Nejtypičtější chorvatské suvenýry

Ozdoby dlouhých krků, flekatí psi, vypiplané propletence z agave, černí muslimští trpaslíci i višňová pitíčka...

 

Kravaty

Víte, že je kravata původní chorvatský vynález a že podle ní vznikl i název Chorvatska? V roce 1635 si kravaty (původně pestrobarevné šátky) poprvé uvázali chorvatští vojáci, když pochodovali Evropou směrem na Paříž, aby pomohli francouzskému králi Ludvíku XIII. Výraz „la croate“, se používá dodnes a v Chorvatsku jsou nejrůznější kravaty stále velmi populární a jsou i oblíbeným suvenýrem.

Dalmatinové ve všech možných podobách

Chorvaté jsou hrdí i na to, že i jedno z nejznámějších světových psích plemen - dalmatin, pochází původně z Chorvatska, konkrétně z Dalmácie. Historické kroniky uvádějí, že si typicky bílé psy s černými puntíky s oblibou kupovali a brali na paluby svých lodí zejména angličtí námořníci ve 14. až 17. století a dalmatinové se tak s nimi dostali do celého světa. Obrázky dalmatinů se v současnosti objevují na tričkách, samolepkách, hrníčcích, tužkách, přívěscích i dalších suvenýrech.

Krajky z Pagu nebo Hvaru

Šikovné ženy z Pagu nebo Hvaru vám i dnes rády předvedou, jak taková typická místní krajka vzniká. Hvarské lidové umělkyně krajky vyrábějí z exotického materiálu - vláken agáve a prodávají je s velkým úspěchem na tržištích. Typickými chorvatskými suvenýry jsou ale i další háčkované a paličkované textilie.

Ozdoby z korálů a mušlí

Jsou pravděpodobně nejoblíbenějšími suvenýry vůbec. Koupit si je můžete ve stovkách variací.

Dřevěné výrobky a keramika

Také dřevěné lžíce, dřevěné flakónky na voňavky nebo nejrůznější keramické nádobky jsou typickými chorvatskými drobnostmi, které si každoročně odváží z Chorvatska tisíce turistů.

Morčič

Je tradiční suvenýr z Rijeky, ale i dalších míst Kvarnerského zálivu. Morčič je černá figurka s pestrobarevným turbanem, která připomíná vítězství místních bojovníků nad Turky v 16. století. Tvrdí se, že Morčič drží nad svým majitelem ochrannou ruku a má kouzelnou moc.

Delikatesy

Nejkvalitnější místní panenský olej nebo typickým způsobem vyráběné ovčí sýry (například paški sir z Pagu) nebo uzený pršut, jsou dobroty, po kterých se, jako po suvenýrech z cest, jen zapráší.

Vína a lihoviny

Chorvatská vína jsou mezi vinaři vyhlášená. Oblíbené jsou i destiláty z hroznů - lozu, kružkovici z hrušek nebo byliková pálenka travarica. Ze Zadaru si vozí turisté likér maraskino - z višní maraska.

 

Pokračování zítra (opět ve 20.00): Dinosauři v Chorvatsku? Ano!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Lavay | pondělí 7.7.2014 20:00 | karma článku: 7,94 | přečteno: 1416x
  • Další články autora

Martin Lavay

Sport a politická špína

31.3.2023 v 22:59 | Karma: 31,32

Martin Lavay

Pravda o České televizi

20.11.2020 v 17:43 | Karma: 39,87