Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Alexandr Špáta

25. 7. 2012 16:52
Já teda Martine nevím,

ale přečetl jste i ty stránky novinek pozorně? Je tam uvedeno, že dle zákona byla sjednána nějaká pojistka. Ovšem nastala situace, kdy Generali po právu a dle zákona požadovala doložení výš pojistného, jehož se jí ze strany cestovky nedostalo. Neměla v takovém případě Generali okamžitě i ve vlastním zájmu onu smlouvu vypovdět pro neplnění z druhé strany - dokonce ve svém vlastním zájmu?

Píšete o něčem jiném. Nicméně tady nikde zatím nějaké pochybení státu nevidím. Vidím obyčejné selhání pojišťovny. Čili jsem zvědav, jak se kdo v tomhle případě domůže něčeho na státu. Jen tehdy, pokud plnění neposkytne Generali. Nemá se dle mýchinformací na co vymlouvat.

0 0
možnosti
H

hafusak2

25. 7. 2012 8:14
Tak kde je vlastně vina?

1. Občan si nenajal detektivní agenturu k pečlivému prověření cestovky.

2. Cestovka se nepojistila na potřebnou výši náhrad.

3. Pojišťovna cestovku pojistila na nesmyslně malou částku /ač jí mělo být jasné, že je nedostatečná/.

4. Stát vydal paskvil zákon umožňující občana legálně okrást.

5. EU nedala přímý příkaz ČR, jak má zákon správně vypadat.    - Není lepší a beznervové sedět na zadku doma?Rv

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

25. 7. 2012 9:20
Re: Tak kde je vlastně vina?

4. je správně. EU dělá směrnice, protože národní vlády se při vzniku tohoto systému bily v prsa, že oni umí psát konkrétní zákony lépe, než nějací byrokraté v Bruselu. Občan se choval tak, jak odpovídá tomu, že jeho rizika jsou podle práva nula, cestovka i pojišťovna postupovaly podle platné legislativy. Je potřeba lépe vybírat zákonodárce.

0 0
možnosti
VJ

velký jarda

25. 7. 2012 7:40
Svoboda nemá alternativu

trochu to máte popletené. Pokud si nesvéprávný jedinec vybere obskurní cestovku jen proto, že je na trhu nejlebnější pak se nemůže divit, že oty své peníze příjde. Měl by jste se víc učit, aby jste věděl že stát to jsou především peníze danových poplatníků, určené na záslužnější věci než na blbost nesvéprávných jedinců.

0 0
možnosti
R

roman37d

25. 7. 2012 7:57
Re: Svoboda nemá alternativu

Popletené to máte vy. Nikdo nemá ani to nejmenší právo podvádět. Ceny jsou smluvní, na kterých se dohodla CK s klientem. I kdyby někdo nabídl zájezd za korunu, musí dodržet vše co bylo ve smlouvě. I v demokracii musí platit pravidla hry... Stát v tomto případě jednoznačně selhal a proto musí cálovat.

3 1
možnosti
VB

pivopad

25. 7. 2012 7:06
Po česky

Pokud udělá naše vládní garnitura kvalitní zákon, což se zřejmě nestalo, tak nám může celá bruselská klika jít do řitního věnce;-OTakže ne díky EU, ale diky špatné práci tady u nás to tak vypadá....

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

25. 7. 2012 9:06
Re: Po česky

Rozdíl je, že díky bruselské klice se postižení občané domůžou svých práv, stát je dotlačen ke splnění toho, k čemu se zavázal.

0 0
možnosti

MarekSnobr

25. 7. 2012 2:09
Osobní odpovědnost

Trochu mi přijde, že se tady smývá osobní odpovědnost lidí. Když bych měl dát peníze za dovolenou malé cestovcne, pořádně bych si ji snažil proklepnout. Rozlícenost lidí chápu, ale ať ji nasměrujou na majitele cestovky, který byl zřejmě vrcholně nezodpovědný a uzavřel pojistku s nízkým limitem plnění. Za tohle nemůže a neměla by platit ani pojišťovna a ani stát (tedy my všichni). A Evropská unie by do tohoto neměla krafat.

