Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

dieuetdroit

2. 7. 2012 21:16
to

zakladni rozdeleni piratu je ponekud trapne. Jsem levicak a zaroven jsem socialne silnejsi nez ostatni :D, penize za film si bezpochyby mohu dovolit. Jenze nejsem zadny fajnsmekr, kouknu spis na to, co ostatni doporuci. Do kina nechodim, TV nemam a to, co sleduju, se tu stejne vysila s nekolikaletym zpozdenim a povetsinou dabovane. A US kabelovku si tu fakt nezaplatim. Takze stahuji par hodin pote, co to na druhe strane Atlantiku bezelo v TV a kdyz po roce vyjde DVD s celou serii, zakoupim na UK Amazonu.

Nicmene to, o co v soucasne dobe jde, uz neni jen o copyrightu.

:-/

0 0
možnosti
LB

luke69

2. 7. 2012 12:54
Míchají se zde dvě odlišné věci dohromady

Je to stahování a svoboda internetu. Lidem, co bojují za svobodu netu nejde o to, aby se mohlo stahovat cokoli jakkoli, ale o to, aby na základě autorského zákona nevznikala cenzura webů a šikana jejich majitelů. Je nesmysl, aby za web nesl odpovědnost jeho majitel (pokud je obsah od jiných uživatelů). Mimochodem, "zahraniční přítel" byl v tomto včera úplně mimo - Google má pravdu, toto by znamenalo ničení internetu, to není žádný blud - kdo by se pouštěl do velkých projektů (galerie, ukládání souborů), když by mu za to mohl od nespokojeného autora hrozit kriminál?

Je nesmysl, aby se vytvářel cenzurní systém, byť teď ze snahy dostat z netu to "špatné" (např. jako v Británii návrh o cenzuře erotických webů nebo u nás hazardní weby). Jakmile se jednou takový systém vytvoří, může se použít na cokoli (viz. Rusko a volby).

To není o legalizaci stahování a sdílení. Je to o tom, aby zde nevládly autorské společnosti, které budou chtít od lidí peníze i za puštění autorádia.

0 0
možnosti
PH

petrph

2. 7. 2012 8:15
je to trochu o něčem jiném

Ve skutečnosti každá činnost nese určitá rizika, které pak justice řeší jen zdlouhavě a těžko. I třeba v běžném obchodě si musíte hlídat zboží, aby Vám ho někdo neukradl, a Vy sám si musíte zaplatit kvalitní personál aby na to dohlížel, dokonce nějaké skryté hlídače, nainstalovat si kamery, elektronickou ochranu, pokud jde vyšší finance, tak trezory,  speciální vozy na převážení, ozbrojenou ochranku, atd. Toto všechno si musíte jako obchodník zajistit a zaplatit sám. Nemůžete jít za státem a říct mu "státe-někteří zákazníci mne okrádají tak buď laskav a ze svých prostředků postav před každý obchod policejní hlídku, která každého odchozího zákazníka prošacuje a svlékne do naha aby se zajistilo zda něco z obchodu neodnáší. A buď tak laskav a po celou trasu kde se mi vozí peníze či drahé zboží nastav vojenskou ochranu ať sejme každýho kdo se o něco pokusí. Kdekoliv jinde než v případě internetu by takový požadavek byl nesmyslný

2 0
možnosti
X

xychteen

1. 7. 2012 21:45
Já si myslím, že nejde jen o stahování filmů...

...ale o celý ranec různých souvislostí, které teprve internet postavil do nějakého světla - a pokusy o nějaké narovnání leckdy vyznívají dost podivně.

:

Příklad - nějaká skupina někde na fesťáku zahraje věc od nějaké cizí party a záznam umístí na TyTrubku. Při vystoupení splní veškeré podmínky, pořadatel uhradí veškeré poplatky, nicméně se může klidně stát, že bude záznam na TyTrubce blokován pro USA a podmínkou pro zrušení blokace bude, cituji volně, "náhrada zvukové stopy některou registrovanou z knihovny chránící organizace"... takže si brnknete něco od Aerosmith, ale teta v USA by vás mohla vidět pouze v případě, že zvuk vymažete a plácnete tam nějaký registrovaný originál - třeba od AC/DC, je to taky od A... to mi přijde celkem na hlavu, zvlášť když neexistuje (resp. není moc vidět) žádná šance, jak si ta práva dodatečně obstarat (fakt, že už bylo jednou zaplaceno pořadatelem, pro zjednodušení vypouštím, práva na koncert nerovnají se práva na záznam)

1 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

1. 7. 2012 21:50
Re: Já si myslím, že nejde jen o stahování filmů...

právo na záznam čehokoli mají všichi. Stačí mít jenom fyzický prostředek jak to udělat.

