Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

sonic

23. 10. 2010 2:24
?

a někdo snad tvrdí, že levný juan poškozuje americké spotřebitele? vyjádřil se někdo v tomto smyslu? to bych se divil. americká vláda pouze jedná v zájmu exportérů, kteří mají silnější lobby než importéři. na tom se není čemu divit.

0 0
možnosti
M

maxas

21. 10. 2010 3:11
Váš náhled zdá se jednoduchý,

poněkud obtížně se mohu ztotožnit s názorem, že vlivem láce čínského textilu prakticky zaniklo průmyslové odvětví textilního průmyslu, které zaměstnávalo půl milionu lidí, a tím se máme o dost lépe. Současnou čínskou exportní politiku bych nazval ekonomickou agresí s cílem opanovat co největší část světové výroby a zlikvidovat co největší podíl konkurence a tím posilovat soustavně svojí dominanci. Laciné čínské zboží je hlavně nástroj na ovládnutí ostatních, žádný čínský altruismus, pozor na to!! Okamžitý prospěch z laciných dovozů bude za nedlouho vystřídán zhoršením ekonomiky neschopné konkurovat a pádem do závislosti. Vysvobozením z tohoto trendu by mohl být Amagedon. Po něm se bude začínat od nuly. AJe to.!!

0 0
možnosti
S

sonic

23. 10. 2010 2:33
Re: Váš náhled zdá se jednoduchý,

bojíte se "pádu do závislosti". ale on vás určitě nikdo nenutí být závislý na ostatních lidech při výrobě ošacení, například. stačí si koupit látky a šicí stroj a můžete si šít sám. patrně byste nechtěl být závislý na ostatních lidech ani co se týče výroby potravin a dalších životních potřeb. nevadí, zorejte zahrádku, kupte si semínka a je to. patrně zjistíte, že se tak tak dokážete uživit. to je proto, že dělba práce znamená bohatství, zatímco autarkie, úplná ekonomická nezávislost, znamená nepředstavitelnou chudobu a téměř jistě brzkou smrt. 

0 0
možnosti
HM

JMNT

20. 10. 2010 21:11
Hezký...

...ale jedině v případě, že si budeme myslet, že Číňani jsou skuteční internacionálové, jak tomu guru Karl Marx chtěl, a že nemají vyhraněné nacionální cítění a imperiální politickou kulturu. Protože za předpokladu, že takoví nejsou, vzniká odůvodněná otázka, zda nám ten levný jüan přece jenom neškodí. Sice je fajn, že čínská vláda je schopna své obyvatelstvo pořádně podusit (...a že se Číňané dusit nechají) a nechat vyrábět věci, co my chceme, za pakatel toho, kolik bychom si naúčtovali, ale ve výsledku můžeme zaplatit za levné adidasky dneška ztrátou svrchovanosti zítřka. A když ne ztrátou svrchovanosti, tak životem v omezeněpolárním mezinárodním systému s opětovným rizikem jaderného holokaustu. ?

0 0
možnosti
DC

děda Chasan

20. 10. 2010 11:05
Media se nám snaží vnutit myšlenku že "levny" juan

poškozuje naše drahé Spojené státy. Je to nesmysl už jen z toho důvodu že kurz juanu je stejný téměř desetiletí a milé usa obchodují s Čínou víc a víc.  Naráz ale zjistli že je něco špatně a snaží se to špatné hodit na číňany.

Usa rozpoutali tištěním peněz měnovou válku, která má větší naději na fiasko než cokoliv jiného . Připomeňme si že současný šéf Fedu Ben Bernake radil stejnou strategii japonské centrální bance v jedné pětiletce počínaje rokem 1996. Výsledek? Nula.

Žádné oživení nenastalo a to má Japonsko narozdíl od Usa vzdělanou populaci. Tím se dostáváme k tomu že povzbuzovat export uměle znehodnocenou měnou je nesmysl. Podpoříte maximálně export surovin, či výrobků s velmi nízkou přidanou hodnotou.  Je potřeba investovat do KVALITNÍHO vzdělávání národa . Trend v Usa ,a nověji i v Česku , je ale přesně opačný. Cílem západního školství je "integrace" hloupých dětí mezi kvalitní žáky a VŠ vzdělání pro každého. Je dokázáno že to nefunguje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2159x
Ředitel Liberálního institutu, dříve poradce v Evropském parlamentu.

http://libinst.cz

Seznam rubrik