Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RS

Sťor

13. 7. 2010 8:35
Slátanina hodná svého autora

Už jsem dlouho nečetl takové blbosti, prošpekované nenávistí k těm, kteří  v politice uspěli.Slátanina hodná svého autora, který si rád hraje na guru pravice, spolou se svými pobratimy Matějkou a Machem poučuje pravičáky a přitom se vždy v reálu projeví pouze jako  zastydlý bolšánský svazák.Rv

0 0
možnosti
D

devian

11. 7. 2010 9:36
Starší...

Snad nebude vadit, když odkážu na jednu svoji starší úvahu:

Současná demokracie, cesta k totalitě?

http://devian.cz/2010/soucasna-demokracie-cesta-k-totalite/

„Na počátku jsem psal, že myslitelé od 16. století poukazovali na nespravedlnost feudálních privilegií. Kdo dnes poukáže na nespravedlnost privilegií většiny? Kdo dnes poukáže na nespravedlnost privilegií silných zájmových skupin?“ :))

0 0
možnosti
B

basniklidu

10. 7. 2010 19:47
Staci si precist jednu vetu ...

"V demokracii si naopak myslí banda vohnoutů, kterou nakrmili levičáci z médií a škol, že má neustále na něco právo" ,,, a vime ze pan Panek je na tom s myslenim ponekud na stiru.

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

12. 7. 2010 21:28
Re: Staci si precist jednu vetu ...

A v čem nemá pan Pánek pravdu? Představte si situaci  někde v Africe. V buši žijí vesničani, mají svou kmenovou hierarchii, pasou krávy a případně s nima kočují za lepší pastvou. Život to snadný není, ale žijí tak odjakživa a necítí se být žádnými chudáky. Sice se z města občas nějaký mladík vrátí s radiomagnetofonem na baterie nebo mopedem, u silnice je možné koupit colu, plechovku piva a zhlédnout film na satelitu, to ale na jejich životě nic nemění. Pak se ale ve vsi objeví bílý tuan s levicovým zaměřením. Sociální spasitel. Vesničanům  vysvětlí, že jsou absolutní nuly, chuďasové a žebráci. Na filmu z lepší společnosti jim ukáže, že takhle si žijí na západě všichni. Každý může mít motorku , denně vypít 100 Coca Col a povalovat se u bazénu. A jak je to možné, že se tam mají tak dobře když dobrotivý a spravedlivý Bůh dává všem stejně? No protože ti bílí jejich díl černým ukradli! Teď teprve se vesničan začne cítit mizerně, neboť za vola je každý nerad.  I teď má aktivista řešení.

0 0
možnosti
MD

DvorkaM

9. 7. 2010 21:36
Hmm

Článek zajimavej a souhlasím

video dost přitažené za vlasy, říct že jakákoliv jiná vláda než oligarchie a republika neexistuje mi připadá značně nepravdivé

0 0
možnosti
P

pehavecm

9. 7. 2010 13:58
zjevně nevíš, o čem píšeš

Ptám se té:

a) bylo Rakousko (tedy západní část R-U monarchie) do r. 1914 právním státem, když nade vší pochybnost nebylo republikou?

b) byla Československá republika - tedy země zcela jistě republikánská - právním státem?

c) která země (dodnes existující) byla prvním právním státem? (poněvač  tomu příliš nerozumíš, napovím ti, že to nebyli Spojené státy)  

0 0
možnosti
L

Levandule

9. 7. 2010 12:55
Možná jsem divná...

... ale mě se ten článek a to video líbí. Určitě je to věc k zamyšlení. A k tomu kouření, které neberu jako nosnou část textu - jsem nekuřačka, nemám ráda cigaretový kouř, ale k zakazování kouření v putykách nemám důvod.

0 0
možnosti
MP

MMister.com

9. 7. 2010 15:49
Re: Možná jsem divná...

Jsme na tom stejně.

0 0
možnosti
RM

bobesh69

9. 7. 2010 11:26
Pane Martine Pánku!

Opět mi chybí mínusová karma, neboť tak zoufalý blábol na ochranu kuřáků jsem už dlouho nečetl. Je naprosto jedno, kdy svůj článek píšete, protože vždy byste si měl nejdříve ujasnit některé pojmy a ujasnit argumentaci, neboť bez toho Vám z článku vyjde jen pomatený výkřik, který nemá daleko k demagogii.

Jen pro upřesnění některých pojmů, které jste použil : republika ( z latinského res publica = věc veřejná) je způsob uspořádání státu. Demokracie ( z řeckého demos kratein=vláda lidu) je forma vlády, či státu, ve kterém je zdrojem moci lid. A Právo je zjednodušeně soubor právních norem, principů či pravidel, které jsou uznávané nebo stanovené státem.

A ještě pár exkurzů do historie - říkají Vám něco názvy jako Francouzská republika či Československá socialistická republika a nebo dokonce Německá demokratická republika? Název často nic neřekne o jeho obsahu. Souhlasím, že demokratické zřízení je nedokonalé, ale pořád asi to nejlepší které si nedokonalé lidstvo vymyslelo.

0 0
možnosti
FB

paltt

9. 7. 2010 21:52
Re: Pane Martine Pánku!

Mate pravdu, napriklad Korejci primo bolestne zneuzili ve svem nazvu slovo republika. Korejska lidove demokraticka republika.

Ovuvej. To je bida. Nic nez bida. A zrovinka ted jsem skutecne nemyslel situaci, kterou tam ti chudaci  v KLDR maji. ale spis o mateni pojmu a blufovani lidi.

0 0
možnosti
JN

Agent-přisluhovač

9. 7. 2010 11:02
Je to o něčem jiném

Vše tu řešíte zbytečně - není to k věci.

Provozování hospody není žádné základní ústavní právo ale výdělečná podnikatelská činnost - a u té má stát právo ji regulovat dle své úvahy (včetně ustanovení o kouření).

0 0
možnosti
MB

Kennitko

9. 7. 2010 10:21
Demokrati vs. Republikáni

To video jako příloha je pro smích. Je jasné, že bylo zkonstruováno jako předvolební tahák Republikánů proti Demokratům. S principy vlády to má mizivou informační hodnotu. Je to jen blýskátko pro amíky, co sedí u svých burgerů a mají devítku za pasem

0 0
možnosti
JM

J i ř í

9. 7. 2010 10:14
Možná by bylo dobré

napřed takový článek s někým prokonzultovat, než dá člověk veřejně najevo, že se mu pletou základní pojmy. Tušíte třebas vůbec, že Německo i Severní Korea jsou republiky, zatímco Dánsko a Nizozemsko nikoliv?

0 0
možnosti
P

pehavecm

9. 7. 2010 10:37
Re: Možná by bylo dobré

on to pochopitelně netuší, kdyby například vědel, že - v době nástupu Hitlera k moci bylo Německo současně republikou i demokracii a že to byl jeden z duvodu uspechu nacizmu - asi by se mu ty pojmy trochu rozjasnili...

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2159x
Ředitel Liberálního institutu, dříve poradce v Evropském parlamentu.

http://libinst.cz

Seznam rubrik