Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Martin Procházka

10. 8. 2010 19:00
Poděkování

Děkuji diskutujícím za některé zajímavé příspěvky. Pokud se hovoří o deregulaci, dost lidí si představí anarchii, což je nepřijatelné. Nějaká pravidla být musejí, nicméně pokud mluvím o deregulaci, mluvím o snižování moci státu nad soukromými subjekty, o odstranění intervenčních kroků, které trhy poškozují, o snížení míry regulace na nejnižší, efektivní a transparentní úroveň, která bude naopak trhům prospěšná. Co je dnes zřejmé, že potřebujeme spíše méně než více regulace a to ve všech oblastech.

Omlouvám se, že mnohé ponechávám bez reakce, ale mé časové možnosti jsou omezené.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

10. 8. 2010 9:05
financni sektor je treba orezat

Vetsina "sluzeb" jsou zbytecne a kontraproduktivni, ruzne derivaty, futures a podobne slouzi jen k prani a nafukovani penez. Zrusit, zakazat, zilo se i bez toho. Bankere na Ostravsko do vyroby. A hlavne - zavest statni banku, pobocku CNB, ktera bude poskytovat zdarma zakladni ucty, nechapu, proc je pro zamestnance povinnost mit ucet, kdyz jsou jen komercni banky. Tohle je mala domu jako prase!

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

10. 8. 2010 18:43
Re: financni sektor je treba orezat

Ty služby někdo poptává, futures jsou dokonce jedny z nejstarších finančních nástrojů, vznikly z předjednaného prodeje zemědělské sklizně v době jejího vysetí. Státní banky byly v 97 skoro všechny vzpomínáte k čemu to vedlo? A jsou i komerční banky, které poskytují základní služby zdarma, takže nevím na co nadáváte.

0 0
možnosti
JW

Konstrukter

10. 8. 2010 8:20
no nevím

Máte pocit že v 19. století byl finanční sektor v Evropě regulován? Podle mě nebyl, nebo byl minimálně a krachy bank, krize a to že lidi přišli o všechny své peníze které měli v bankách nebo v cenný papírech, to bylo prakticky na denním pořádku. Podle mě je střídání růstu s poklesem nedílnou součástí kapitalismu a žádná deregulace tomu nepomůže. Deregulace bude mít za následek podle mě jen to, že klienti finančních institucí budou méně chráněni.

0 0
možnosti
P

pehavecm

10. 8. 2010 8:32
promiňte konstruktére

ale zneužiju váš příspěvek jako pomucku na výuku:

Todedyne, Je tento příspěvek blábol, jestli ano, v čem. A je to pravicový názor nebo levicový? 

0 0
možnosti
P

pehavecm

10. 8. 2010 6:51
blábol o blábolech

perla mezi bláboly - todedyne: "...pravicové bláboly, které byly v praxi monohokráte vyvráceny". To je samo osobě blábol, ukázka "vědeckého" výkladu objektivního vývoje lidské společnosti á la Marx, Engels, Lenin. Žádné pravicové bláboly nebyli nikdy vyvráceny, protože žádne neexistují.  

0 0
možnosti
E

ephemeroptera

9. 8. 2010 23:40
Až na to, že...

deregulace má na krizi dost podstatný podíl... ničím neregulované spekulace, umělé nafukování cen bezcených komodit a obchodování s nimi bez žádné kontroly, apod. Vždyť to samé se stalo v roce 1929 ... taktéž ničím neregulované obchody na burze, nadhodnocené ceny akcií... důsledek deregulace (nebo spíš téměř žádné regulace)

Jak se říká, není dobrým ekonomem, kdo je pouze ekonomem. Ekonom musí být také tak trochu historik, protože jediným objektivním základem pro tvorbu ekonomické politiky je historie... bohužel se tím téměř nikdo neřídí a všichni se na ekonomických školách učí zpamětí ekonomické teorie a směry a bezmyšlenkovitě je berou jako zákon... a pak to tady taky tak vypadá...

Já bych klidně deregulaci bral, ale ať mě nechají volně obchodovat se zlatem, a jakkoliv vysokou transakci platit hotově bankovkami krytými reálnou hodnotou... to by byl řev z bankovního sektoru... bankovní systém tak, jak je, nemůže bez státních regulací existovat

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

10. 8. 2010 18:47
Re: Až na to, že...

