Houpačka: Bhútánský běžec při světovém rekordu běžel i ležel

Je tenhle příběh o revolučním atletickém vytrvaleckém stylu pravdivý? Nebo je to výmysl? Hádejte :o)

Stane se Burume Singjä Tadžmil hvězdou Olympijských her v Londýně?

Bhútánec Burume Singjä Tadžmil vytvořil tento týden na místních atletických závodech v himálájském Thimphu fantastický nový světový rekord v běhu na 1500 metrů. Sprinter – vytrvalec běžel zcela revolučním způsobem: ze startovní čáry vyrazil jako blázen (až si někteří diváci na stadionu ťukali na čelo), po přibližně třech stech metrech padl na dráhu jak široký tak dlouhý, hluboce vydechl, zacvičil si několik relaxačních jogínských cviků, pak zase vyskočil jako čiperka, tři sta metrů opět sprintoval, pak zase padl a zase se zdvihl, aby tento podivný běho-leh opakoval až k cíli.

Skupina vyjukaných klasicky klusajících běžců zůstala zpočátku za Burume Singjä Tadžmilem daleko vzadu. Při jeho meditaci se mu sice o kousek přiblížila, ale pak jí znovu utekl a jako tahací harmonika se za ním pronásledovatelé táhli až k cíli. Klasikové ale nakonec neměli proti novátorskému revolucionáři žádnou šanci – nadělil jim skoro půl kola a při svém posledním sprintu přeťal cílovou pásku, za frenetického řevu rozvášněných diváků, v rekordním čase 3:17,12! Zázračný Bhútánec tak překonal dosavadní nejlepší světový výkon Maročana Michama El Gerroujiho, 3:26,00 z roku 1998, o téměř deset sekund!

Rekord Burume Singjä Tadžmila byl ale bohužel pouze neoficiální, protože místní thimphuský atletický míting nebyl zařazen do seriálu Mezinárodní atletické federace IAAF, ani do její asijské sekce AAA.

Nu což, zázračný jogín se na poslední chvíli alespoň kvalifikoval na blížící se  letní Olympijské hry v Londýně. Tam se můžeme těšit na tentokrát již regulérní další zázračný výkon běžce, který při závodě neobvykle střídavě běží a leží.

 

Vyluštění z minula: Příběh o kuriozní omluvě showmana J. P. Belmonda byl vymyšlený (a vycházel skutečně ze známe anekdoty :o)

Autor: Martin Lavay | sobota 23.6.2012 20:00 | karma článku: 6,38 | přečteno: 804x
  • Další články autora

Martin Lavay

Sport a politická špína

31.3.2023 v 22:59 | Karma: 31,32

Martin Lavay

Pravda o České televizi

20.11.2020 v 17:43 | Karma: 39,87