Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

Paveljan

9. 5. 2011 12:07
Ale mlžení a netransparentnost

je základním předpokladem pro to aby systém byl veřejností akceptovaný. Vemte si třeba daňový systém. Ten je tak komplikovaný, že nikdo přesně neví na čem je. Podle platné legislativy můžete konkrétní soudní spor vyhrát i prohrát. Zjednodušení systému vždy požadují ti kdo plní státní pokladnu, opak požadují ti, kdo ze státního žijí. A ti jsou v převaze, početní, mocenské, politické. Proto nikdy nedojde k zjednodušení a zprůhlednění systému přerozdělování peněz. Příklad: Schopný politik dokáže přesvědčit i zaměstnance, že  superhrubá mzda je hodná zrušení. I pro toho zaměstnance je totiž příjemější pomyšlení, že z hrubé mzdy odvádí zdrav. a soc. pojištění 3000 , než 12000ze superhrubé mzdy - tu ale musí stejně vydělat a z ní se to všechno platí. Kdyby tato hra na blbečky skončila, velmi by to zeštíhlilo státní správu a všem by se lehčeji dýchalo. Tady chybí politický a i společenský zájem, proto k nápravě nikdy nedojde.

0 0
možnosti
IW

interstellar wind

9. 5. 2011 12:20
0 0
možnosti
IW

interstellar wind

9. 5. 2011 10:40
nemam rad naivni liberaly z VSE

jakmile mi nekdo rekne, ze tuto skolu studuje, tak uz vic rikat nemusi, protoze uz znam jeho nazory. Je to jako kdyz nekdo rekne, ze studuje katolickou teologickou fakultu, taky uz vic rikat nemusi. Jsou to ideologicke indoktrinacni instituce potlacujici samostatne mysleni, jsou zamereny na jednostranou indoktrinaci svych studentu jedinou spravnou ideologii.

Pokud nechapete princip solidarity a jeho smysl, tak doporucuju stravit delsi cas v subsaharske Africe. Druha moznost je zacit studovat historii (ovsem ne z prevypravenych a zkreslenych knih liberalnich ekonomu, jejichz interpretace historie je podobna jako ideologicka historie Jiraskova)

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

9. 5. 2011 11:23
Re: nemam rad naivni liberaly z VSE

Ekonomie není ideologie, ale věda, specifická tím, že jí asi rozumí každý občan této země. VŠE sídlí vedle domu odborových svazů, možná vás to překvapí, ale nepliveme po nich, když kolem procházíme.

Princip solidarity: Solidarita je DOBROVOLNÉ rozhodnutí pomoci někomu (finančně či nefinančně) bez očekávání BEZPROSTŘEDNÍHO užitku pro sebe samého. Státní s přerozdělování má k solidaritě daleko.

Článek je o tom, že bychom měli mít možnost transparentního rozhodnutí, které služby státu chceme a kolik jsme ochotni za ně zaplatit. To je ryze neideologické a opravdu by s tím levicově orientovaní lidé neměli mít žádný problém.

A mohu vás ujistit, že se v historii a filozofii orientuji perfektně.

0 0
možnosti
PH

petrph

9. 5. 2011 6:50
současný princip solidarity i zásluhovosti

Je příznačný právě pro systém pojištění. Kdo si platí vyšší pojistku, víc dostane, ale současně je to solidární,tj. dostává ho vyplacené z toho co se vybralo i od těch ostatních. A u těch nejlevnějších pojistek systém z určitých sociálních (reklamně populistických) důvodů třeba vyplácí víc než vybral.

Teď jde jen o to, jak jsou nastavené finanční koeficienty, aby se systém nezhroutil a i klienti byli spokojeni.Pořád se říkalo že kdyby to dělaly komerční pojištovny, tak by musely zvednout výši pojistného.A stát zase zvedne DPH a vybere to ode všech...jakej je rozdíl :-(

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

9. 5. 2011 11:28
Re: současný princip solidarity i zásluhovosti

Pozor, to není žádné pojištění. Pojištění slouží ke zmírnění či odvrácení následků NAHODILÉ skutečnosti, což stáří v žádném případě není.

Mějme důchodový systém založený na ryze solidárních a ryze zásluhových prvcích, prostor pro řízení míry solidarity, zásluhovosti a nákladů zde je podstatně větší, než u dnešní hromady, kam sypeme peníze a doufáme, že tam na nás za desítky let nějaké zbudou

Zdravotnictví nechť dělají pojišťovny, tam je to nahodilá událost, ale do zajištění na stáří pojišťovnictví nepatří.

0 0
možnosti
ZL

L/Z

9. 5. 2011 0:33
Jednotný a přehledný způsob výběru daní z příjmu

a poskytování solidárních dotací sociálně slabým je uveden v článku:

        http://lezatka.blog.idnes.cz/c/188220/    

V něm popsaná LIMITNÍ DAŇ Z PŘÍJMU (LDP) by byla motivující pro každého nezávisle na výši jeho příjmu.

A v případě platnosti LDP by Vláda mlžit nemohla, neboť pro případnou změnu by měla k dispozici pouze dva parametry: ŽIVOTNÍ MINIMUM a MEZNÍ % DANĚ.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

9. 5. 2011 11:36
Re: Jednotný a přehledný způsob výběru daní z příjmu

Je to zajímavé, bohužel pokus o něco podobného byl zadupán přátelstvím Topolánka s Kalouskem a odstavením Tlustého, od té doby se česká "pravice" motá spíše vlevo, možná spíše v hlouposti.

0 0
možnosti
K

kaktusak

9. 5. 2011 0:02
"Solidarita" je jen mlžná clona, skrývající dotace

neživotaschopnému soukromému sektoru. Ve skutečnosti jsme tedy solidární my pracující s horními deseti tisíci.

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

9. 5. 2011 0:12
Re: "Solidarita" je jen mlžná clona, skrývající dotace

Zrušme dotace, nejsem proti. Zrušme také daně a uvidíme, který z těch dvou sektorů je životaschopný.R^

0 0
možnosti
PR

Rusy

8. 5. 2011 23:51
Rozumím,

Váš přístup je velmi typický pro mladé, krásné, chytré a zdravé lidi. Ať Vám to vše co nejdéle vydrží. Ale ve společnosti jsou i staří, hnusní, blbí a nemocní lidé díky nimž vynikne Vaše mládí, krása, chytrost a zdraví. Buďte vděčný osudu za to, co Vám nadělil, a dopřejte těm druhým trochu té solidarity. A uvědomte si, že solidarita není důvodem finančních problémů republiky - těmi jsou plýtvání a rozkrádání veřejných prostředků těmi nejbohatšími, nejkrásnějšími, nejchytřejšími, nejzdravějšími a nejbezskurpuloznějšími.

0 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007