Nej, nej místa v Chorvatsku

Chorvatsko se pyšní řadou geografických nej. Atraktivní je výstup na nejvyšší horu, turisty oblíbený je největší ostrov, fotogenické jsou nejmohutnější vodopády a snad jen nejhlubší místo v Jaderském moři u Chorvatského pobřeží je opravdu velmi těžko přístupné.

CHYSTÁTE SE POTOPIT DO NEJHLUBŠÍHO CHORVATSKÉHO MÍSTA V MOŘI? Hmm, jen se šnorchlem to asi nepůjde :o)

Nejvyšší vrchol

Nejvyšší horou Chorvatska je Sinjal, místními také nazývaný Dinara. Měří 1831 metrů (pro porovnání: nejvyšší horou v České republice je Sněžka, která měří 1602 metrů). Sinjal najdete na jihovýchodě země, těsně u hranic s Bosnou a Herzegovinou v Dinárských horách, přibližně 15 kilometrů severovýchodně od města Kninu.

Sinjal má podobu vápencového hřbetu. Impozantní jsou jeho, místy až 700 metrů vysoké, skalní stěny s četnými krasovými závrty škrapy a jeskyněmi.

Na vrcholu hory je betonový hranol s chorvatskou vlajkou a vrcholovou knihou s razítkem ve schránce.

Na Sinjal můžete vystoupit z jihovýchodu od obce Glavaš. Poměrně pohodlný a nenáročný výstup trvá asi čtyři hodiny.

Nejhlubší místo (v moři)

Jaderské moře je na severu, u Istrie, poměrně mělké. Daleko hlubší je na jihu, kde můžete najít rekorní hloubku 1 330 metrů. 

Největší ostrov

Chorvatsko má 78 ostrovů velkých (s rozlohou větší než jeden kilometr čtverečný), 524 ostrůvků menších a přibližně 642 útesů. Ostrovy se nacházejí také na jezerech a řekách ve vnitrozemí. Největším chorvatským ostrovem je Krk, v Kvarnerském zálivu, s rozlohou 406 kilometrů čtverečných. Jeho centrem je stejnojmenné město Krk (na ostrově jsou i další oblíbená turistická letoviska Baška, Punat, Omisalj...).

Nejmohutnější vodopády

Nejmohutnější Skradinské vodopády na řece Krka se nacházejí nedaleko Šibeniku. Voda se v nic řítí přes 17 teras až do hloubky 37,5 metru.

Nejvyšší vodopád

Nejvyšší vodopád, Veliki slap vysoký 76 metrů, si můžete prohlédnout v oblasti známých Plitvických jezer.

Největší jezero

Největším jezerem v Chorvatsku je Vranské jezero, v Přímořsko-gorskokotarské župě na severu země. Má rozlohu 30 kilometrů čtverečných. Zajímavé je, že je voda ve Vranském jezeře mírně slaná, protože je částečně propjeno s Jaderským mořem, umělým kanálem Prosika.

 

Pokračování zítra (opět ve 20.00): Jaké zvláštní obrázky zkrášlují chorvatské kuny?

Autor: Martin Lavay | pondělí 14.7.2014 20:00 | karma článku: 9,89 | přečteno: 801x
  • Další články autora

Martin Lavay

Sport a politická špína

31.3.2023 v 22:59 | Karma: 31,32

Martin Lavay

Pravda o České televizi

20.11.2020 v 17:43 | Karma: 39,87