ale nemyslím si, že by toho byla schopná většina.

2) Nevím o jaké školy se jedná, nemám zkušenosti ani informace o soukromých středních školách a jejich úrovni, abych to mohl posuzovat. Státní maturitu ale považuji za předražený nesmysl, který by dramaticky degradoval úroveň na gymnáziích. Měl jsem tu čest, zkoušet jakousi ranou verzi, fakt bych se styděl, mít takový výstup studia.

3)Proti zrušení těchto podpor nic nemám, ale na školném bych trval i nadále, právě z důvodu vzájemných motivačních vazeb mezi školou a studentem.

0 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

7. 6. 2010 22:13
Budete-li si vysvědčení kupovat

, sníží se v 1.fázi úroveň posluchačů a ve druhé fázi úroveň absolventů. To povede k dalšímu poklesu úrovně školství - vyrovnají se znalosti žáků soukromých škol s posluchači škol státních, a to bude katastrofa.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

7. 6. 2010 22:17
Re: Budete-li si vysvědčení kupovat

Vysvědčení se nekupuje. Nemáte pravdu.

0 0
možnosti
C

cvrk

7. 6. 2010 22:04
.

To je přece naprostá hloupost možnost kupovat si nepovedené předměty. Buď na tu školu mám nebo ne. Nakonec by to skončilo tak, že školu bude mít jenom ten co si jí zaplatí. A potenciální skutečná inteligence národa skončí u lopaty. Není přece nic špatného na tom zkusit jít na školu.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

7. 6. 2010 22:09
Re: .

přečíst pořádně! Nevím co je na tom hloupého, platit bude ten, kdo nesloží zkoušku na poprvé, kdo na to má, nezaplatí během studia ani korunu navíc.

Zkusit školu- proč ne, ale škola není nafukovací. Přednost musejí mít ti, kteří jsou odhodláni nejen zkusit, ale i zvládnout dokončit.

0 0
možnosti
MP

Mattess

7. 6. 2010 21:11
VSE

Sám jsem student (UK), se školným - kvalitně připraveným a s promyšleným systémem studentských půjček souhlasím (tak, aby si za studium platili skutečně studenti a ne případně bohatí rodiče). Systém dokupování kreditů a vůbec nějakých extra kreditů, jak je zavedeno na VŠE je pitomost. Koneckonců i na samotnou VŠE mám svůj názor, mám na této vš několik přátel, to, co se učí na zkoušky, jsou opravdu "znalosti" - stažené z netu a wikipedie - to přece není vysokoškolské studium! Přejmenoval bych ji na max. vyšší odbornou školu...porovnám-li, čím projdu ve škole já a čím vy na VŠE, nevím, zda se smát či brečet...

0 0
možnosti
JH

Profesor_Nula

7. 6. 2010 21:20
Re: VSE

No moje přítelkyně na CUNI studuje a to co od ní slýchávám a když pozoruju co se musí učit (definice nazpaměŤ úplně přesně jinak se neuznává) to je jistě to právé :-))) VŠE nemám, takže ji tímto nebráním, ale sám moc dobře vím, že karlováci si moc myslí a přitom kolikrát důvod není. Neříkám že matfyz je procházka atd. ale KU není jen o tom že.

0 0
možnosti
J

Jxyz

7. 6. 2010 21:07
A co extra lehke predmety?

Dokupovani kreditu podle me povede akorat k uprednostnovani lehcich predmetu v ramci fakulty, uz ted se o nekterych predmetech vi ze jsou "jen na kredity" a dost studentu jim dava prednost, pokud muzou (mam teda zkusenost jen ze 2 fakult, ale myslim ze to bude vsude)

A predani kvalitnich znalosti, ktere umozni seberealizaci?... no bylo by to super, ale myslim ze to bude po zavedeni skolneho jeste hodne dlouha doba, nez to tak zacne fungovat :-(

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

7. 6. 2010 21:17
Re: A co extra lehke predmety?

Na studium musejí být dva, pokud někdo studuje jen na ta písmena před jménem, je to jeho problém, ale v praxi hodně rychle narazí. Nemyslím, že by některé extra lehké předměty zavedení školného přežili, hodně věcí se změní, některé rychleji, některé pomaleji...

0 0
možnosti
JH

Profesor_Nula

7. 6. 2010 20:52
Už když vidím jak nějaký studentík

o sobě prohlašuje, že je libertarián, eurofederalista, bývalý volič ODS, nyní podporující Věci veřejné. Tak začínám tušit, že to nedopadne dobře. Nic proti VV - necht se ukážou co v nich je, nyní jim dávám nějakou tu dobu hájení. Měl bych jeden postřeh: všichni ti studentíci co tu orodují za školné jsou nějací ekonomové, ale viděl někdo už jak něco takového hlásá lékař, učitel, zoolog, lesník atd. ? To je mi teda záhadou proč :-) Tito rádoby ekonomové se nejspíš již vidí na parádních postech a proto uplaňují takovou to optiku na dané téma. Jiní je nazajímají. Kdyby autor byl učitel, co bude brát 12k hrubýho tak by to možná nepsal. Když ale ani jako ekonom nedokáže spočítat situaci pro tyhle neatraktivní obory, tak je to ekonom na dvě věci... Možná by ale navrhoval výjimky a výjimky z výjimek atd. zkrátka optimální řešení.:-P

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

7. 6. 2010 21:05
Re: Už když vidím jak nějaký studentík

Plat 12 tis hrubého=školné není placeno... Je to jednoduché, bylo řečeno, že školné je placeno při stanovené úrovni příjmů, škola se musí zasadit, aby jejich příjmy díky poskytnutým znalostem této úrovně dosáhly. Žádné výjimky nepovažuji za potřebné. Důsledkem systému budou asi hluboké otřesy v některých odvětvích, ale už bylo na čase. Bohužel se stává nepříjemná věc, že se na neatraktivní obory hlásí ti méně úspěšní, jen proto, že se jinam nedostanou. Podle toho vypadá i vystupní kvalita, někdo níže si stěžoval na proměnlivou kvalitu učitelů nižších stupňů. I o tom reformy budou.

0 0
možnosti
L

lata

7. 6. 2010 20:49
AAA

Studuji 2. ročník střední školy a chystám se na výšku a myslím, že školné je dobrý nápad, ale za současné úrovně kantorů si myslím, že Vaše cena je nepřijatelná. Mě učí asi 10 učitelů a o 2 či 3 můžu říct, že mě něco naučili, jinak je to velká bída. Nevím jak to bude na výšce, ale když vidím ty nové učitele, kteří k nám přicházejí, tak nevěřím ve změnu k lepšímu.

Já bych začal první u kantorů, zrušil bych tabulkový systém, který je postavený na hlavu. Zavedl bych přísnější vzdělání, třeba jak píšete zavedení méně kreditů. Ale když beru ty potenciální učitele,kteří vystudují a díky kterým by se mělo naše školství zlepšit, tak musíme brát v úvaha taky systém Učení, protože půlka z nich ví o čem mluví, ale neumí to půlce naší třídy vysvětlit ani je nijak zaujmout.

0 0
možnosti