Modlitba Antoine de Saint-Exupéryho

Moudrá slova jsou věčná a je třeba opatrovat je jako skutečné perly. Nechť Vás síla této krásné modlitby provází po celý Nový rok...

Neprosím o zázrak, Pane, ale o sílu pro všední život. Nauč mě umění malých kroků. Učiň mě vynalézavým a sebejistým ve správnou chvíli. Obdaruj mě jemnocitem, abych dokázal odlišit prvořadé od druhořadého. Prosím o sílu kázně a míry, abych jen tak neprocházel životem a své dny si rozumně rozdělil, abych nezaspal záblesky světla a vrcholy a abych si alespoň tu a tam našel čas na umělecký zážitek. Dovol mi ubezpečit se v tom, že snít o minulosti a o budoucnosti mi nepomůže. Pomoz mi co nejlépe zvládnout to, co je nejblíže, dovol mi pokládat právě prožívanou hodinu za nejdůležitější.

Ochraň mě před naivní vírou, že v životě musí jít vše hladce. Daruj mi střízlivé poznání, že těžkosti, prohry, neúspěchy a zklamání jsou přirozenou součástí života, že díky nim rosteme a dozráváme.

Připomínej mi, že srdce se často staví proti rozumu. Pošli mi v pravou chvíli někoho, kdo má odvahu mi povědět pravdu s láskou. Chléb každodenní dej nám pro tělo i duši, projev Tvé lásky, přátelské echo a alespoň tu a tam náznak, že budu užitečný.

Vím, že hodně problémů se řeší nekonáním, dej, abych dokázal čekat. Ať vždy nechám Tebe i ostatní domluvit. To nejdůležitější si člověk neříká sám, to nejdůležitější mu bývá řečeno.

Ty víš, jak velice potřebuji přátelství. Dej, abych dozrál této nejkrásnější, nejtěžší, nejriskantnější a nejněžnější záležitosti života. Vnukni mi pravou chvíli a pravé místo, kde mohu zanechat balíček dobra slovy či beze slov.

Chraň mě před strachem, že bych mohl promarnit svůj život. Nedávej mi to, po čem toužím, ale co potřebuji. Nauč mě umění malých kroků.

Autor: Martin Kolár | středa 23.12.2009 11:30 | karma článku: 8,94 | přečteno: 3192x
  • Další články autora

Martin Kolár

Co nás čeká v roce 2012?

1.10.2010 v 9:06 | Karma: 34,47

Martin Kolár

Proč máme křivé zuby?

16.2.2010 v 14:32 | Karma: 21,81