Nabizime praci: asistent pedagoga

Nabizime praci: asistent pedagoga ve specialni tride s 12 zaky, vsichni IVP, 32h tydne (zaplatime jen 22h), 9000 cisteho mesicne. Zn. Zkratka prace snu.

Dneska mi kolegyně asistentka pedagoga řekla, že končí. Končí ve třídě, kde je 12 žáků ve věku 12-13 let. Ve třídě, kde všichni mají individuální vzdělávací plán. Znamená to, že mají různé poruchy učení, ADHD, poruchy pozornosti. Jeden žák je navíc silný autista, má vážné problémy s trávicím ústrojím a do toho je slabozraký. S brýlemi, které byste si spletli s lupou. Občas se ním asistentka musí dojít na toaletu. Jistě si dokážete domyslet proč.

„Už to fakt nedávám, nedá se to dělat normálně, natož se studiem vejšky“, říká mi asistentka. Asi mi nikdo neuvěří, že jsem se nad jejím rozhodnutím ani trochu nepozastavil. Fakt ne.

Když jsem ji viděl při nástupu do zaměstnání, zářila. Zdravá, mladá a krásná slečna. Když ji vidím teď, je unavená, zlomená, bez energie. A hlavně bez iluzí. A přitom to je práce, kterou vždycky chtěla dělat. Alespoň do té doby, než vystuduje pedagogickou fakultu a začne „normálně“ učit. Ale prostě to zvládnout nešlo. A tak bude raději bez peněz, protože z 9.000,- čistého si stejně nemůže dovolit pronajmout byt a postavit se na vlastní nohy. Takže může jít doplňovat zboží do Globusu a bude na tom vlastně úplně stejně. Ne, možná i líp. A víte proč?

  1. Protože nebude muset každý den v 6:00 ráno vstávat a jet vyzvednout autistické dítě k jeho matce a odvádět ho do školy a na každou přestávku s ním chodit přes půl školy do kabinetu, aby to vůbec psychicky a fyzicky zvládlo.
  2. Protože nebude muset poslouchat nevhodné připomínky o tom, že nic nedělá a že tahle práce je „nějaké opravování sešitů“ nebo „suplování na první stupni“.
  3. Protože nebude muset poslouchat od ostatních pedagogů, že nic nedělá a že tam jenom sedí a kouká.
  4. Protože nebude muset 6 hodin denně sedět v nadměrném hluku deseti hyperaktivních kluků a učitelek, které dávno nad českým školstvím zlomily hůl.
  5. Protože nebude muset řešit a vyšetřovat konflikty a rvačky mezi hyperaktivními dětmi o přestávce.
  6. Protože nebude muset pomáhat psát různé zprávy a hodnocení zaručeným pedagogicko-psychologickým odborníkům.
  7. Protože nebude muset každou hodinu zapisovat, co si který žák zapomněl.
  8. Protože nebude muset znovu a znovu každému z žáků připomínat, co má mít na zítra.
  9. Protože nebude muset po práci běžet rychle předat autistické dítě mámě a nestíhat kvůli tomu oběd, jelikož a protože jídelna vaří jen do 14:00 a v 13:50 už vás vyhazují.
  10. Protože si nebude muset přivydělávat kroužky flétny 300 Kč měsíčně, aby si mohla koupit alespoň lítačku na MHD. To proto, aby všechny své povinnosti stíhala.
  11. No a protože už jí taky nebaví, že jí neustále někdo dává najevo, že je Romka.

Ehm. Problém je v tom, že ona to dělala ráda. Ale za podmínek, které nabízí české školství, tak náročnou práci fakt zodpovědně dělat nejde. Něco o tom vím.

PS: Pro dokreslení, jak působí taková nabídka na práci.
PS2: Ten inzerát je myšlen vážně.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Nosek | čtvrtek 28.1.2016 16:12 | karma článku: 32,77 | přečteno: 1913x
  • Další články autora

Martin Nosek

Omluva

19.9.2017 v 23:59 | Karma: 11,43

Martin Nosek

Prošlá kulturní konzerva

26.6.2017 v 17:16 | Karma: 29,22

Martin Nosek

Radost parkovat

31.5.2017 v 17:32 | Karma: 25,72