Diskuse

Krize

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

8. 2. 2009 1:45
To by nefungovalo

Když stát "nechá být" ekonomiku, zanikne konkurence, zanikne rovnost občanských práv (včetně vlastnického). Stát se musí tvrdě do ekonomiky vměšovat, aby se alespoň vzdáleně dala považovat za kapitalistickou.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

12. 2. 2009 10:19
Re: To by nefungovalo

Myslím, že zaměňujete anarchii a liberalismus. Anarchie vyžaduje svět bez pravidel, liberalismus s jasnými a srozumitelnými pravidly. Tvorba těchto pravidel je základní úlohou státu a zde také tato úloha končí. Nepřijatelným vměšováním státu do ekonomiky je záchrana bank, podniků, subvencování a předpisy a nařízení bez nějakého rozumně odůvodnitelného účelu.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

7. 2. 2009 6:02
No, pane, klobouk dolů

• Už dlouho jsem si nepřečetl článek, se kterým bych tak silně souhlasil.

• Ale jak to interpretovat politikům (zejména některým) že nás stát má nechat být. Že víme o svých věcech více, než jejich byrokratický aparát, více, než parlament a vláda budou sto kdy pochopit.

• Ať nám přestanou škodit svým vládnutím. Místo vytvoření jednoduchého právního rámce nás 20 let sešroubovávají a omezují a korigují tolik, že svobodni jsme už jen formálně.

0 0
možnosti
JS

jozka skocdopole

7. 2. 2009 2:35
Presne to se stalo v USA

".... ale dojde k potížím v exportních odvětvích, protože ochuzený zbytek světa nebude mít dost peněz na nákup od subjektů v USA ...."

To je presne co se stalo v USA, protoze takzvany "free trade" umoznil korporacim a  firmam se prestehovat mimo USA za ucelem  levne  pracovni sily (a tim vetsiho zisku). Postupne zmizelo tolik firem z USA, ze vznikla nezamestnanost a vzapeti nizsi kupni sila, kupovalo se mene produktu importovanych z techto jinych zemi a vysledek tohoto drastickeho zasahu (free tradu) vidime dnes. Tato situace se pomalu ale jiste vyvijela asi 15-20 let a vyznamne prispela k dnesni celosvetove krizi.

0 0
možnosti
MB

brlayz

7. 2. 2009 2:43
Re: Presne to se stalo v USA

S tím taky souhlasím, ale bylo to nutné k tomu, aby se bohatství ve světě trochu rozšířilo. Free international trade sice ke krizi přispěl, ale mnohem méně než "intra-national" free trade, který vedl k rostoucí tendenci bank preferovat krátkodobé vysoce výnosné praktiky před dlouhodobými a udržitelnými, jež se odrazily v prudkém nárůstu ceny nemovitostí (realitní bublina). International free trade taky napomohl nezaměstnanosti v USA a dalších západních zemích, na druhé straně zaměstnal mnohem více lidí jinde. Sice za hrůzných podmínek, ale jak píše Tim Harford - pořád lepší dělat ve sweatshopu, než probírat odpadky, žebrat a vydělávat prostitucí ...

0 0
možnosti
MB

brlayz

7. 2. 2009 2:09
He

To je jako číst The Undercover Economist od Tima Harforda. :-) Bravo:)

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007