Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RT

Red_Dwarf

23. 4. 2009 8:09
Klíč k úsporám je zeštíhlení státní správy

Stačí propustit cca 25% úředníků. Každý, kdo někdy měl trochu podrobněji co do činění

s (téměř) jakoukoli státní institucí ví, že po propuštění půlky

zaměstnanců-úředníků by tato instituce fungovala stejně jako předtím.

Pouze by se drobně zvýšila vytíženost zbývajících. Když se k tomu

přidají zákonodárci, upraví zákony tak, aby byly jasné, bez výjimek, odstraní zbytečné věci a buzerace, rázem zjistíme, že těch formulářů a razítek vlastně vůbec není potřeba tolik.

0 0
možnosti
N

Novotnak

22. 4. 2009 22:31
Napadlo mě to podobně

už jsem to v jedné diskusi psal. Odměňovat polityky podle toho, jak hospodaří s našimi penězi, má myšlenka byla velice podobná jako Vaše. Takže karma :-). V současnosti doplácíme kvůli dluhu 50 miliard ročně, to je na každého občana 5000,- kdyby to bylo naopak, tak by každý mohl od státu těchto 5000,- ročně inkasovat... :-).

0 0
možnosti
N

Novotnak

22. 4. 2009 22:32
Re: Napadlo mě to podobně

Aby to někdo špatně nepochopil, hovořím tu jen o úrocích ze současného dluhu...

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

22. 4. 2009 17:16
Kde vzít?

Omílá se tu problém kde škrtat. Pro dosažení vyrovnaného rozpočtu ještě letos to znamená sebrat plošně 5% všem, odstranění černých duší, zmrazení platů ve veřejném sektoru, redukce stavů ve státní správě.

Pokud nechvátáme, máme čas na reformy, přičemž nejdůležitější je elektronizace a automatizace úkonů ve veřejné správě, reforma systému sociálního zabezpečení, odstranění daňových úlev a výjimek, úprava zákona o rozpočtovém určení daní, zrušení daní z převodu nemovitostí, dědické a darovací, následné zrušení nadbytečných pracovních míst. Lze sjednotit sociální pojištění a daň z příjmu fyzických osob=další odchody. Důsledné audity všech ministerstev, krajských i městských úřadů, vyhledání a odstranění rezerv. Revize investic a nákupů. Když uvážím dobu přijetí legislativy a provedení auditů, za dva až tři roky musí být většina opatření hotová. Pak budeme moci splácet dluhy a snížit tak náklady na dluhovou službu.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

22. 4. 2009 18:55
Re: Kde vzít?

Jste nenapravitelný.

Jen pro upřesnění: sebrat 5 % důchodcům a sociálně slabým? tedy těm, kteří berou 6 tisíc sebrat tři stovky? Sebrat 5 % na mzdách učitelům a ostatním pracovníkům škol?  Redukce stavů ve veřejné správě - stačí samozřejmě 10 % (když plošně ušetříme 5 % všude). Tedy i 10 % učitelů, hasičů, policajtů, pracovníků úřadů práce, ...  A reformu všech daní. Hned. V současné politické situaci.

Fakt to myslíš vážně, nebo jen provokuješ?  Zkusil si počítat.  A odečetl jsi od úspori podporu těch nezaměstnaných (cca 300.000 - v této době tak hned nezaměš). 

Omíláš tady jen ty. Teoreticky správné poučky. Jen je potřeba je alespoň trochu skloubit s realitou.

0 0
možnosti
JK

Majkyho_pupik

22. 4. 2009 16:46
klasicka ukazka populismu

OK tak at politic udelaji tento rok vyrovnany rozpocet. logicky to znamena ze nekde musi usetrit 150 - 200 mld. kde je asi tak vezmou...jen co by Vas program zacala jakakoliv strana plnit, myslim ze byste byl mezi prvnimi, kdo vy tu kricel neco o tom, ze za svoje penize z dani, chcete kvalitni sluzby a servis...

