Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Zákon o obecném referendu by schválen býti měl. Odvolatelnost politiků je nerealizovatelný nesmysl.

0 0
možnosti
LV

Odvolatelnost politiků...

Představte si následující:

Včera prezident Zeman prohlásil, že je pro prolomení těžebních limitů hnědého uhlí. Že tím údajně zachrání 8500 pracovních míst. Jen v Horním Jiřetíně tak přijde o domov asi 2150 lidí. Další tisíce lidí v dalších dotčených obcích. Čili ve finále bude stát několik tisíc lidí na straně prolomení, proti nim bude stát zhruba stejně lidí proti prolomení, A vedle nich cca 10 milionů, kterým to bude šumák.

Co se stane: Pokud vyhrají zastánci, odpůrci zorganizují referendum, aby odvolali politiky, kteří jsou proti, a dosadili politiky, kteří jsou pro. To se nebude líbit druhému táboru a bude dělat totéž. Samozřejmě do toho vstoupí peníze těžařů, slzy, pláč a city příznivců i odpůrců. Lokální spor se změní v celospolečenské odvolávání a instalování "těch správných" politiků, kteří nebudou vědět, zda - přestože dnes byli zvoleni - zítra ještě budou politiky...

A teď si představte, že prolomení limitů je jen jeden problém. Máme tu Důl Paskov, těžbu zlata v Mokrsku, těžbu uranu v Ralsku nebo Rožínce, těžbu břidlicových plynů v Beskydech a Jeseníkách, plavební kanál Labe-Odra-Dunaj, státní dluh, členství v EU a NATO,  daně, poplatky u doktora, přídavky na děti, sociální dávky, školné, stravenky, církevní restituce...

Bude se tam dít úplně to samé, jako jsem popsal v tom prvním případě... Jak tohle vyřeší přímá demokracie?

2 0
možnosti
RJ

To jsou paradoxy. Vy sám kandidujete za stranu, která vznikla před několika měsíci a má pouhých 9 členů. Koho vůbec zastupujete?

0 0
možnosti
Foto

O25t27a55k72a96r 78S90e86k93l

25. 10. 2013 5:00

Forma zastupitelské demokracie opravdu počítá s funkcí poslanců , kteří jsou nějakým způsobem navrženi předem. Prostě , nelze asi začít od nuly : chodit po náměstích a generovat z davu jakési vůdce !?.

Mimochodem - jak jste se Vy ocitnul na místě krajského lídra ? Hlasem lidu nebo Vás predestinoval sám šéf ?

Přímá odvolatelnost : principiálně snad dobrá věc. Prakticky - při české kverulantské letoře by neustále probíhalo psaní petic a antipetic a  antiantipetic , stále by se počítalo pro a proti.

Aspoň by byla sranda !;-)

3 0
možnosti