Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G

gumidos

26. 8. 2010 9:01
Hm, to je nesmysl

Jednak se lodě pana Bransona dostanou kousek, ale opravdu jenom kousíček do "vesmíru" - spíše se bude jednat o lepší  a poněkud dražší pouťovou atrakci. Jakákoliv snaha o delší pobyt v kosmu, případně o větší vzdálenost od Země okamžitě znamená řádový růst nákladů. A případná výprava na jakékoliv jiné vesmírné těleso již představuje náklady "vesmírné" - případně abnormální riziko.

Takže bych klidně pominul aspekty vesmírné kolonizace, protože to je pro příštích 50 let jenom bláhová představa.

No a s panem Hopem je to stejné - právo vlastnit bývá obvykle spojeno s faktickou mocí předmět vlastnictví ovládat - tedy dobýt, podmanit, koupit, chránit. Můžeme tedy předpokládat, že kdokoliv s faktickou mocí obsadit třeba Měsíc a ochránit si ho si s papíry pana Hopa vytře zadek. A bude natolik ekonomicky silný, že si s ním vytře zadek i po právní stránce.

0 0
možnosti
M

mff-59

26. 8. 2010 13:42
Re: Hm, to je nesmysl

Na druhe strane, pokud pravda a laska nekdy zvitezi a pokud ji pravo bude nasledovat, klidne mi ten, co dorazi na Mesis a na mem pozemku nejde ropu, zlato a brilianty, MUZE zaplatit muj PravdoLaskoPravni narok. :-PV

0 0
možnosti
AR

Don don

25. 8. 2010 21:45
no

propána co je tohle za kravinu? Vesmír je komerčně využíván již mnoho let, nikoho to netrápí a nikdo to neřeší. :-/

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

25. 8. 2010 21:50
Re: no

Jakými způsoby prosím? S tou kravinou opatrně...

0 0
možnosti
AK

akuhtr

25. 8. 2010 21:31
Právo prvního

Člověk by řekl že se na zemi vcelku osvědčil systém "Kdo dřív příjde ten dřív mele" s tím že by to bylo dáno do okruhu pár km od základny/kolonie. Jiné systémy jsou neefektivní, protože je blbost aby na měsíci nikdo nemohl těžit protože ti co vlastní většinu jeho povrchu za to utratili všechny peníze tak tam nemají jak dostat těžební systémy, což je situace která u jiných metod může nastat

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

25. 8. 2010 21:40
Re: Právo prvního

Ještě, že jsme vymysleli licence k těžbě, to by se nám blbě obchodovalo:-) Jinak právo prvního není nezajímavé, ale jak budete řešit, když někdo přistane a jeho oprávněné území už zasáhne do cizího?

0 0
možnosti
CJT

cenzura je totalita

25. 8. 2010 21:26
mimo téma

Pane, prosím jak můžete být libertarián a zároveň eurofederalista?8-o8-o8-o

Už jenom když si přečtu popis Vaší osoby tak nemám chuť číst dál Vaše články.

Buď si napište, že jste liberál, což je dnes každý druhý marxista a toto slovo se absolutně zprofanovalo svému významu a nebo nepište o sobě takové bludy.;-)

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

25. 8. 2010 21:31
Re: mimo téma

Marxista nejsem ani omylem, názorově jsem ostře na pravo, jen ten můj postoj k integraci tam nějak nikomu nesedí, s tím ale můžu těžko něco dělat, pouze dokolečka vysvětlovat. Nevidím důvod, proč by měl být jedinec limitován hranicemi národních států... I po rozběhnutí 4 svobod zůstávají hranice v podobě právních řádů, kde skrze nápadné či méně nápadné odlišnosti usilují domácí subjekty lobbingem o zvýhodnění oproti konkurenci z jiného členského státu, proto ta federalizace, kterou vidím naopak jako posílení svobody jednotlivce, nikoliv její oslabení a tato svoboda je pro mne nad svobodou skupiny jednotlivců-národů a jejich států.

0 0
možnosti
L

lesicatko

25. 8. 2010 21:20
Neskutočná blbosť

Človeče, videl si vôbec fyziku aspoň na ZŠ ?

Bola Space Shipe One aspoň na orbitálnej dráhe ?

Vieš aký je rozdiel medzi tým, dostať sa na chvíľu nad 100 km nad Zem / definícia vesmírneho priestoru /  a dosiahnuť orbitálnu rýchlosť ?

Vieš, že absolútne nehrozí nejaké ťaženie zdrojov, ešte aj to He 3 by bolo extremne problematické ťažiť z Mesiaca - a to aj pre štáty s najvyspelejšou kozmonautikou ? 

Teda úprimne - toĺko práve a taká blbosť...

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

25. 8. 2010 21:35
Re: Neskutočná blbosť

Fyziku ovládám velmi dobře a ekonomii ještě lépe. Až si lidé jako vy již budou myslet, že to možné je, bude už na dohodu bez silových pozic dávno pozdě;-D

0 0
možnosti

Mablung

25. 8. 2010 21:16
zámořské plavby

Podle mě to bude jako se zámořskými plavbami. Kdo dřív přijde, ... . Stejně jako mořeplavecké národy nečekaly na to až Češi postaví lodě, stejně tak kosmické národy nebudou čekat až se dohrabeme do vesmíru ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007