Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

Hyems

19. 12. 2009 20:17
Dalsi perla od cloveka z Dvojky

Vlastne nikdy nereaguji na clanky, at uz s nimi souhlasim nebo, jako v tomto pripade, jsou naprosto postavene na hlavu a autor, ac by mel vedet, o cem to vlastne pise, tak vi kulovy, velice pravdepodobny duvod napisi nakonci.

Takze trocha zjednodusene teorie; CNB ma de facto dve sazby (vedle tzv limitni reposazby), kterymi muze ovlivnovat PRIBOR popr PRIBID (zalezi, jak je nastavena depozitni facilita). Je to nizsi diskotni sazba a vyssi lombardni sazba. Tyto dve sazby udavaji min resp max moznou hodnotu, za jakou si banky mohou zajistit likviditu. Zkratka udavaji mantinely, ve kterych se pohybuje trzni urokova sazba (PRIBOR). Co z toho vyplyva - neni pravda, ze kdyz CNB snizi urokove miry, tak se snizi urok. miry napr u hypotek (muze, ale nemusi), taktez neni pravda, ze za autorovo snizene uroceni muze primo CNB. (co vic, CNB zmenila pouze 2t repo sazbu a lombardni sazbu^^)

0 0
možnosti
H

Hyems2

19. 12. 2009 20:25
Re: Dalsi perla od cloveka z Dvojky

Nechtelo se mi, ale nasel jsem si, jakou mel hodnotu PRIBOR pred a po snizeni urok. sazeb resp 2t repo sazby, za kterou CNB provadi repo operace,at uz reverzni nebo normalni. Pred snizenim (16.12.2009) byl PRIBOR pro 2t na hodnote 1,40%, po snizeni (17.12.2009) klesl na 1,22% a dnes (19.12.2009) je na hodnote 1,23%. To silne nekoresponduje s tim, co autor tvrdi.

Nepopiram, ze vetsina bank nepouzije rozhodnuti CNB jako "zasterku" pro snizeni uroceni depozit. Dovolim si autorovi pripomenout, ze dnes se bezne ucty nepouzivaji pro akomodovani bohatstvi. V USA, do schvaleni "Financial Services Modernization Act", bylo uroceni beznych uctu ZAKAZANO. Navic, pokud autor nema nejake blizsi informace, ktere nema, soude podle jeho chatrnych znalosti, tak nemuzeme vedet, jestli CNB pouze nechtela akomodovat inflaci (celkem jedno jestli poptavkou nebo nabidkou tazenou). Pro efektivni alokaci kapitalu slouzi financni trh s dluhopisy a podobnymi cenymi papiry popr fin derivaty typu Futures nebo Swapu

0 0
možnosti
D

david1851

18. 12. 2009 16:42
Ještě

bych jenom podotknul - naše zadlužení je společným dílem našich vlád, nikoliv jen ČSSD. Na Vašem případě je nádherně vidět jak svazáci z ODS nebo TOP 09 manipulují s lidskými city ( v tomto případě strach ze zadlužování ) - všechno svést na Paroubka, udělat z něj ďábla a pak se ve volbách nabídnout že Vás před tím ďáblem ochrání. Co na tom že v zadlužování a projídání budoucnosti za Paroubkem v ničem nezaostávají, hlavně když nám lidi jako Vy skočí na špek a budou nás volit, abychom dál mohli předražovat státní zakázky a přihrávat sobě a svým kamarádům a až nebude z čeho - je tady přece ďábel Paroubek...

0 0
možnosti
S

sonic

19. 12. 2009 4:02
Re: Ještě

ODS - 211,3 mld. za 6 let.

ČSSD - 1198,4 mld. za 8 let.

Prosimtě, buď zticha.

0 0
možnosti
D

david1851

18. 12. 2009 16:30
Pane Procházko,

že to těm ekonomům z ČNB nedochází, proč nedají úrokovou sazbu na třeba 80%? Vy byste byl spokojený  s tim jak se Vám zvedají úspory  a těm co si přijdou pujcit by se úvěr podle Vaší teorie nezdražil, tak kde je problém ? ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

18. 12. 2009 20:56
Re: Pane Procházko,

Neexistuje nic jako správná úroková míra. Tu má určovat trh a má se řídit nabídkou a poptávkou. A ne aby ji určoval nějaký centrální plánovač jako ceny banánů. Jinak samozřejmě lepší vyšší úroková míra než absurdně nízká, která vytvoří bublinu a krizi. A kdyby centralním bankéřům něco docházelo, tak nikdy nedojde k současné krizi.

0 0
možnosti
A

Alergik71

18. 12. 2009 15:57
Ach jo

Člověče co to plácáte. - Píšete - Po nesplácených úvěrech začnou být věřitelé opatrnější a zvýší rizikovou přirážku, tedy úrokové sazby půjček. - jenže to znamená, že zvýší rozdíl mezi tím za kolik mají peníze z účtu a za kolik je půjčijí nikoliv obě strany.... Takže vzroste jejich ziska zároveň polštář na případné krytí rizik ze ztrát... (ptrotože to platí z toho zisku).

A ano tím, že ČNB sníží sazby tak tím reguluje i za kolik se půjčuje... Samozřejmě se to v době krize schová částečně do té marže....  A ta reakce na snížení přichází vždy první u depozit a účtů následně u úvěrů.... samozřejmě u nově sjednaných úvěrů:-)

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

19. 12. 2009 13:53
Re: Ach jo

Nic neplácám. Pokusím se tedy vysvětlit lépe. Bylo to psáno jako bilaterální vztah věřitel-dlužník. Věřitel, pokud už v krizi půjčuje, půjčuje za vyšší sazbu. Logicky má vyšší sazbu i úvěr. Pokud tam zamotáme banku, vystupuje jako věřitel vůči těm, kdo si od ní půjčují. Dělá to přesně tak, jak jsem popsal, tedy vyšší sazbu. Vůči vkladatelům je v pozici dlužníka. Protože v krizích bývá nedostatek prostředků, měla by se snažit přilákat věřitele vyšší sazbou, aby jí půjčili. Pokud mají ovšem levné zdroje od CB, nemají to zapotřebí. Nemají ani zapotřebí zlevňovat úvěry, k čemuž by je za normálních okolností tlačila konkurence a nutnost zhodnocovat získané prostředky. CB snižuje sazby více jak rok, ale sazby úvěrů se nepohnuly dolů ani o kousek. U vkladů to byl sešup. Takže způsobuje nerovnováhu. Ani nově sjednané úvěry nejsou levnější.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

18. 12. 2009 2:06
Mno

Měl jsem na posledním výpisu "zúčtování kladných úroků" - 4,52 Kč. Na BÚ jsem v tu chvíli měl 120.457 Kč. Za výpisy, výběry platební kartou a transakce jsem zaplatil přes dvě stovky. Peníze jsem z účtu vybral a mám je ve štruzoku - ztrácejí hodnotu podstatně pomaleji.

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007