To co se stalo v roce 1929 i dnes má stejnou mechaniku, nízká úroková sazba, nalití enormního množství peněz do ekonomiky, inflace a růst, prohlédnutí a recese. Bezmyšlenkovitě žádný rozumný ekonom nepřijímá nic;) A i dnešní bankovní systém může bez problémů existovat s podstatně menšími regulacemi než dnes.

0 0
možnosti
PK

repanak

9. 8. 2010 23:12
Ideální řešení neexistuje,

vždy je nutné vážit klady a zápory  - banky jsou však většinou obrovské organizace, jejichž krach při Vámi navrhovaném systému absolutní deregulace může tragicky ovlivnit i větší část ekonomiky. Ono třeba nechat po Vašem padnout IPB ......

0 0
možnosti
VH

Totedyne

9. 8. 2010 23:05
...

Nevím, zda je pojištěno 100% vkladů, nicméně mnozí vkladatelé jen tak snadno nepoznají, která banka je důvěryhodnější. Mnozí lidé, ač ve své profesi jsou šikovní, nemají dostatečný analytický úsudek u finančních záležitostí. Ne vždy u bank musí platit, že větší výnos znamená větší riziko. 

Zcela chybné je tvrzení v článku, že CB drží uměle úrokovou míru dole. V době, kdy díky nízké koupěschopné poptávce se nevyplatí investovat do rozšiřování výrob je peněz na peněžním trhu nadbytek. Značná část peněz se stává neproduktivní, komerční banky je ukládají s minimálním úrokem do CB. Nadbytek peněz automaticky snižuje úrokovou míru, kdyby bylo peněz nedostatek, tak by úroková míra rostla. Politika pravicové vlády vede k omezování koupěschopnosti, tj.odbytu i k vyšším přebytkům neproduktivních peněz u bohatých. Umělé zvýšení úrokové míry by ještě více omezilo investice, ještě více prohloubilo krizi.

0 0
možnosti
H

huan

9. 8. 2010 23:28
Re: ...

> mnozí vkladatelé jen tak snadno nepoznají, která banka je důvěryhodnější

... a proto jim to všichni kolektivně zaplatíme, aby náhodou nebyli nuceni se poučit a příště stejnou chybu neudělat.

Možná je to jenom můj pesimismus, ale část lidí se podle mně učí jako děti. Sáhnou si na kamna, a podle toho co se stane se budou chovat příště. Ne všichni, procento těch kde to platí se neodvažuju odhadovat. Ale tragédie je v tom, že existence stoprocentní záchranné sítě to procento v průběhu času zvyšuje (a to platí ne jenom v bankovnictví). Není důvod se poučit, není důvod to učit jejich děti nebo vyprávět známým aby se poučili oni. Dokud nemají ve svém okolí (nebo třeba v televizi) příklad že to skutečne MŮŽE DOPADNOUT ŠPATNĚ, řeknou si maximálně že jich se to netýká. Navrhovaných 90% je pořád velice nízká cena za takovou zkušenost, klidně bych šel i níž (časem až na nulu, ale to je dlouhodobý plán).

0 0
možnosti
VH

Totedyne

9. 8. 2010 22:31
kecy

Známe pravicové bláboly, které byly v praxi mnohokrát vyvráceny. Například na Islandu, kde dlouhodobě vládla pravice, kde vedle liberalizace provedli i privatizaci důchodového systému a nyní jsou v pr....

0 0
možnosti
B

bear64

9. 8. 2010 23:45
Re: kecy

chtel bych byt tak v pr... jako Island ;-D:-P

0 0
možnosti
VTK

Více takových Kožených

9. 8. 2010 22:03
Totální

nesmysl. Finanční sektor je přímým původcem všech krizí už jen kvůli tomu, že může půjčovat neexistující. Rv

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

9. 8. 2010 22:06
Re: Totální

Nepůjčuje nic co by neexistovalo. Musíte se hodně učit;)

0 0
možnosti
V

viet

9. 8. 2010 21:45
Andělé

Autor je z rangu těch, kteří by byli s to vést dloouhé učené disputace o tom, kolik andělů na špičku jehly. Víra je mocná čarodějka a Lehmanovi Bratři by tolik nenakradli, kdyby se jim do toho nepletli kontroloři. Naštěstí výtečníci typu autora vymírají ( on z toho spíš vyroste)

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

9. 8. 2010 21:55
Re: Andělé

Soudě dle obsahu vašeho příspěvku tomu moc nerozumíte, takže vaše víra, že já z něčeho vyrostu je docela úsměvná.

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007