0 0
možnosti
KB

Kolokol

22. 4. 2009 15:25
Proč s tím nevstoupíte do politiky

Sám píšete, že máte obrazně řečeno 1 akcii z 10 mil. Problém není v tom, přesvědčit management , ale ostatní akcionáře.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

22. 4. 2009 16:03
Re: Proč s tím nevstoupíte do politiky

Management tvrdí ostatním akcionářům, že to zvládá a vše je v pořádku:-(

0 0
možnosti
VH

Stará kára

22. 4. 2009 14:42
Už vím, že nepochopíte

Ale - aby někdo dělal cokoliv, odměnu mít musí. Takže asi by opravdu museli seškrtat ten rozpočet. Ušetčit musí 15 % výdajů.  Největší jsou: 1/ Ministestvo práce a sociálních věcí: 461 mld. (40 % rozpočtu) - máme krátit důchody a sociální dávky na třetinu? To by stačilo.    2/  Ministerstvo školství 135 mld. (12 % rozpočtu). Že bychom ubrali učitelům? Jsou přepláceni, že.   3/ Všeobecná pokladniční zpráva 145 mld. - Á, to je ono. Jen stát přestane fungovat.   4/ Ministerstvo obrany (55 mld.) a vnitra )61 mld.). To je onó!!!  (Nezapomeňte, že MV není jen policie)  5/ Správa dluhu - 65 mld.

Tak už sakra řekněte, kde se má ukrást, aby alespoň za těch 40 tis./ měs. to někdo vzal.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

22. 4. 2009 14:53
Re: Už vím, že nepochopíte

odpověď máte ve vláknu níže. a za 40 tis. měsíčně se do toho klidně pustím. Populární asi nebudu, ale to mě netrápí. Důležité je systémy zprůhlednit, zjednodušit, zlevnit. Věřte mi že to jde, někde stačí prostý škrt, někde je potřeba vůbec vyjasnit vztah stát versus něco... např. má stát dát 30 milionů Spartě na nový trávník? Jak efektivně jsou zadávány veřejné zakázky? Proč u nás přijde km dálnice na více peněz než v Německu? Proč utrácíme miliardy za to, aby vlaky mohly jezdit pouze 160 km/h a každý rok sypem miliardy do kapsy ČD? Vy se domníváte, že všechny tyto výdaje jsou nezbytné? Že je vše co se tu děje v pořádku? Je mi líto, ale v tom s vámi nemohu souhlasit.

0 0
možnosti
D

důchodce

22. 4. 2009 14:29
já vám mladý

muži s tím rezolutním postojem vůči rozhazování erárních miliard trochu pomohu. Což takhle zavést placené vysoké školství? Právě před několika málo dny jsem o tom sledoval jakousi anketu mezi studenty. Zkuste hádat, jak asi dopadla. Uvážíme-li, že vzdělání js soukromý statek, jehož nabytí zajistí solidní existenci, financuje stát statisíci Kč na jednoho studenta. Považte tu skvělou úsporu. To by se vám přece študente mělo líbit. Nebo se snad mýlím?

0 0
možnosti
VH

Stará kára

22. 4. 2009 14:42
Re: já vám mladý

R^R^R^

0 0
možnosti
RP

Rudolf Polanecký

22. 4. 2009 13:11
Tak tedy jinak, pane studente.

Kdo by to potom dělal? Ukažte mi člověka, který půjde dělat nějakou práci, kde jeho plat (či odměna) by byla závislá ne na jeho výkonech nebo zákonem stanovené hodnotě, ale na tom, jak moc se bude dařit někomu, koho nezná a jehož činnost nemůže nijak ovlivnit?

To, co navrhujete je naprostá zhovadilost, která má za důsledek toliko nevraživost a závist vůči zvoleným zástupcům. Jak byste se asi tvářil, kdyby za vámi v práci přišel šéf a řekl "sorry, je krize, dostaneš jen půlku výplaty"? Z čeho bystee pak zaplatil nájem a inkaso? Z čeho byste žil?

