Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

V ideálním světě by byla nejspravedlivější daň z hlavy (tzn. jednotná daň pro každého plátce). Jenže v ideálním světě nežijeme - svět je plný nespravedlností. A ve většině firem si management dává výrazně vyšší odměny než ostatním zaměstnancům. Například v jedné naší bance si 6 členů představenstva vyplatilo odměny za loňský rok 52 milionů, tedy téměř 9 milionů na každého - ostatním zaměstnancům se o takových odměnách podle mě nezdá ani ve snu. A progresivní zdanění napravuje tyto nespravedlnosti (a samozřejmě "napravuje" i extrémní úchylky typu odměn různých celebrit a sportovců).

Výborný článek na toto téma (a téma hospodářské krize - z poloviny roku 2006 !!!) - http://www.svice.cz/clanek261-Hrozi-druha-velka-hospodarska-krize

0 1
možnosti
AK

Od roku 1993 do roku 2007 jsme progresivní zdanění fyzických osob měli a nikdo nebrečel, že je to komunistický výmysl.

Má ho taky celý vyspělý svět dosud.

Teď máme lineární zdanění (kromě nás ještě Rusko a pobaltské státy).

Není to chyba?

0 2
možnosti
VH

blog jsem nečetl kvůli "debilnímu" nadpisu

1 5
možnosti
Foto

S tím návrhem na progresivní daň u právnických osob mne pan soudruh z KSČM také dorazil. Také mne hned napadlo to co Vás, Martine - založila bych si více s.r.o. Ono se to už dnes děje například kvůli DPH. Když někdo nechce být plátcem DPH, založí si více firem, aby do toho nespadl.

3 1
možnosti
Foto

Ono už dnes se optimalizuje kdeco. Pokud budou podnikatelům házeny pod nohy další a další klacky, holt budou více a více optimalizovat!

4 0
možnosti
Foto

Martine, ode mne máte KARMU. Jako ostatně u všech Vašich článků. R^

1 1
možnosti
MN

autor sice pise o debilnich kecech levicaku, ale svymi argumenty se postavil proti poslednim vladam, ktere zvysovaly dane...

2 2
možnosti
MN

a jeste snad dodatek - nazvat nazor nekoho, nejake skupiny lidi, debilnim, cosi vypovida i s onou fotografii neco o samotnem autorovi

2 1
možnosti
JL

Je mi vcelku lhostejné, jestli u nás bude progresivní zdanění nebo tzv. rovná daň. Podle tohoto se nerozhoduji, dokonce odmítám tvrzení mnohých, že rovná daň = pravice, progresivní daň = levice. Mě zajímají spíše jiné ukazatele. Joa teď jsem si ještě vzpomněl, že strana, která se označuje za jedinou pravicovou v zemi vymyslela dokonce nedaň.

3 1
možnosti
MP

Nejspravedlivější je rovná dan- stejné procento. Dělník při platu deset tisíc má daně např. 3 tisíce, ředitel s platem desetkrát větším platí 10x víc daní, tj. při platu sto tisíc platí daně 30 tisíc. Co je na tom nespravedlivého?

6 1
možnosti

Pak tedy rozhodně odsuďte bonusy na zdravotním a sociálním pojštění.

Jinak na rovné dani je nesprevedlivé to, že nebere do úvahy daleko vyšší společenské náklady spojené s ochrano osobnosti pana ředitele. Když princ Harry jel do Iráku válčit, tak byla v pozoru celá britská armáda, aby chlapečkovi nic nestalo.

2 6
možnosti
JN

J92a52n 22N12o84v25á38k

22. 10. 2013 12:37

Ty argumenty pro daňovou progresi, které se snažíte rozbít, jsou takové pocitové. Spousta lidí cítí, že by to mělo tak být správně. Já nabízím argument třetí, který je podložen tvrdými daty a rozsáhlými empirickými zkušenostmi. Je to teze: "Moc velká nerovnost v demokratické společnosti ji oslabuje zevnitř a výrazně zhoršuje životní podmínky vše členů společnosti, včetně těch nejbohatších." Příjmová nerovnost bez státní, společenské nebo jiné regulace roste sama od sebe.

Progresivní zdanění příjmů je jedním ze způsobů (ale ne jediným), jak tento problém potlačovat. Já jsem ve výhodě, mám za sebou Richarda Wilkinsona, předního světového epidemiologa a nejen jeho a spoustu empirických dat. Vy máte nefunkční teorii.

3 1
možnosti

přesně, je nutné posilovat střední vrstvy, a ne právě z nich dělat daňové soumary.

3 1
možnosti

Progresivní daně jsou o něčem zcela jiném, jsou o tom, že čím více někteří jednotlivci bohatnou (obvykle na účet těch ostatních), tím více rostou společenské náklady spojené z jejich existencí, nároky na policejní služby, ochranu atd.

3 7
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007