Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
N

nesmídolesa

9. 3. 2012 15:09
Zřejmě ekonomiku,

jakou praktikuje Evropská Unie vůbec nechápu. Prosím Vás jako ekonoma o objasnění jak budou zaplaceny řecké dluhy. Píše se, že věřitelé odpustí Řecku až 75% pohledávek. No jo, ale ty peníze musí někde chybět -třeba v bankách, které nakoupily toxické dluhopisy. Jestliže banky tyto peníze odepíší, pak se podle mě jedné o prachsprostou zpronevěru vkladů občanů. Pokud budou chtít banky vklady krýt, tak si budou muset půjčit. Ale u koho? U MMF? Kde MMF vezme peníze, když sam nic neprodukuje. Nechá natisknout nové, ničím nekryté? Za cvo budou takové peníze stát? Podle mě se jedná obrovský podvod na občanech Evropy.;-€

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

9. 3. 2012 20:47
Re: Zřejmě ekonomiku,

Řecké dluhy budou splaceny jen tehdy, pokud se Řecko vyhne kolapsu, HDP začne zase růst a veřejný sektor projde deregulací a privatizací, velmi hlubokou reformou, chcete-li. Máte pravdu, že bankám budou tyto peníze chybět, ale rozhodně to nepoznají občané na svých vkladech, banky to poznají na svých ziscích. Dělají to proto, že tak zachrání část svých investic, když si vezmete bankroty běžných subjektů, 25% výtěžnosti za bankrotujícím subjektem je luxusní. Ztráty banky většinou již zaúčtovaly a dohoda s Řeckem má zabránit dalším. Peníze nejsou kryty ničím a zároveň všemi statky. A o podvod na občany Evropy se nejedná.

Nevím, nakolik vás tyto odpovědi uspokojí, objasnění fungování bankovního a peněžního systému se sem asi nevejde...

0 0
možnosti

daveking

9. 3. 2012 0:34
Jste kouzelník

Nebudu se vůbec vyjadřovat k Vašemu hloupoučkému blogu, ale dovolím si zpochybnit to, co o sobě píšete. "... zkoušel volit všechny 3 dnes vládní strany a pokaždé byl výsledkem zklamán ...". To jaksi není možné. V roce 2006 jste z dnešních vládních stran mohl volit jedině ODS. V roce 2010 jste tedy volil buď TOP09 nebo VV, ale nikoliv obě najednou, pokud jste se ovšem nedopustil volebního podvodu a nevolil jste dvakrát. A stejnou relevanci mají i všechna Vaše další tvrzení. Přeji pěkný den.

1 0
možnosti
J

James_Raynor

9. 3. 2012 1:11
Re: Jste kouzelník

Vaše tvrzení je chybné - možné to je a to sice z důvodů, že jste se nepochopitelně rozhodl ignorovat volby do EP, místních zastupitelstev a Senátu ČR. Pokud se nemýlím, autor nikde neuvádí, že se muselo jednat pouze o volby do PS. A to vůbec nezmiňuji fakt, že VV existují již od roku 2001. Pro příště doporučuji neoznačovat nikoho za hloupoučkého, zbytečně se tím degradujete a navíc v případě vyvrácení své teze tak poté nutně vypadáte Vy sám.

Bez pozdravu

James

1 0
možnosti
ML

meyla

8. 3. 2012 22:29
Paneboze...

Pokud obhajujete spolecnou zemedelskou politiku, ktera v soucasne dobe tvori temer polovinu (POLOVINU!!!) unijniho rozpoctu politickou nutnosti, pak byste mel take objasnit spotrebitelum, proc na tu politiku plati danemi a vysledkem je pro ne napriklad drazsi cukr nebo jine komodity. CAP je podle mne jen ekonomickym nastrojem na ochranu jednech pred druhymi a z tohoto duvodu politicky a hlavne ekonomicky nespravny, protoze diskriminacni. Chapu, proc je u nas tolik obhajcu EU, kdyz vas nazor je bezne prijiman.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

8. 3. 2012 22:46
Re: Paneboze...

Nemusíte mě oslovovat pane Bože :D Myslíte, že ji obhajuji? Berte to jako vysvětlení, proč ji máme, ne jako její obhajobu, mít autokratickou moc, zruším ji. Ekonomicky je nesprávná, ale politické opodstatnění má, o tom je článek. A když říkám politické opodstatnění, tak tím nemyslím, že je to správné, ale že je to pochopitelné. Politika je o střetu zájmových skupin a výsledném kompromisu. Obhájců EU u nás bohužel moc není, ale kupodivu nás postupně přibývá.

