Drogy, sex a Di Caprio

Kdo má rád "filmy z nejbohatší míle", neměl by vynechat film Vlk z Wall Street. Nosy plné kokainu, lepé děvy v každém sudém záběru. Jachty a rychlé vozy. Extravagantní zábavy zámožných Amíků, peněz co kapsa ráčí... Di Caprio exceluje, efektní scény střídají jedna druhou. Škoda je, že film je vlastně o jen o ne/obyčejném podvodníkovi. S děním na burze má společného jen málo.

Vyrazili jsme s přítelkyní na Di Capria, aka Vlka z Wall Street. Film čerpá z reálných událostí, z bohatého kriminálního životopisu Jordana Belforta. Skutečný Vlk z Wall Street se proslavil svojí schopností obrat důvěřivé klienty. S týmem kompliců prodával předražené akcie pochybných firem, tzv. penny stock. Akcie firem také nově uváděl na burzu (IPO). Dostal se tak k obrovskému majetku, z větší části proti platným zákonům a obcházením regulátorů akciového trhu. A mezitím užíval života, co to jen šlo.

 Drogy, sex, rychlá auta, jachty. O tom je převážná většina filmu. Snahou režiséra Martina Scorseseho je šokovat diváka extravagancí, bezuzdným hýřením a rychlým spádem. Filmový Vlk, Leonardo Di Caprio, velí týmu "brokerů", kteří po telefonu vnucují tisícům lidí bezcenné penny stock a inkasují obrovské marže. Tím pomáhají Di Capriovi ke stále luxusnějšímu životu - Jordan Belfort vydělával téměř milion dolarů týdně. Na denním pořádku v podvodnické firmě jsou skupinové sexuální radovánky s luxusními děvčaty, kuriozní sázky o velké peníze, drogy a moře alkoholu. A peníze, peníze, peníze.

 Pak přijde FBI, neúplatní hoši s odznakem postupně dostanou Vlka do kouta. A je konec. Di Caprio zjistí, že nemá kam ustoupit a pro vlastní záchranu práskne federálům své komplice. Odsedí si dohodnutý trest a dál se živí tím, že pořádá semináře o prodeji. Prodávat umí - příklad s tužkou (kdo viděl, ví) se nepochybně dostane do panteonu filmových hlášek.

 A tím se dostávám k meritu. Celý film byl vlastně o podvodním prodeji. Nic víc.

Belfort-Di Caprio není specialista na burzu, ale na prodej. Film nepokrytě kopíroval celé scény z kultovního Rizika (Boiler Room), kde jde rovněž o podvodný prodej bezcenných akcií. Nic nového se tedy nekoná, pouze Scorsese pracoval s podstatně větším rozpočtem a s hereckými hvězdami první kategorie.

 S burzou má film společné pouze prostředí. Nostalgicky jsem zavzpomínal na druhý díl filmu Wall Streeet, kde exceloval Michael Douglas. Zde bylo o burze, o příčinách i důsledcích finanční krize let 2008-2011 pojednáno geniálně. Nelze nezmínit také kultovní snímek Makléř (Rogue Trader), životopisný snímek o burzovním obchodníkovi Nicku Leesonovi, který šílenými spekulacemi s japonským indexem Nikkei vymazal z finančního světa nejstarší investiční banku v Anglii, slavnou Barrings.

 Takže? Kdo chcete prožít prvotřídní herecký výkon Leonarda Di Capria, neváhejte. Těšíte se na divoký život zbohatlíků? Budete nadšeni. Je libo vidět skandální život ve stylu drogy, sex a miliony? I to dostanete mírou vrchovatou. Životopis Jordana Belforta obsahuje vše. Je to ale pořád jen film o životě podvodníka. Efektní, skvěle zahraný. Nic víc.

 Dočkáme se časem zfilmovaného životopisu některého z ještě větších podvodníků, kteří operovali na "nejbohatší míli"? Takový Bernie Madoff, který provozoval desítky let podvodné Ponziho schéma a tisíce lidí obral o desítky miliard, by byl určitě mimořádně zajímavý ...

 Vlk z Wall Street o dění na Wall Street není. Není zde nic o dění burze, o traderech anebo o makléřích. Scorseseho film tak zbytečně zůstává jen na okraji. Laik se pouze upevní v obecných mýtech o obrovském riziku, podvodech a zlodějích. Škoda.

Autor: Martin Kopáček | sobota 1.2.2014 20:37 | karma článku: 14,15 | přečteno: 1134x
  • Další články autora

Martin Kopáček

Kóma penzijního systému

20.5.2015 v 15:05 | Karma: 25,45

Martin Kopáček

Přijde medvěd?

4.2.2015 v 12:52 | Karma: 6,12

Martin Kopáček

Můj drahý Berňo

9.11.2014 v 21:50 | Karma: 24,56