Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babišova drahota

Je pravda, že současný růst cen téměř čehokoliv má i jiné příčiny, ale kroky Babiše rozhodně přispěly významnou měrou k tomu, že růst cen v ČR bude vyšší a bude trvat déle.

Inflaci v ČR lze rozdělit na tři hlavní příčiny. Příčina první je postcovidový poptávkový šok, prudký nárůst poptávky v důsledku rozvolnění nedokázaly covidem stále narušené dodavatelské řetězce uspokojit, tato příčina poměrně brzy pomine, světový obchod se vrátí do normálu.

Příčina druhá jsou dlouhodobě nízké úrokové sazby. Ty se projevují hlavně v rostoucí ceně aktiv, většina obyvatel to pociťuje v rostoucích cenách nemovitostí, které se následně propisují i do nájmů. Proč se nízké sazby doposud neprojevily v klasické spotřebitelské inflaci? Jednak metodicky podhodnocuje váhu nákladů na bydlení ve spotřebitelském koši, jednak ceny výrobků a služeb doposud tlačilo dolů zapojování nové pracovní síly v jihovýchodní Asii. Demografie je ale neúprosná, pracovní síla dochází a inflaci už nebude mít co brzdit, centrální banky musí se sazbami nahoru a s nějakým zpožděním se srovná i nemovitostní trh.

Příčina třetí se týká nominálního růstu mezd zejména ve veřejné sféře, který nijak nedoprovází růst produktivity. Toto je ta složka, kterou je na místě nazývat Babišovou drahotou a za kterou je Babiš přímo odpovědný. Zatímco předchozí dvě složky sdílíme se světem, tato třetí je čistě naše a zaplatíme za ni nižší životní úrovní oproti zbytku světa.

Babišova éra se datuje od roku 2013 dodnes. 8 let plíživého úpadku, který započal zdánlivým snižováním státního dluhu. Zdánlivým zejména proto, že první dva roky 2014 a 2015 vláda eliminovala veškeré rezervy ministerstev a zkrátila splatnost státního dluhu – krátkodobé sazby se dostaly do mínusu a Babiš se nechal unést krátkodobým snižováním dluhu namísto jeho odpovědného dlouhodobého řízení.

Roky následující vládě pomohl silný ekonomický růst a extrémní míra zaměstnanosti, která razantně navýšila daňové příjmy a zdánlivě nízké schodky maskovaly rostoucí strukturální problém. Covid jenom odhalil to, na čem vláda posledních 8 let pracovala.

Co se to tedy v posledních 8 letech stalo? Zatímco ještě v roce 2013 byl průměrný plat ve veřejném sektoru nižší než průměrná mzda v soukromém sektoru, platy rostly pravidelně rychleji než mzdy, které tyto platy financují. V roce 2015 průměrný plat ve veřejném sektoru poprvé překonal mzdy v soukromém sektoru, v roce 2020 už jsou platy ve veřejném sektoru o téměř 4000 Kč vyšší!

Opravdu se produktivita veřejného sektoru zvýšila natolik, aby ospravedlnila takto razantní přeskočení soukromých mezd? No rozhodně ne.

Počet státních zaměstnanců se od roku 2013 navýšil ze 413 tisíc na 463 tisíc, přičemž se určitě nemůžeme chlubit lepší kvalitou souvisejících služeb. Například u stavebního řízení nejen razítka neubyla, ale dokonce ještě jedno přibylo. Nový stavební zákon chystající stavební superúřad přitom příliš nepomůže.

Rozdíl mezi nízkou produktivitou veřejného sektoru a nominálním růstem mezd inflace nemilosrdně smaže. Astronomické rozpočtové schodky, ze kterých je růst mezd veřejného sektoru ale i další výdaje financovány, jsou motorem inflace, která s námi bude i poté, co pomine poptávkový šok a úrokové sazby se vrátí na rovnovážnou úroveň.

Nejhorší dopad bude mít prostředí vyšší inflace paradoxně na typické voliče ANO, nižší střední třídu a seniory, jejichž možnosti ochránit své relativně nízké úspory před inflací jsou velmi limitované.

Řešením je pomocí robotizace, automatizace a digitalizace zlepšit produktivitu veřejného sektoru, vytvářet pouze takovou legislativu, která agendy státu minimalizuje či ruší, a tím lze dosáhnout redukce počtu zaměstnanců. Očividně na toto levicové vlády ANO a ČSSD v posledních 8 letech úplně rezignovaly. Proto je nejvyšší čas na změnu.

Autor: Martin Procházka | úterý 28.9.2021 20:46 | karma článku: 27,05 | přečteno: 1000x
  • Další články autora

Martin Procházka

Kdo tedy vlastně jste, pane Sobotko?

Počátkem října jste se hrdě přihlásil k odkazu Václava Havla. O pár týdnů později podepíšete nesmírně ponižující slib věrnosti komunistické Číně, o kterém jsem si nejprve myslel, že je to nějaký vtípek, jenomže nebyl.

23.10.2016 v 20:05 | Karma: 32,18 | Přečteno: 1528x | Diskuse| Politika

Martin Procházka

Tato země už má na víc, než soudruhy z KSČ, ČSSD nebo ANO

Svět se dynamicky mění a přináší nové výzvy, příležitosti i hrozby. Veřejná správa našeho státu je hodně pozadu, aby alespoň držela krok a pokud mají ve volbách uspět normalizační kádry (mentálně či doslova), neposuneme se vpřed.

4.10.2016 v 20:02 | Karma: 29,55 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Politika

Martin Procházka

ANO, zabilo jsi Prahu!

Na Pankráci roste k obloze Véčko. Krásná moderní stavba. Jenže jediná. Stavební jeřáby v Praze spočítáte na prstech jedné ruky. V jiných srovnatelných evropských městech jsou jich desítky kam až oko dohlédne. A bude ještě hůře.

29.9.2016 v 20:00 | Karma: 30,33 | Přečteno: 1695x | Diskuse| Politika

Martin Procházka

Růst důchodového věku do nekonečna? A proč ne?

Současná vláda nejen nepřipravila žádnou důchodovou reformu, ale rozhodla se vymazat to poslední, co náš průběžný důchodový systém ještě drželo v naději na nějaký delší život - automatické zvyšování věku odchodu do důchodu.

6.9.2016 v 21:47 | Karma: 26,87 | Přečteno: 2907x | Diskuse| Politika

Martin Procházka

Burkiny a svoboda

Dopracovali jsme se do fáze, kdy policisté nutí ženy na pláži svlékat burkiny, což je nešťastné a nápadně mi to připomíná stříhání vousů židům při pogromech. Člověk by řekl, že jsme se z těch nacistických zvráceností poučili.

29.8.2016 v 20:05 | Karma: 20,40 | Přečteno: 779x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007