0 0
možnosti
R

roman37d

25. 7. 2012 7:22
Re: Osobní odpovědnost

To je sice hezký, ale byli to právě státní úředníci (i ministři), kteří lidem radili.... Z jejich úst jasně vyplynulo že si stačí ověřit jestli je cestovka pojištěná. Žádný občan nemůže zjišťovat jak velké je pojistné plnění a kolik zájezdů CK prodala. Pokud už k něčemu takovému dojde, je to podvod a tak by měli být majitelé cestovky souzeni.

1 1
možnosti
SQA

sir Quijote Appleby

25. 7. 2012 1:11
další pádný důvod k vystoupení

1 1
možnosti
PK

Paeris Kiran

25. 7. 2012 0:34
Co má jako státu být do toho že nějaká cestovka zkrachuje?

Cestovní kancelář (stejně jako jakákoli jiná soukromá firma) má být objekt na státu zcela nezávislý a stát nemá za žádných okolností ručit ani za zisky, ani za krachy.

EU ať jde s povinným ručením státu za mizerné podniky do háje. Stát v tom nemá mít naprosto žádnou roli.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

25. 7. 2012 0:44
Re: Co má jako státu být do toho že nějaká cestovka zkrachuje?

Já bych s vámi i souhlasil, že nemá. Jenomže stát se zavázal spotřebitele ochránit a tento závazek musí splnit. Právo je o faktech, ne o přáních. EU použila směrnici ke sjednocení právní úpravy, aby cestovní kanceláře v zemích s vyšší ochranou spotřebitele nebyly zvýhodněny vůči konkurenci. Tím pádem je 100% ochrana spotřebitele ve všech zemích unie. Tuto ochranu mají povinnost zajistit cestovky prostřednictvím pojištění, to by se státem nemělo nic společného. My napsali zákon tak, že umožňuje legálně spotřebitele krátit na nárocích, což však podle směrnice není možné a stát je za to odpovědný. Stát tedy nebude dojen, protože cestovka zkrachovala, ale za to, že nezajistil ochranu, jakou zajistit měl. Jasné?

2 1
možnosti
TT

žepré

25. 7. 2012 0:20
No určitě,

občas přijde z teho brusela aji nějaký pohlazení (i když, v tomto konkrétním případě pohlazení hlupáků, kteří si předem zaplatili plnění u firem, o kterých se vůbec neinformovali). Ale tahle vychvalovaná "právní jistota" mně přijde jak cukrátko pro děťátko při odvozu celé rodiny do... tábora nucenéch prací, řekněme. :-/

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

25. 7. 2012 0:48
Re: No určitě,

Já také nejsem příznivcem 100% ochrany spotřebitele, ale pokud se stát k takové ochraně zaváže, je povinen svůj závazek splnit, to je celé. Systém evropského práva je schopný nutit státy k dodržování svých závazků, což si někteří moulové vykládají jako omezování suverenity.

0 0
možnosti
PS

lecaks

24. 7. 2012 23:51
Doplnění

Nezbývá než se starat sami o sebe, prostě být suverénním státem. Jako tomu bylo před rokem 1938. V tom smyslu doporučuji četbu článku:

"Končí pro pijavice doba hájení?" Doporučuji tento článek na http://www.hannig.blog.idnes.cz

R^

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

25. 7. 2012 0:19
Re: Doplnění

Pojmy "stát" a "starat se sám o sebe" se nekamarádí. Osobní svoboda je důležitější než suverenita státu.

0 0
možnosti
H

habit-.!..

24. 7. 2012 23:25
... jo, EU je skvělá...

... na přelévání peněz daňových poplatníků do soukromých rukou - dnes už dělá prakticky jenom to... :-/Rv

0 0
možnosti

Tramp_007

24. 7. 2012 23:31
Re: ... jo, EU je skvělá...

Proc si ten clanek neprectete jeste nekolikrat? Eventuelne se s nekym poradte.

2 1
možnosti