Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EP

Pozorně jsem sledoval přenos předávání ceny EU. Zajímavé byly projevy vysokých představitelů EU. Velice se chválili jak se to dosáhlo, že Evropa je mírotvorce, záštita míru ap. Všichni nějak pozapoměli na základní faktor tohoto procesu a to je USA.

Dvakrát musela Amerika v minulém století ukončit světovou válku, kterou rozpoutaly evropské velmocenské choutky.

USA musela řešit i poválečný vývoj v Evropě a to jak po první válce tím, že dopřála svobodu menším staletími utalčovaným národům, tak i po druhé válce gigantickou hospodářskou pomocí Evropě a to zejména Německu. Této hlavní poražené zemi proto, aby se tam neopakoval poválečný vývoj stejným způsobem jak po první válce.

Přirozeně nelze pominout vytvoření sfér vlivu vítěznou koalicí USA, Velké Britanie a SSSR. Z toho, že zejména SSSR měl své choutky na ovládnutí světa, vznikla studená válka. Z ní vyplynulo obrovské rovnovážné napětí a dlouhé mírové období trvající do dneška. I v tomto případě se Americe podařilo tuto váku vyhrát.

Evropa naopak i po vytvoření NATO, žila a žije v pohodě v míru, který dotuje USA. Evropa zřetelně se t.zv. veze za vozem a buduje a buduje evropský socialismus.

"Nejmoudřejší evropané" všech kategorií jen rádi konstatují jak síla USA slábne a jak tento kontinent zaostává za Čínou, nebo i jak vede zbytečné války na obranu svých hodnot. Tvůrce a zakladatel naší repobliky TGM, říkal moudře, že země musí žít z ideálů ze kterých vznikly. Otazné jsou na př.ideály evropské. Hledejme je!  Ale asi je našel Nobelův výbor pro cenu za mír ?

0 0
možnosti
Foto

Velmi hezký článek. Konečně se někdo odvážil napsat v Čechách, co ví skoro celá Evropa. Však to taky teď od nejchytřejších lidí této planety pěkně schytáte, vážený pane autore. A Češi jsou nejchytřejší, to věc je jistá. Ví předem, že EU, Euro, Brusel atd. - že to vše špatně skončí. Ja také každému Čechovi včele s prezidentem nad slunce jasné, že EU se o nic nezasloužila. Mír, Evropa bez hranic, volný pohyb zboží, bezcelní obchodování atd. - to vše tu přece bylo odjakživa anebo to vzniklo jen tak, samosebou. Protože se v Čechách rozkradla většina dotací, která sem z EU dorazila, tak radši zpochybníme i to, že jsme kdy nějaké peníze obdrželi. Takže Vám držím palce :-)

1 1
možnosti
KB

Prý odvážil napsat, co ví celá Evropa. A s kýmpak jste o tom v té Evropě mluvil?

1 0
možnosti
JR

J53a37n 63R13á49ž

12. 12. 2012 19:11

Každá integrace národů do jednoho státu, či soustátí, vytvořená nedemoktraticky (válkou, či lživými sliby)

dřív nebo později skončila. Historie nás o tom poučila mnohokráte. Čím

víc se přesouvá rozhodování o každodenním životě jednotlivce dále od

jeho spolurozhodování, tím jsou odstředivé tendence silnější. Lze jen domýšlet jakým způsobem bude deintegrace Evropy probíhat až dojdou ekonomické prostředky

na  jejím slepování. Bojím se aby nedostalo přednost  násilné

"přesvědčování" EU-občanů o výhodnosti setrvání v unii, kde bude mít zcela rozhodující slovo Německo. Kdo platí rozhoduje a za relativně  malé období to bude dávat Německo stále tvrději a tvrději najevo všem.... i nám. To je nevyhnutelný proces. Válka, tak jak ji známe z filmů, či pacifikace Arabů Američany  sice v Evropě nevypukne, ale o to méně krvavá nebude. Až se postaví do čela sociálních bouří na jihu Evropy a ve Francii  radikálové, a to se spojí praví, leví i nacionalisté,  tak poteče krev. A když těchto protestů využijí muslimové, tak to dopadne jako v bývalé Jugoslávii. Takže o nějakém mírovém úsílí politiků EU směřujícímu  ke šťastné budoucnosti Evropanů bez válek se nedá hovořit ani náhodou.

