Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Karl Novak

9. 7. 2010 22:31
Obchod je bezesporu prospěšný,

ale proč je k tomu zapotřebí EUR ?

Není ho potřeba ! Státní měny  a centrální banky nejsou ničím pozitivním.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

10. 7. 2010 13:06
Re: Obchod je bezesporu prospěšný,

Aby bylo dosaženo reformy hayekovského pojetí=soukromé peníze, vyžádalo by si to obtížné zdlouhavé reformy a vleklá mezistátní vyjednávání, zatímco obyčejné povolení akceptace i neakceptace různých státních měn či měn nadnárodních (EUR,SDR) je dosažitelné poměrně jednoduše, prakticky od 1.1. následujícího roku po rozhodnutí. Lidé si navyknou na svobodu měn a pokud budou státní měny selhávat, nebudou jim soukromě emitované a vytvářené měny připadat jako scifi.

0 0
možnosti
O

Obi-1

9. 7. 2010 5:47
pseudo liberal

libertarián řekne, že bretewoodský systém fungoval? to je fór?

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

9. 7. 2010 20:59
Re: pseudo liberal

Nefungoval protože si pořád američani chrlili dollarů kolik chtěli.

Fungovalo jenom když byla "měna" komodita jako každá jiná- když stát neměl dost zlata a míchal do mincí jiné kovy tak klesala její cena.

Je třeba pevně měnu svázat s nějakou skutečnou komoditou. (Měnu potřebujeme- měnit auta za rohlíky je extrémě nepraktické)

Prostě je třeba se vrátit k tomu že obchod bude realizován výhradně komoditami ne nějakými bvirtuálními penězi které si státy vymýšlí.

0 0
možnosti
H

huan

9. 7. 2010 2:06
Občas na vašich myšlenkách je alespoň...

něco k zamyšlení, pár článků si ode mně už zasloužilo i karmu, ale dneska to je založené na ubohém řečnickém triku. Má dokonce i jméno - falešná dichotomie. "Dejme ekonomickým subjektům [...] právo rozhodovat se" a rovnou předpokládáte že je k dispozici pouze koruna a euro. V jednom máte pravdu, koruna by asi nepřežila, pro lidí s výhledem tak možná na nejbližší měsíc není o nic výhodnější než jakákoliv jiná nekrytá měna.

Co když libertariáni tvrdí že monopol státu na emisi inflačních peněz (pro federaci to pochopitelně platí také) je příčinou nejméně 90% našich potíží a že lidé by se v takovém případě rozhodli pro zlato, nebo obecněji pro drahé kovy? Dneska pouze další důkaz, že co o sobě někdo sám tvrdí, je naprosto irelevantní, důležité jsou činy nebo prezentované názory. U politických stran i jednotlivců.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

10. 7. 2010 13:16
Re: Občas na vašich myšlenkách je alespoň...

Nikde jsem nevyslovil předpoklad pouze dvou měn, počítám se všemi volně směnitelnými a existujícími měnami, zlato a drahé kovy nevylučuji, ale má to podstatný háček. EUR je EUR, USD je USD, o kvalitě měny jako celku si můžete myslet cokoliv. Zlatu můžete dávat nejvyšší bonitu jako měně, jenže to zlato je žlutý kov, může mít 24 karátů nebo 12, při placení je to dost nepraktické na kontrolu. Volná soutěž stávajících měn je podle mne dostatečným a především beznákladovým krokem vpřed.

O mě si můžete myslet co chcete, netrápí mě to, za vším, co jsem tu napsal si stojím.

0 0
možnosti

Libri

8. 7. 2010 23:19
však si uložte své peníze do jaké měny chcete

akorát pak nechoďte žadonit o podporu, že se stát o vás nepostaral a úspory vám neochránil. pokud se nezmění systém řízení tzv. západních společností, jsou všechny měny  západu odsouzeny k výraznému znehodnocení. to o co se v současnosti elity snaží není odstraňování příčin problémů ale jejich kamufláž a odsouvání řešení do budoucna, kdy budou náklady daleko vyšší, jenže jejich dopad padne na hlavu novým elitám. buď jak buď stejně ten průser zaplatí ti co mají peníze (majetky) - ti nemajetní asi těžko půjdou prodávat ledviny aby také přispěli.

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007