0 0
možnosti
H

habit-.!..

8. 3. 2012 22:10
... samozřejmě politika a ekonomika jsou propojené...

... rozdíl mezi demokracií a fašismem je v tuhosti vzájemných vazeb mezi politikou a ekonomikou, v tom, jak politika ovlivňuje ekonomiku, a jak moc je samotná politika ovládaná ekonomickými subjekty - tam, kde stát tyto vazby utužuje, nakonec vznikne oligarchický systém, kde ekonomické subjekty se naučí používají stát, který je svazuje, aby pracoval v jejich prospěch - to se ostatně děje dnes ve stále větší míře - vznikají směrnice, normy a regulace šité na míru velkým ekonomickým subjektům, které si je umějí protlačit - ostatně vámi zmíněná zemědělská politika likvidující "drobné" zemičky ve prospěch těch privilegovaných je další příklad - dva velcí hráči si prostě rozdělili hřiště, a zbytek mužstva tomu jen bezmocně přihlíží... stejně tak dnešní léčba německých a francouzských bank z řecké infekce za peníze ostatních evropských střadatelů, to vše jen ve jménu politiky...

1 0
možnosti
H

habit-.!..

8. 3. 2012 22:14
Re: ... samozřejmě politika a ekonomika jsou propojené...

.... ale ve prospěch ekonomických subjektů... to je ta pravá tvář "politického projektu" EU...

0 0
možnosti
PK

Petr Klíč

8. 3. 2012 22:08
...

Rozumná řeč.

0 0
možnosti
JL

uumaa

8. 3. 2012 21:55
Autore

Vyvážený příspěvek.R^

0 0
možnosti

debater

8. 3. 2012 21:23
No, zvolil jste jako příklad zemědělství

Já ho chápu jako příklad toho, že blbější už to může sotva být. To odvětví je naprosto zničeno dotováním každého nastartování traktoru. Zemědělci jdou dnes už pouze po dotovaných činnostech a výrobu potravin jen předstírají, protože je stejně levnější je dovézt odjinud. Třeba kosení horských luk. Podmínka pro to aby ho zemědělec mohl vykonávat a kasírovat dotace je vlastní chov. Tak si ho pořídí. Na parádu. Koupí odolné nenáročné plemeno, které vyžene na pastvu a tam ho nechá. Nějaká výroba mléka ho nezajímá, stejně by za něj skoro nic nedostal. Možná odveze čas od času pár kusů na jatka. Nejhorší je, že z tohoto stavu, kdy nemá nic reálnou cenu nelze vystoupit. Muselo by to začít platit v jediný den, to v celoevropském měřítku nepřipadá v úvahu navíc by to přineslo růst cen potravin a to je pro politiky nepřípustné.

2 0
možnosti
MP

Martin Procházka

8. 3. 2012 22:51
Re: No, zvolil jste jako příklad zemědělství

Účelem zemědělství není jen výroba potravin, ale také údržba krajiny. Výroba se nedotuje, platí se na plochu zemědělské půdy při splnění určitých podmínek a smyslem je motivovat k šetrnému zacházení s půdou. Zjednodušeně. Hledáte-li zdroj nesmyslných dotací, pusťte se do českého dotování mléčných krav a chovů prasat, dvou nejúspěšnějších lobby v této zemi.

0 0
možnosti
PV

pavsson

8. 3. 2012 21:03
Proces

Autor zná jen dvě polohy. Odpůrci evropské integrace nebo její příznivci. Problémem podle mě není integrace, ale právě její hloubka a především demokratičnost procesu, který by měl tuto integraci přinést.

0 0
možnosti
T

Theben

8. 3. 2012 20:55
Když se řekne ...

Veľmi slušný článok! Teší ma že aj v Česku sa začínajú objavovať takéto názory. R^ To je ono ... :-)

1 0
možnosti
PK

repanak

8. 3. 2012 20:46
Ne vždy s Martinem souhlasím,

ale dnes se mi jeho příspěvek líbí. Vše je o kompromisu a nejmenšího zla, protože ideál je pouze v pohádkách. Kdybych bych ideologem ODS a měl připravovat volební strategii, tak bych také vše neúspěšné hodil po Matějkovsku na Unii. A nějaké to vzepření se také donese volební bodíky.

1 0
možnosti
PK

repanak

8. 3. 2012 20:59
Re: Ne vždy s Martinem souhlasím,

Samozřejmě, že Matějka není odéesák, ale v tomto jsou "klucí stejný".

0 0
možnosti