Knihu si taky můžu opsat na papír. (vzhledem k existenci kopírky je to vcelku zbytečné)

Každopádně pokud je trestně stíháno "kopírování" hudby měly by tak být stíhány všechny ekvivalentní činy (tím je například i to že prvňáček ve škole opisuje od souseda při diktátu- taktéž je to "krádež" informace)

Tyto činy by měli mít zcela stejný trest bez ohledu na "cenu" nebo "škodu" která tím vzniká. Jsou totiž úplně stejné.

1 0
možnosti
M

m.stitek

1. 7. 2012 21:28
Zrušit copyright

Můj názor je takový, že dříve nebo později se copyright bude muset zrušit. A to nemluvím o hudbě nebo filmu, ale o informacích obecně. Jestli chce západní svět přežít, musí uvolnit informace sám sobě. Asijské a arabské země si s copyrightem moc hlavu nelámou a jediný komu tak škodí je právě západní civilizace. Copyright je totiž poměrně velkou brzdou výzkumu a vývoje. Přístup k patentům a informacím je velmi drahý a zbytečně to prodražuje a zpomaluje náš vývoj. Vrátím-li se zpět k hudbě či filmu, tak zrušení copyrightu přinese výrazné zkvalitnění produkce, jelikož nekvalitní škváry se prostě nezaplatí. Kvalitní filmy a hudební skupiny naopak vydělají i bez autorskoprávní ochrany.

5 0
možnosti
TH

Vecny.Optimista

1. 7. 2012 21:02
Pár věcí autor článku nepochopil

Z pohledu obchodu je film prostě zboží. Takže Z pohledu kupujícího zboží musí být dostupné snadno, rychle a za rozumnou cenu. Rozumná cena je ta, která výrobci zaplatí náklady a přinese nějaký zisk. Cenu tedy nastaví výrobce tak, že k výrobním nákladům přičte marži. Pokud je takové zboží drahé, zákazník může jít nakupovat ke konkurenci, může toto zboží nekoupit vůbec, může čekat, jestli se neobjeví ve výprodeji... ale NEMŮŽE ho ukrást. (Tedy např. kopii filmu položit na net ke stažení.)

1 0
možnosti
M

m-kulturista

1. 7. 2012 21:04
Re: Pár věcí autor článku nepochopil

Ten co si to stáhne, ale nic nekrade, mrkne na to a pak to stejně smaže ...

2 0
možnosti
M

m-kulturista

1. 7. 2012 20:58
Mě se moc líbilo, jak pan Hackford

povídal o tom, že hudba ani umění nemůže existovat bez autorských práv. Ale samozřejmě, že může a taky v minulosti existovala, akorát ti "top" umělci nebyli tak rozežraní jako jsou dneska ;-)

2 0
možnosti
TH

Vecny.Optimista

1. 7. 2012 21:04
Re: Mě se moc líbilo, jak pan Hackford

Pište, prosím, jen o věcech, o kterých máte aspoň elementární představu. Ano, Mozart neřešil autorská práva, protože v jeho době, kdo ho chtěl slyšet, musel zaplatit lístek a jít na jeho koncert. Neexistovala mdia a neexistovalo nelegální kopírování. (BTW. I Mozart už řeši autorská práva, chtělo by to přečíst víc z jeho životopisu...)

1 0
možnosti

troublemaker cz

1. 7. 2012 20:43
Pravice

má obecně úctu k soukromému vlastnictví a a chrání ho, a jestli jste tu žil před rokem 1989, tak asi víte, jak to praktikuje levice :-).

1 0
možnosti

troublemaker cz

1. 7. 2012 20:47
Re: Pravice

Omlouvám se, chtěl jsem reagovat na Fonona.

0 0
možnosti

KarelSind

1. 7. 2012 20:36
Karma

Zrovna jsem se chystal psát něco v podobném duchu, tak si asi raději dám sklenku bílého, nechci opakovat už řečené;-) Jen bych možná doplnil, že mi připadá, že autoři hodně zaspali dobu. Spojení s kapitálem distributora pokládám za logické, ale trošku se jim divím, že se už raději nepokusí klasické distributory zcela vynechat a spojit se raději s youtube, rapidsharem nebo někým podobným. Peněz mají dnes už možná více a "zboží" by uměli prodat asi lépe a hlavně s nižšími náklady. Mám pocit, že tvůrci zcela nepochopili trh - po jejich zboží je stále velká poptávka, ovšem je jen minimální poptávka po onom zastaralém distribučním řetězci. Na to je třeba reagovat.

1 0
možnosti
TH

Vecny.Optimista

1. 7. 2012 21:05
Re: Karma

Opravdu nevíte PROČ? To je ale velmi jasné: Protože žádný youtube, rapidshare a další weby vám nezaplatí výrobu flmu nebo natočení desky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007