Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nejlepší nucené vzdělávání je žádné. Nejlepší názory na vzdělávání má Peter Gray.

0 0
možnosti
Foto

K97a46r92e27l 12C97a41c37h

9. 3. 2015 1:16

Lidí, kteří si mohou dopřát luxus mít svého koníčka jako zdroj obživy je jen malé procento. Většina se musí smířit s tím, že studium je pro ně přípravou nikoli pro sladký život naplněný ušlechtilou zábavou, ale pro uplatnění se na trhu práce. A začátky na trhu práce jsou obtížné i pro absolventy oborů zdánlivě potřebných, protože většina zaměstnavatelů se nechce zabývat výchovou začátečníků a loví specialisty s praxí. Čili -  je-li na tom absolvent kupříkladu technického oboru při shánění zaměstnání špatně, protože mu chybí praxe, je na tom absolvent všeobecného vzdělání o to hůře. Toho totiž musí zaměstnavatel naučit téměř vše. Představa, že většina populace absolvuje vysokou školu je též zcestná. Je to degradace vysokého školství. To, co se děje dnes - honba za titulem odkudkoliv, je cesta, která nikam nevede. Jak píše pan Fajkus - je opravdu tristní číst texty otitulovaných absolventů VŠ, hemžících se hrubými chybami. Ti se opravdu měli jít živit spíše rukama, než hlavou. Když se rozhodnu pro studium nějakého oboru, je to studium na celý život. Pokud si někdo myslí, že školou studium končí, nemůže v oboru uspět. Ti, co jsou ochotni studovat celý život, budou v praxi vždycky zapotřebí.

3 0
možnosti

Je to jednoduché, ti co něco produkují potřebují zejména vzdělané techniky všech oborů, kteří umějí spočítat a navrhnout moderní inovativní výrobky a produkty, znají matematiku i informatiku, samozřejmě i jazyky. Žvanily potřebuje pouze státní aparát. A mimochodem, před chvílí jsem zde četl článek studenta 2. ročníku Univerzity v Pardubicích, obor Informatika, ovšem těch hrubek, za ty by se musel stydět i šesťák ze základní školy, takže pan Chládek bohužel nebuduje továrnu na pracovní sílu, to by bylo ještě to lepší, ale továrnu na pologramotné vysokoškoláky.

4 0
možnosti

Určitě znáte tu hlášku "neživíš, tak nepřepínej". Ten kdo platí, v tomto případě stát, tak rozhoduje. Stát (alespoň zhruba) ví, jakou vzdělanostní strukturu potřebuje - kolik a jakých inženýrů, kolik lékařů atd. a kolik sociálních ekologů (kde jinde zaměstnatelných, než ve státní správě). Pokud studenti budou studovat za své peníze, nechť si studují i ty nejbizarnější obory a třeba i dvacet let. Pokud studují za státní peníze, má stát právo do toho kecat, tedy co bude platit a co už platit nebude. A s tou všeobecností vzdělání. Podívejte se, jaký je systém studia v USA. Ten vyprodukuje třeba pětadvacetileté profesory matematiky. O strojírenských technologiích se s nimi ale bavit moc nemůžete. Dnes už prostě žádné polyhistory nikde nenajdete.

2 1
možnosti
Foto

Jste velmi schopný. Vy byste se mohl živit přednáškami na Politickovýchovné světnici PŠM. Ale to již bylo zrušeno, takže budete muset nepřetržitě inovovat, abyste byl hoden 21. století.

3 0
možnosti

M85i83l45a44n 65K38e43s19l

8. 3. 2015 21:21

Když si budou lidé školy platit,tak ať si studují ,co je jim libo.Když absolvování školy platí stát,tak by měl  mít možnost trochu  usměrňovat , co se bude studovat..Vždyť se již  říká,že vysoká škola je od toho,aby šli studenti na pracák o pět let později.K čemu jsou vystudované vysokoškolačky,které se rekvalifikují na kadeřnice,vysokoškoláci rekvalifikovaní na hrobaře či tesaře.Proč si policisté zvyšují kvalifikaci absolvováním střední zemědělské školy či vysoké teologické.Proč utrácet za vzdělání,které se nevyužije.Těm policistům to aspoň přinese zvýšení platu,ale pochybuji,že hrobař bude mít příplatek za VŠ navíc netechnického směru.

3 2
možnosti
Foto

Přesto je fakt, že lidi s vyšším všeobecným vzděláním mají minimální nezaměstnanost, která se prkticky neliší od těch, kteří mají vyšší specializované vzdělání

2 1
možnosti

Komplexní všeobecné vzdělání je ovšem stav kdy víte o všem něco málo a vůbec nic pořádně. 

Jste pak v současném světě prakticky k ničemu. Protože všeobecně vzdělané tlachaly prakticky nikdo k ničemu nepotřebuje. Potřebuje specializované specialisty kteří budou odvádět maximální výkon. 

Na "všeobecné" vzdělání prostě není za těch skoro 9+4 roky vzdělávacího procesu čas... Poznání lidstva je tak velké že ho nemůže obsáhnout jeden člověk... tak velké bylo naposled před 3000 lety. Je proto absolutní nesmysl se snažit vzdělávat člověka všeobecně - je to především plýtvání času a prostředky.

4 1
možnosti
Foto

Naopak pane Kurale.

Jen především všeobecné vzdělávání má perspektivu. Vývoj jde tak rychle dopředu, že specialista klidně za pár let nebude mít práci, prostě proto, že jeho specializace nebude potřeba a informace ze školství zastaralé.

Nikdo neví na co budeme potřebovat specialisty za 20,30 ši 40 let, přitom praacovní proces trvá přes 40 let.

2 1
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007