Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J52a27k38u10b 11Z56a72c16h

20. 10. 2014 8:28

Částečně asi máte pravdu. Spousta lidí nemá ani tušení k čemu je senát a pokládají ho za zcela zbytečnou instituci, která se musí platit z kapes daňových poplatníků. Nicméně druhý neméně zásadní problém je, že tu panuje silná frustrace lidí z dnešní politiky. Jejich zhnusení ze současné situace je dle mého názoru za posledních 24let  asi největší a poslední pokus to změnit (vítězství a koalice ODS, TOP09, Věci veřejná) skončil naprostým fiaskem.

0 0
možnosti

P15a60v80e59l 85K57u85r50a63l

20. 10. 2014 9:21

Tak upřímně funkce senátu by se dali rozpustit mezi ústavní soud, prezidenta a parlament bez problémů. 

jediné co je k tomu potřeba je změna ústavy.

1 0
možnosti

Autor článku by nám mohl vysvětlit, co si pod pojmem "vyšší vzdělanost" myslí. To by chtěl zavést povinnou středoškolskou docházku? Nebo snad dokonce vysokoškolskou? A jak je možné, že pár let po sametu byla volební účast mnohem vyšší, než po 25 letech "budování demokracie"? Že by nám obyvatelstvo postupně blblo a bylo stále méně a méně vzdělané?

Pan autor vůbec nepochopil zásadní věc: volič volí tehdy, když má pocit, že volbou něco změní. Kašle na volby tehdy, když má pocit, že je úplně jedno, kdo je u koryta.

1 2
možnosti

J46a69r34a 91R38a63n36k

20. 10. 2014 22:56

Presto si myslim, ze je dulezite na volby jit a treba preskrtnout, nebo  povolenym zpusobem znehodnotit volebni listek.

0 0
možnosti
Foto

Je pozoruhodné, že jak  libertariánská pravice, tak i nová levice došly z velmi odlišných perspektiv a za použití velmi odlišné rétoriky k podobnému pochopení despotické povahy masového školství.  Albert Jay Nock, velký individualistický teoretik dvacátých a třicátých let, odsoudil vzdělávací systém za to, že nahání „nevzdělatelné“ masy do škol v marné rovnostářské víře ve stejnou vzdělatelnost každého dítěte. Namísto toho, aby nechali chodit do školy ty děti, které mají potřebné sklony a schopnosti, všechny děti jsou nahnány do škol pro jejich domnělé dobro a výsledkem je zkroucení života těch, kteří se na školu nehodí, a zničení kvalitního vzdělání těch, kteří jsou opravdu vzdělatelní.

0 1
možnosti

Kde jste přišel na to, že bychom chtěli STEJNOU vzdělanost pro každého? Úkolem moderního systému vzdělávání není tvorba homogenních absolventů, ale odemknutí potenciálu každého jednotlivce, tedy dát mu tolik znalostí a kompetencí, kolik je schopen pojmout.

2 0
možnosti

Bohužel vzdělání obyvatel je delší projekt než je volební období.

1 0
možnosti
Foto

Pokud občané nahlédnou, že jejich právo volit, nebo povinnost volit, má stejný důsledek, volit přestanou, i kdyby jim mravokárci říkali cokoliv.

1 0
možnosti

K92a94r33e11l 61B72o80k

19. 10. 2014 21:19

Navrhovat povinnou účast ve volbách může jen člověk, kterému by se líbila diktatura, ale jen jeho.

1 0
možnosti

J24a14r85a 76R66a93n95k

20. 10. 2014 22:57

Myslite, ze v Australii je diktatura8-o8-o8-o

A volby jsou tam povinne, nikdo neprotestuje.....

0 0
možnosti
Foto

Povinná účast nění všelék, situaci neřeší, je ale stále lepší než současný stav, kdy vstupuje do Senátu člověk volený cca 10% oprávněných voličů. Je jasné, že mandát tohoto jedince je nulový a přesto rozhoduje o fatálních věcech. To není demokracie, to je šlendrián. Proto by měla být přijata klausele, která při účasti pod cca 35% mandát zastupitele zruší a jeho místo neobsadí. Agendu Senátu pak může převzít sněmovna PSP ČR a systém bude pružnější a demokratičtější R^

1 0
možnosti

Člověk volený 10% má stejný mandát jako člověk volený při 100% účasti. Je to tak naprosto v pořádku. Volební právo znamená, že člověk má právo se vyjádřit i právo se nevyjádřit.

3 0
možnosti

Nejsem pro volební povinnost, ale vyšší vzdělanost Vám automaticky volební účast nezvýší. Možná vzdělanější lidé (otázka - co to je?) budou též skeptičtí vůči Senátu a půjdou masově v příštím prezidentském finále  Halík - Babiš. A proč stále ukazujete Zemana s alkoholem? Já bych si tak nebyl jist se Senátem na věčné časy a nikdy jinak- viz dost arogantní odpověď serioznímu panu Kounovskému.

1 0
možnosti

Mohu odpovědět, že senát se prostě nezruší nebo vám napsat odbornou argumentaci na několik stran, proč ho potřebujeme. Tak jako tak, zrušení senátu není otázka k diskusi, vůbec, to není prosím arogance, ale konstatování faktu. Zeman s alkoholem, inu je to veselý obrázek, mě se líbí :)

1 4
možnosti

Já vidím chybu v tom, že dostanu na výběr jestli má být v senátu ten nebo jiný.

Jenže první otázka by měla znít: Chcete senát?

Protože odpovědi by zněly Ne (moje určitě), byla by to cesta k tomu, aby byl senát konečně zrušen.

To, že například v Turecku (vím, není to úžasný vzor demokracie) druhou komoru parlamentu dokázali zrušit, je pro mě zdrojem naděje.

No a protože tu první otázku mi nekladou, tak nechodím odpovídat na tu druhou.

Myslím, že takových je nás víc.

5 2
možnosti

1) My nejsme Turecko, dodávám naštěstí.

2) Náš ústavní systém je založen na dvoukomorovém parlamentním systému, senát tam patří a rušit se nebude za žádných okolností.

4 2
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007