Houpačka: Ať žijí krtkové!

Je tenhle příběh o hmyzem podkopaném africkém městě pravdivý? Nebo je to výmysl? Hádejte :o)

Manželka mosambického prezidenta Zuyleyda Boado Quangaová prchá z trosek hořící zahradní koupelny. Naštěstí se již hbitě stačila obléci, když zahlédla číhající paparazziFoto: Maputo Sun

V Africkém Mosambiku dnes oficiálně začalo - plošné sčítání krtků! Na první pohled bláznivá akce, kterou by mohli vymyslet jen chovanci z ústavu choromyslných, má překvapivě statut nejvyšší důležitosti. Je řízena samotnou mosambickou vládou, která vyhledávání hrabavých savců podpořila mimořádnou částkou pěti milionů meticalů (místní měna) ze státního rozpočtu.

Proč? Vysvětlení je jednoduché. Krtci jsou milovníci a žrouti hmyzu a v mosambickém hlavním městě Maputu se v loňském roce poprvé objevil a letos již kriticky rozšířil nebezpečný druh chrobákovitých brouků žijících ve svém prvním životním stádiu v půdě. Čilé larvy takzvaného hrabala širokonosého - scalpurrio nasuslatus - rozryly a překopaly během pouhých několika měsíců podzemí celého středu metropole, zapříčinili zřícení několika maputských budov a způsobily zranění minimálně pětadvaceti osobám.

Na pohromy zvyklé africké obyvatelstvo zpočátku přijímalo veselý rej hmyzu apaticky. Jak ale padajících chatrčí, chýší a budov přibývalo, začala atmosféra houstnout. Poslední kapkou bylo, bulvárem hojně propírané, zřícení koupelny samotné prezidentovy manželky Zuyleydy Boado Quangaové v zahradách maputského paláce. S první ženou země se pod baobabem zvrtla vana, nebohá Zuyleyda se opařila a oheň z vonných koupelnových svíček navíc způsobil požár ručníků.

Mosambičané se proto konečně rozhodli jednat. Svolali mimořádné zasedání vlády, sborově zdvihli paže a vsadili při boji s chrobáky právě na krtky – nejhladovější hmyzožrouty. Chtějí je, ode dneška do konce měsíce, nejprve plošně spočítat a pak urychleně přemístit do Maputa.

Pravda, celá akce má i své odpůrce. Ti tvrdí, že tam, kde se domy a domky propadaly do mělkých děr vyhloubených hrabaly se nyní budou propadat do ještě hlubších děr, vyhloubených populárními malými černými savci.

Obyvatelé mosambického hlavního města se mohou každopádně těšit na mimořádně zajímavé léto.

 

Vyluštění z minula: Článek o koníčcích slavných fotbalistů byl pravdivý :o)

Autor: Martin Lavay | sobota 9.6.2012 20:00 | karma článku: 4,53 | přečteno: 685x
  • Další články autora

Martin Lavay

Sport a politická špína

31.3.2023 v 22:59 | Karma: 31,32

Martin Lavay

Pravda o České televizi

20.11.2020 v 17:43 | Karma: 39,87