Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

certik_bertik

30. 9. 2010 0:44
panebože

pan Ševčík musí mít radost jaké má knechty;-D

0 0
možnosti

Stanislav Ševeček

30. 9. 2010 7:32
Re: panebože

No, mám dojem, že pan Ševčík by panu Procházkovi pjékně poděkoval ...

0 0
možnosti
FM

František Matějka

30. 9. 2010 0:33
Už zase?

"... k posílení svobod jednotlivce a poklesu moci státu nad ním" --- to je přesný opak toho, co Unie dělá. Tedy kromě toho, že posilující moc národních států na občany je ještě umocněna posilující mocí Evropské unie.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

30. 9. 2010 8:40
Re: Už zase?

Unie dělá? Politici dělají, on je v tom velký rozdíl.

0 0
možnosti
M

Majklova_proxy

30. 9. 2010 0:27
Opravdu...??

"Prosadila liberalizaci obchodu mezi členskými zeměmi a výsledky tohoto kroku byly posledním hřebíkem do rakve protekcionismu." >> a co narodni subvence? A co kvoty na produkci? Protekcionizmus se prejmenoval a buji dal, integrace neintegrace.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

30. 9. 2010 8:46
Re: Opravdu...??

Oproti stavu, který býval, to tehdy byl nevídaný posun vpřed. Jinak EU poměrně silně omezila veřejnou podporu, popřípadě je stejná pro všechny členské země (výjimkou je zemědělství, ale i zde je určitá vůle k posunu). Hřebíček do rakve protekcionismu je myšlen především jako zavržení této teorie ve světě. Evropská integrace přinesla zřetelné empirické důkazy ve prospěch volného obchodu a uvolnila tak i cestu pro celosvětovou liberalizaci v rámci WTO.

0 0
možnosti
K

karel_vvv

30. 9. 2010 0:05
vyborne

Plny souhlas.

Ovsem je to tezke. Jak napriklad muze britsky konzervativni politik souhlasit s liberalizaci v ramci EU, kdyz je jasne, ze dusledkem bude presun vyroby napriklad k nam, kde jsou platy na 20% tech jejich. A to plati na celem "zapade", ktery pekne vyuzival "vychod" coby kolonie celou dobu. Prikladem muze byt Rakousko, ktere s minimalni pridanou hodnotou fungovalo jako brana na "vychod" pres embarga, COCOMy a podobne - za velmi tucne provize, takze uroven platu byla jedna z nejvyssich. Stejna vec plati ohledne barier k rozvojovym zemim. Pritom je jasne, ze dlouhodobe bude liberalizace vydnejsi nez protokcionismus, protoze jinak vsechno pozerou Cinani. Jenze v dlohodobem vyhledu "jsme vsichni mrtvi" a volebni obdobi je tak kratke.

Proto si nedelam iluze, ze politika levice bude tak rozdilna od politiky, kterou by prosazovala "pravice". Tedy krome pitomosti typu ekologismu, multi-kulti, islamismu atd.

0 0
možnosti
FM

František Matějka

30. 9. 2010 0:34
Re: vyborne

"Tedy krome pitomosti typu ekologismu, multi-kulti, islamismu atd." --- poměrně podstatné, nemyslíte?

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

29. 9. 2010 22:54
Váš článek mne opravdu zaujal

Nebývá tu zvykem skutečně argumentovat. Navíc si myslím, že s tím eurem máte pravdu. Dá se to dovodit i selským rozumem. Státy jsou různě velké, přičemž mají různě rozvinuté oblasti - a mají jednu měnu. Stejně tak máte podle mého názoru pravdu, že při založení EU i při zavedení eura šlo o podporu svobody.

Ovšem s tezemi o pravici a levici souhlasit nemohu. O tu co největší svobodu jde stále - včetně harmonizujících předpisů, ony, stejně jako jednotná měna bourá cla a možný protekcionismus, borají bariéry rozdílných národních norem a tím logicky napomáhají téže svobodě. Včetně společné správy některých oblastí. Používám nejrozšířenější blud, jenž vede k tezím o nějaké zideologizované levicové EU neb žádný důkaz pro ten termín nedokládáte.

V této věci pravdu nemáte.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

30. 9. 2010 8:57
Re: Váš článek mne opravdu zaujal

V článku jsem neoznačoval harmonizující předpisy za levicové nebo škodlivé, ale naopak za potřebné. Problém je, že v některých oblastech EU sahá k regulacím, které jsou vyloženě nadbytečné, levicové a nepřijatelné-bankovní daň, zákaz žárovek atd. Jinak děkuji.

0 0
možnosti

Stanislav Ševeček

29. 9. 2010 22:50
A víra Tvá ...

Pane Procházko, dokázal byste mi vysvětlit, jak "konvergenční role" jedné měny - mám na mysli "optimální měnovou zónu italské liry" - dokázala za posledních sto let vytvořit tak úžasně konvergované ekonomické prostředí v Itálii?

   A to tam měli italskou odrůdu Ein Volk, Ein Fuhrer ...

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

29. 9. 2010 22:35
Kapitalisti všech zemí, spojte se

Nevím, proč si myslíte, že motivací pro vznik EU byla svoboda. Motivací pro vznik EHS byly ekonomické zájmy, motivací pro vznik EU pak byla touha po moci. I společná měna je nástroj, koncentrující moc.

0 0
možnosti
RL

Lionel.r

29. 9. 2010 22:44
Re: Kapitalisti všech zemí, spojte se

R^

0 0
možnosti
RL

Lionel.r

29. 9. 2010 22:04
Bla, bla, bla...

"...evropská myšlenka nesmí padnout do rukou levice,  jádro  musí být pravicové, pravice ji musí přijmout za svou..." Ta slova jako kdybych už slyšel, před 30ti lety a trochu jinak. Žeby Marx-leninizmus naruby? Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007