Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Díky za vynikající a pravdivý článek!

:-)

0 0
možnosti
Foto

....dalším velkým mýtem je, že na politických rozhodnutích je z principu něco chybného....

Tzv.politická rozhodnutí zpravidla přinášejí a uvádějí v život ty největší pitomosti a zvrácenosti, která by normálního člověka, zodpovědného za sebe a svou rodinu či blízké, nikdy ani nenapadla. Právě politická rozhodnutí přivedla Řecko do marasmu a totálního rozvratu, v jiných státech klidně k občanské nebo jiné válce. A víte proč? Politik za svá rozhodnutí nenese vůbec žádnou zodpovědnost, ručí maximálně svým setrváním ve funkci a to je pro dalekosáhlost takových rozhodnutí velice, velice málo.

1 1
možnosti
JS

J45a62n 60S47e31m78i78k

2. 7. 2015 0:30

No, Euro spise dalo Rekum do ruky nastroj jak se znicit dluhy.

Pokud by Euro nemeli, pri zvysujicim se zadluzeni by postupne rostly urokove sazby z jejich dluhu a tim by nezodpovedne reske politicke reprezentace meli nejaka "varovna svetla", nebo "brzdu", ktera by je probudila drive ze snu ze jsou vyspelou ekonomikou spolu s Nemeckem.

Takto-jak uz rekl nekdo prede mnou- dostal vlastne nezodpovedny shopaholik do ruky nemeckou kreditni kartu k nemeckou urokovou mirou a kreditem.

Probuzeni nastalo bohuzel az kdyz trhy vystrizlively po zacatku financni krize a zacaly na recko divat realistickyma ocima- to uz bylo ale pozde.

Samozrejme to nesnizuje zodpovedost Recka, jeho politiku a volicu.

Ale pokdu by tomuto nezodpovednemu narodu nedali do rukou euro, tohle by se nikdy nestalo.

Jinou veci ze by ani Recko nezazilo tech snovych deset let, a bylo by na tom asi hure nez dnes po vsech tech "bolestnych skrtech".... tu postavenou infrastrukturu, dlnice, atenske metro, atd. atd. jim uz z Recka nikdo neodveze;-D

0 1
možnosti

Euro je pouhé platidlo. Dobrý politik vede stát jako dobrý táta svoji rodinu. Nenechá se zadlužit. Na peníze to nelze svádět!

0 0
možnosti
JP

J48a96n 75P43a73l14l38a45s

1. 7. 2015 23:49

Dobrý večer, v něčem s Vámi souhlasím, v něčem ne. Tak už to chodí.

Ale neodpustím si jednu technickou: V Zimbabwe je oficiální měnou US$, přijatelné jsou i rupie nebo jüany. Jak se Zimbabwanům podařilo opakovaně devalvovat?

1 0
možnosti
PS

<Po pořádku - nejprve je třeba vyvrátit mýtus, že euro způsobilo řeckou krizi. Nezpůsobilo. Řecká krize je způsobená nepružným trhem práce, příšernými podmínkami pro podnikání a neefektivním a přebujelým veřejným sektorem.>

Pro pořádek - Řecko přivedli do marasmu její vedoucí politici, tedy ti ve vedení státu. Mj. nakoupili torpédoborce aj. od Francie, půjčili si v německých bankách. Logicky potom při krizi v Řecku oba zmíněné státy byly nejaktivnější při hledání řešení. Ta se nedostavila. Německo vy nejraději koupilo všechna letoviska na jihu, Francie nevím. 

Takže podobně jako i v jiných zemích by Řecko potřebovalo vládu osvíceného diktátora. U nás by tohle uvítal jeden můj přítel a na slově osvícený až tak netrvá. Já ale myslím, že zdravý rozum zvítězí a nová generace najde cestu k prosperitě, k moci a blahobytu státu. Alespoň tak, jak to dokázali naši předkové před rokem 1938.R^

0 0
možnosti
MP

Neexistuje nic jako osvícený nebo dobrý diktátor.

1 0
možnosti
SB

Pane Procházko, považuji Vás za člověka, který snad ani neumí používat vlastní mozek.

To, čeho jsme svědky, je jasný rozpad celé koncepce EU, která je postavená na naprosto chybných základech. Principy celoevropské spolupráce, která je ve skutečnost velice potřebná, bylym zcela zprofanovány prázdnými frázemi a tím, že si z toho bruselská politická reprezentace udělala dojnou krávu. Krachuje to zcela otevřeně, ale Vy neustále budete tvrdit, že je to v pořádku.

Jste jako Němci, kteří ještě v březnu 1945 věřili, že Hitler vyhraje válku.

