Nej, nej budovy a stavby v Chorvatsku

Nejstarší budova, nejvyšší mrakodrap, největší fotbalový stadion, nejdelší tunel, nejdelší most… Jakými kuriozními budovami a stavbami se pyšní Chorvatsko?

HLAVA, NEHLAVA, PŘES KOPCE I ÚDOLÍ.Chorvaté jsou známí budovatelé autostrád. Na snímku je rozestavěná dálnice A1 před Ravčou.

Nejstarší budova

Nejstarší budovou v Chorvatsku jsou pravděpodobně zbytky stavby, které objevili archeologové ve městě Slavonski Brod, ve Slavonii, na východě země. Ruiny jsou údajně až osm tisíc let staré.

Nejvyšší budova

Nejvyšší budovou v Chorvatsku je „Zagrebčanka“ v hlavním městě Záhřebu. Mrakodrap, na křížovatce ulic Savska a Vukovarska, připomínající rozvinutou plachtu, měří i s anténou 109 metrů (bez antény 94,6 metru). Budova má 26 pater a dvě patra podzemní (s parkovišti). Uvnitř se můžete svézt šesti výtahy. Zagrebčanka byla dokončena v roce 1976. Zajímavostí je, že se již brzy po dostavění začal mrakodrap rozpadat (vinou nekvalitních mramorových bloků). Jeho rekonstrukce probíhá prakticky dodnes.

Druhou nejvyšší stavbou Chorvatska je Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Štěpána v Záhřebu, jejíž dvě věže - dvojčata, měří shodně 108 metrů.

Největší fotbalový stadion

Největším fotbalovým stadionem v Chorvatsku je „Maksimir“ v Záhřebu. Má kapacitu 35 123 diváků. Své zápasy na něm hrají fotbalisté Dinama Záhřeb a NK Lokomotiva. Takřka stejnou kapacitu má i druhý největší fotbalový stadion v Chorvatsku, „Poljud“, ve Splitu, do kterého se vejde 34 448 diváků. Domácí zápasy na něm hrají fotbalisté Hajduku Split.

Nejdelší tunel

Nejdelší tunel v Chorvatsku je „Mala Kapela“ na dálnici A1 v Dalmácii. Měří 5,8 kilometru a tvoří ho celkem tři tubusy. Tunel se nazývá podle stejnojmenného pohoří, pod kterým vede. První automobily projely tunelem v roce 2005.

Nejdelší most

Jeden z nejdelších mostů v Evropě vede z pevniny na chorvatský ostrov Krk. Jasně červený most, přes mořskou úžinu v Maslenici, je dlouhý 378 metrů a vypíná se 90 metrů nad mořskou hladinou.

Nejbláznivější stavby

Architektonicky výjimečných staveb je v Chorvatsku celá řada a mnohé budí zaslouženou pozornost:

Na předměstí Záhřebu si můžete prohlédnout netradiční sportovní halu, která má tvar na slunci vybělené rybí kostry. Iluzi kostí vytvářejí vysoké bílé sloupy.

Mateřskou školu ve tvaru mušle postavili v Záhřebu ve čtvrti Sesvete. Budova tvoří jakousi smyčku se zeleným trávníkem uprostřed.

Ve městě Koprivnica, na chorvatsko - maďarské hranici, zase stojí průsvitné gymnázium. Stavba je plná světla, díky velkému množství oken.

 

Pokračování zítra (opět ve 20.00): Nej, nej místa v Chorvatsku

Autor: Martin Lavay | neděle 13.7.2014 20:00 | karma článku: 7,60 | přečteno: 397x
  • Další články autora

Martin Lavay

Sport a politická špína

31.3.2023 v 22:59 | Karma: 31,32

Martin Lavay

Pravda o České televizi

20.11.2020 v 17:43 | Karma: 39,87