2 1
možnosti
Foto

Dávám karmu za skvěle napsaný ironický článek. Příště to prosím ale napište až na konec, že to je vtip, někteří méně chápaví by ho mohli vzít vážně.

3 0
možnosti
Foto

Mir neni proto, ze je EU, naopak, EU je proto, ze je mir. Mimochodem, to uz tu Nobelovku rovnou mohli dostat Hitler se Stalinem. Oba prispivali k miru tim, ze smazavali rozdily mezi narody a sjednocovali je do nadnarodniho celku. Jeste k tem fabrikam. Naprosta vetsina vyrabela technologicky zastarale a nekonkurence schopne vyrobky. Takove fabriky jednoduse obstat nemohly. Zjevne vam unika cil privatizace, ale to je na dlouhe povidani. Klaus ma temer vzdy pravdu, ale vuci EU se zatim nezmylil vubec nikdy.

5 2
možnosti
Foto

Ano, a bohatý člověk je bohatý, protože je bohatý a tráva je zelená, protože je zelená. Železná logika, jen co je pravda ;-D

0 1
možnosti
RH

EU je fakticky prvním takovým pokusem o integraci v dějinách, je to pionýrský počit a tudíž je to unikátní dějinný jev, což je rozhodně třeba ocenit. V dřívějších dobách se v takové míře vytvářely ohromné státní celky jen válkou. Národní stát se svou staletí starou koncepcí přestává dnešním rozměrům světa stačit a je tak logickou reakcí vytváření většího celku. Problémem je, že to má ohromné porodní problémy, které tento vcelku pozitivní proces ohrožují. Navíc (což považuji za nejvíc nešťastné) je EU protkána jakousi podivnou ideologií, která je řazena nad demokratické a principy a ekonomické zájmy. Pokud to bude pokračovat dále podobně, tak to skončí neslavně. Bruselští superbyrokraté ani netuší, co se v Evropě děje a žijí si ve vlastním světě dotací, regulací a kvót za nehorázně vysoké platy.

1 0
možnosti
PM

P95e42t94r 56M40o10o40s

12. 12. 2012 3:10

"A za velikého nářku porodila hora - myš"...tolik k těm vašim "porodním problémům";-DCo se týče "protkání podivnou ideologií", zkuste se podívat, kdo že to EU vlastně řídí.Maoista Barroso, bývalý revolucionář Cohn-Bendit a šedivá loutka Van Rompuy.Ale o to nejde.EU je instituce, která není budována zdola na základě svobodné vůle občanů jednotlivých členských zemí, nýbrž pod nátlakem v podobě opakovaných referend a hrozeb.Průvodním jevem sice není válka, ale ve válku to může vyústit.Přitom předchůdce EU - EHS nebylo založené na špatné myšlence, ovšem s ní má současná EU už pramálo společného.Dnes už je to jen protlačování nesmyslných direktiv silou vůči původně suverénním státům pod hrozbou sankcemi - to už má velmi málo společného i s demokracií.Tohle jste skutečně chtěl?

1 2
možnosti

Koukám, že je tu proti Vám Martine tak  trochu přesila. Já si myslím, co se týká Vašich závěrů totéž. Vaši argumentaci bych ale v některých bodech sdílet nemohl nebo ne zcela. Místo na argumentaci tu není. Proto zvolím trochu jiný přístup. EU totiž myslím ukazuje a docela transparentně, že Čeči mají velký problém s navýsost demokraticky přijatými výstupy z EU. Nelíbí-li se, neumíme je buď přijmout (a to i v případě takříkajíc prkotin) jako demkratické podvolení se většině anebo demokratickými prostředky usilovat o změnu tam, kde se o věci jedná a rozhoduje. Místo toho ti vpodstatě neúspěšní politici v tom Bruselu, pláčí doma a před svým publikem způsobem poněkud pošetilým - klidně svou ješitnost z vlastního neúspěchu a neprosazení svých představ zamění za to RVHP, socialistickou EU ba nedemokratickou eu, kde rozhodují nikým nejmenovaní úředníci. A ti domací "demokraté" těm svým "demokratům" v tomhle rozumí. Možná v tomhle je kořen rčení o hašteřivých Češích. Také to bude pro mnohé dost provokující. -usmívající se smajlík

3 2
možnosti

A aby to bylo úplné - sice jsme přistoupili do projektu se společným eurem, ale když nastal průšvih, Češi podle svého zvyku nehodlají hledat a spoluhledat řešení, ale spokojí se především s hledáním a nacházením viníků. Řešení ať hledají jiní a jejich řešení? - u toho si čeští politici hrají se svými občany na slepou bábu tím, že dělají, že Česka se týkat nebude a palírovat, předstírají před domácím publikem, že oni ho nepřijmou. Asi jako pan Václav Klaus, když dělal, že nepodepíše LS. Někomu tento způsob vyhovuje a českému demokratovi zvlášť. Je to daleko jednodušší.