5 4
možnosti
MP

Smím se vás zeptat, co vlastně víte o EU a odkud čerpáte informace?

4 0
možnosti
JS

Dovolil bych si polemizovat, hlavním problémem Řecka je, že socialistická vláda Papandrea a dalších populistických socialistů zvýšila platy zaměstnancům již tak předimenzovaného státního sektoru a důchody na úroveň, která neodpovídá výkonosti řecké ekonomiky. Takře Řekové si žijí již pár desítek let na dluh a připojení se k Euru tento jev jen urychlilo.

3 1
možnosti
MP

Deregulací a privatizací se dá státní sektor racionalizovat poměrně rychle a ta ekonomika to pak dotáhne. Platy by jen nějakou dobu musely růst pomaleji než produktivita práce. Řecko mělo splatnosti jistin nastaveno tak, že vládní výdaje od roku 2016 mohly růst a stále by tvořilo primární přebytek, kdyby vyhráli konzervativci, bylo by do dvou let z nejhoršího venku. Ale Syriza uvrhla zemi do chaosu. Uměl bych si představit efektivní opatření, která by dokázala postavit Řecko na nohy poměrně rychle, ale obávám se, že některá prostě marxista nepřijme a navíc marxistická vláda si nikdy nezíská důvěru investorů, bez investorů není pořádný růst.

2 0
možnosti

On ten řecký dluh začíná už někde v roce 1952, kdy vstoupili do NATO. Jako brána mezi Asií a Evropou do nich NATO tlačilo zbraní na dluh, co to šlo ...řecko má jednu z největších armád Evropě, německých tanků vlastní víc než samotné Německo, a Německo bylo vždy i největším dodavatelem zbraní do Řecka.... takže to bylo stylem : vezměte si ještě 300 tanků,  stačí jen podepsat směnku , v pohodě, zaplatíte ji za 30, 40 nebo 50 let ...

2 0
možnosti
AP

Ale, rozhodlo se Řecko, že si ty zbraně koupí, že?

3 0
možnosti
SB

Euro sice možná za řecké trable nemůže, ale v tom případě za něj může EU, že Řecku povolila používání Eura.

Příměr: Když zkolabuji při výstupu na některou himalájskou osmitisícovku, tak za to též nebudou moci ty Himaláje, nýbrž já, že jsem tam lezl, a ten sportovní lékař, který mi napsal potrvzení, že nic nebrání mé účasti v horolezecké expedici.

V případě sportovního lékaře jde o chybu jedince, ale v případě Řecka a Eura jde o chybu celého systému.  Celý systém EU a celý systém společné politiky je postavený na politických a nikoli ekonomických základech, a protiö zákonitě vede celou Evropu ke krachu, ať už si naivní euronadšenci, jako je autor oblogu, myslí cokoli. Stovky a tisíce nebožtíků Havlů a stále ještě božtíků Halíků a Schwarzenbergů, jakož i statisíce, miliony a desítky milionů anonymních Martinů Procházků postrkují celý kontinent do slepé uličky.

1 2
možnosti
MP

Ale když moc chcete na osmitisícovku, tak si třeba to potvrzení i zfalšujete.

Na politických základech není nic závadného. Politické hledisko rozhodnutí má stejnou váhu, jako ekonomické.

EU je největší ekonomikou světa a lidé zde žijící se těší velmi vysokému životnímu standardu, kontinent se určitě bankrotovat nechystá.

2 0
možnosti
LC

Takže, k tomu největšímu mýtu nám, pane Procházko, jinými slovy říkáte, že v ČNB sedí banda nedouků. A dále, členství v eurozóně jim snížilo náklady na obsluhu státního dluhu. Ano, o to více si mohli půjčovat. Ano, bez eura by si za jinak stejného reformního úsilí vedlo stejně špatně, ale za své. A ten závěr o udržení Řecka v klubu je ze stranického školení. Máte pravdu v tom, že to bude politické rozhodnutí a Tsipras to ví, takže může mít stále úsměv od ucha k uchu. Prostě to zaplatíme.

1 2
možnosti
MP

Myslím, že osazenstvo ČNB si je toho docela vědomo. Pokud by byl vývoj stejný, tak by se Řecko zachraňovalo rovněž, jen přes jiný mechanismus. Obávám se, že Tsipras ví spíše méně než více a propadl dojmu, že bezpracně dostane, o co si řekne. Nicméně nedostal a nedostane, dokud nebude zřejmé, že pochopil, že dohoda musí být politicky přijatelná nejen u něj doma, ale i pro EU a MMF.

1 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007