Ono se to píše snadno, ale stát má určité mandatorní výdaje, které nemůže svévolně omezit. O to horší je, když v době prosperity vládnoucí strana zadluží stát stovkou miliard.

Nezlobte se, ale vy se ještě máte hodně co učit a především vám zcela chybí osobní zkušenosti s reálným životem, kdy se staráte opravdu sám o své živobytí.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

22. 4. 2009 14:00
Re: Tak tedy jinak, pane studente.

Bavíme se o státním rozpočtu? Veškeré výdaje, včetně těch mandatorních, jsou dány politickým rozhodnutím, tedy každý jeden poslanec, ministr, premiér, jsou odpovědni za výsledek hospodaření státu. Žádná vyšší moc zde nefiguruje. Své zástupce nemám rád, ale nic jim nezávidím. Chci od nich aby s veřejnými penězi=mými penězi nakládali racionálně. Představte si, že svěříte zaměstnanci nějaký úkol, poskytnete mu k tomu finance, on je utratí úplně jinak, chcete-li zpronevěří, a vy mu vyplatíte celou jeho odměnu? Systém základu a reflektace schodku/přebytku je podle mě správný systém, který by velmi dobře fungoval. To jestli má být základ 3,8,9 násobek mediánu je nedůležité, to že je to medián a ne průměrný plat už důležité je. Kdo by to dělal? Adeptů je dost, znám spoustu lidí, kteří odvádějí nesrovnatelně kvalitnější práci za mnohem nižší plat. 

0 0
možnosti
VH

Stará kára

22. 4. 2009 12:02
Fakt geniální

Jako ten pán, co řekl "starý":   Tady máš pět tisíc. Z toho zaplať činži, vař a mně už konečně kup oblek. A nemysli, že si vypůjčíš. To tě vykopnu. Vzal jsem si tě, abys plnila mnou zadané úkoly.

Přesně stejně zní váš druhý odstavec.

Studentu VŠE lze jistě zadat následující úkol: které položky rozpočtu na rok 2009 (Zákon o státním rozpočtu ČR na rok 2009) škrtnete, kde škrty ušetříte a jak se vaše opatření zpětně promítnou do rozpočtu (např. snížení úředníků vyšším počtem nezaměstnaných). Až tento úkol (reálně) splníte, můžeme si povídat dál.   Že asi nezvýšíte příliš příjmy je zřejmé.

0 0
možnosti
O

Obludni_K

22. 4. 2009 12:16
Re: Fakt geniální

ano, prosté a geniální. Vůbec nejde o to co píšete - jak vyjít s málem, resp. s minimem prostředků. Dostatek prostředků je tak akorát v proslulé utopii. Ale jde hlavně o to jednoznačně zainteresovat bandu povýšnců aby byli přímo zodpovědni, odměňováni a/nebo biti za to, co mají správně dělat! A ne mít pravomoce k tomu chovat se jak prasata s tichou myšlenkou "po mně potopa, hlavně ať mám hodně do koryta"! Jenomže to by potřebovalo opravdu radikální řešení.

0 0
možnosti
RP

Rudolf Polanecký

22. 4. 2009 11:56
Aby se to lépe počítalo

vezměme, že každý poslanec si vydělá 150 tisíc měsíčně. Vezmeme-li v úvahu počet poslanců, senátorů a dalších ústavních činitelů, dostaneme se zhruba na číslo 300. Opravdu si myslíte, že ta vynaložená půlmiliarda na platy těchto vyvolených něco vytrhne? Myslíte si, že tato částka vynahradí propad hospodářství? Nu, tak ať každý obyvatel této země zaplatí svých padesát korun a bude zase dobře... ;-)

0 0
možnosti
VH

Stará kára

22. 4. 2009 12:05
Re: Aby se to lépe počítalo

On vůbec uvažuje na úrovni kvalitního studenta VŠE.  Něměla by se ta škola raději zrušit?

Jinak - ptáte se nevhodně. Autor blogu uvažuje Paroubkovsky:  těm poslancům budou všichni závidět. Proto moje argumenty uspějí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007