2 1
možnosti

A nezapomněl jste také na to, že v době, kdy se formovala EU, na východě existovalo agresivní Ruské impérium, jehož jsme byli součástí a které by bylo využilo jakéhokoli rozporu mezi západními státy? Je tedy otázkou ptát se, kdo skutečně způsobil mír v Západní Evropě, zda to byl SSSR, nebo EU, která vznikla v reakci na jeho hrozbu...

0 2
možnosti
PK

P10e93t53r 71K33u54č24e69r96a

12. 12. 2012 0:15

Unie vznikaji po celem svete, a ne zrovna proto, aby i mezi sebou neomezene valcily

1 0
možnosti
PV

Článek je více než směšný, neboť udělení ceny za mír instituci, která koukala z povzdálí na bombardování Bělehradu, bombardování Libye, nekonečným rozmýškám v arabském světe tupě přihlížela, křížovou válku v Iráku podpořila dolary i vojáky, vraždění civilistů ve všech zemích balkánu (zde se i podílela svými "mírovými sbory") jakbysnet, to chce silnou náturu a notnou dávku cynismu. Předvedli to norští výborové, předvádí to i tento šílený autor. Mám na to jedno pěkné slovo - styďte se!

2 4
možnosti

M77a16r12e77k 12Š83n87o84b24r

11. 12. 2012 23:18

1)  jsem ochoten připustit, že vznik EHS byl dobrou myšlenkou usnadňující hospodářskou spolupráci několika zemí. Ale také si myslím, že u toho mělo zůstat. V dnešní podobě je EU místem, kde se spory vytváří, než aby se řešily. A o tom bláznovi ve svěrací kazajce .... dnes by to spíš bylo tak, že než by se vrchnost sešla na nějaké slezině Nejvyššího sovětu EU, tak by bylo už po válce. 

2) Vy jste přinesl novinku ... Klaus razil nacionalistickou cestu. Hm, ve své době byl Klaus spíš kritizován za prodej "rodinného stříbra". EU šla do obrovského rizika ... no jistě, oni určitě měli na paměti strach o vývoj postkomunistické části Evropy a vlastně to celé dělali jen pro nás a z lásky. Škoda, že mimo jiné i nás tak podceňujete a máte nás zřejmě za barbary z východu. 

3) Co to je EU ve vztahu k jiným částem světa? Je to tak trochu Německo s přísadou Francie, Itálie a Španělska? Nebo je to Velká Británie? EU žádnou svobodu a demokracii nešíří, protože ve skutečnosti žádnou společnou politiku vůči jiným částem světa nemá a ani mít nemůže. 

4) Evropské státy si snaží navzjem si v dnešní krizi pomoci ... to tvrdíte. Já tvrdím, že nejlepší pomocí není žádný euroval a to ze dvou důvodů: 1. nikdo nikdy nezbohatl tím, že hradil dluhy jiného, 2. nejlepší je nechat každou zemi řešit si své problémy naprosto individuálním způsobem ... nejhorší přeci je, když začnou Němci říkat Řekům, jak mají své problémy řešit, to je přeci cesta do pekel. 

Pane autore, dovedete pochopit, že národy v Evropě jsou natolik rozdílné svým historickým vývojem, tradicemi, kulturou, jazykem a náboženstvím i úrovní ekonomiky, že je prostě nelze nacpat do federalizované Evropy? Jakmile jsou národy spojené do federace, téměř s jistotou začne posléze vyčítání, kdo na koho doplácí apod. Zažili jsme to ve federaci československé a zažili bychom to i ve Vámi vysněné federaci evropské. Nechtějme to, ten zákonitý rozkol by nemusel dopadnout tak hladce a nenásilně jako tomu bylo v případě Československa.

2 2
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007