Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Podtrhl jsem si: "Řízení cenové hladiny je ještě ošemetnější než řízení měnového kurzu."

Leč dík a karma za celý text.

1 0
možnosti
PK

Je to pořád dokola - Singer má modely, že přibyde 35 tis. pracovních míst atd.

Můj názor:

- dnešní doba je jiná než před 40-50 lety - ekonomika je otevřená, Čecháčci toho moc nevlastní, rozdíl mezi vývozem 2,9 bilionu a dovozu 2,7 bilionu je z tohoto hlediska malý, aby převážily výhody "devalvace" jako kdysi. 

- jdeme cestou znehodnocení měny, ale pokud nenásledují věcná řešení, tak můžeme devalvovat na 30, 40 Kč - prostě světu nestačíme.

-kolik lidí dělá v exportních firmách se šancí na vyšší výdělek. Myslím firmy s velmi aktivním saldem? Milion? Tito jistotu nemají a další miliony včetně státních a důchodců spláčí - dále půjdou reálné příjmy dolů.

Je to smutné, bohužel.

1 1
možnosti
PK

Bolestí české ekonomiky i za 1.republiky byly malé serie, malý trh a vysoké ceny. Proto také se ČSR nevypořádala s krizí 30.let. Dnes je to ještě víc o nákladovosti než dřív. Myslíte, že s troškou vepřového při naší efektivnosti zlomíte trh? Uvedu příklad - znalec v cukrovarnictví mi tvrdil, že pád tohoto odvětví v ČR nezaviinil ani tak zlý Brusel, ale to, že naše kapacity jsou resp. byly neefektivní, i takový Hrochův Týnec.

0 1
možnosti
LV

"Hrozba deflace se ukázala býti mylná" Na to jste přišel jak?

Jsou určitá rozhodnutí, jejichž užitečnost nelze prokázat jinak, než ex post nějakou statistikou.

Například lze statisticky zjistit, o kolik klesl počet smrtelných úrazů po zavedení bezpečnostních pásů v autech. Ale nelze prokázat jediný konkrétní příklad, kdy pásy bezesporu někomu zachránily život. Naopak lze prokázat, že například díky nepřipoutání člověk vyletěl z auta a proto třeba neuhořel nebo se neutopil.

Stejně tak lze statisticky prokázat snížení počtu nehod v obcích po snížení rychlostního limitu z 60 km/h na 50 km/h, ale nelze prokázat jediný případ, kdy toto opatření někomu prokazatelně zachránilo život. Naopak lze dohledat tisíce řidičů, kteří díky přísné aplikaci tohoto pravidla přišli o tisícikoruny na pokutách.

Nebo trošku jinak - když vidím na kraji chodníku psa nebo malé dítě, vždycky zpomalím a uhnu víc ke středu. V 99 případech ze sta se nic nestane. Dítě i pes zůstanou na chodníku a věci plynou dál, jak mají. Ale v tom jednom případě se to stát nemusí, dítě do silnice vběhne a velký malér je na světě. Dopředu to nevím nikdy.

V dohledné době se nedozvíme, zda intervence ČNB opravdu odvrátila nějaké nebezpečí, nějakou krizovou situaci. Ale to, že ji nevidíme, ještě neznamená, že není. Naopak budeme denně poslouchat nářky těch, kteří se cítí být intervencí poškozeni. Stejně jako fňukají ti pokutovaní řidiči či ti, kteří se s odporem poutají (a nebo nepoutají). Možná to opravdu byla chyba. Kdo to rozsoudí? Tedy kromě těch, kteří mají jasno, že intervence ČNB proběhla na objednávku Petra Kellnera, který tak ušetřil miliardy za nákup Telefoniky. Ale to je jiná debata... :-)

1 1
možnosti
MP

Vaše příklady komentovat nebudu a budeme se držet ekonomického vývoje. Výkon ekonomiky kolísá, ale je mnoho signálů, které naznačují růst, sice pomalý, ale zdravý a stabilní. S růstem ekonomiky roste i poptávka a následně se ceny, které se při recesi snižují. Proti takové deflaci, která je mírná a v důsledku poklesu ekonomiky, není žádoucí používat intervenci, v takovéto situaci neměla ČNB intervenovat vůbec. Pokud by šlo o deflaci při růstu HDP, způsobenou tím, že bohatství roste rychleji, než peníze v ekonomice, pak by měla činit ČNB opatření ve prospěch zvyšování peněžní zásoby. Ale takováto šoková rána by se neměla stát za žádné situace. 

S principem předběžné opatrnosti se to má tak, že jde o poměr výnosů a nákladů. Zatímco bezpečnostní pásy nic nestojí, centrálně směrovat všechny zdroje do obrany planety před možným asteroidem, který se hypoteticky může objevit, by bylo postavené na hlavu.

2 0
možnosti
Foto

7. 11. 2013 Že by opět Velká říjnová socialistická revoluce???

0 0
možnosti
PK

P77a31v16e56l 55K66u95r76a19l

30. 11. 2013 18:10

Mne spíš zajímá jak se rada ČNB zachová pokud v tomto a příštím čtvrletí klesne spotřeba, úspory vzrostou a zaměsnanost poklesne.

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že se začne poohlížet, co se děje Na příkopech. Zda-li jí nehrozí defenestrace.

A nebo začne vyhlašovat,že toto bylo jejím skutečným cílem.

0 0
možnosti