Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

certik_bertik

26. 9. 2010 21:25
co

byste navrhoval dělat?

0 0
možnosti
JH

Profesor_Nula

24. 9. 2010 14:48
Vážení IT zase taková technika není!

Takže tím bych zde moc neargumentoval. A ikdyby, tak v IT je lidí spousta, a živí se tím i spousta lidí původně jiného oboru. Nebo snad je technik ten, kdo buší do klávesnice a programuje, ale není schopný pomalu vyměnit žárovku v bytě, nebo přitlouct obraz na stěnu.

0 0
možnosti
PJ

šmejd2

23. 9. 2010 14:45
Cenzore

co Ti vadí, žes 90% příspěvků smazal??? A povšechně slušných a věcných. Nejspíš asi to, že závidíš technikům, že něčemu rozumějí. TY umíš jen cvakat klávesou Delete..... Víte o tom pane ministře?

0 0
možnosti
X

xs123

22. 9. 2010 15:18
Vlak ujel

možná jednou pro vždy. Když chodíme na exkurze do různých továren, je tam vždycky jedno a to samé: zahraniční technologie ( nejčastěji německé, dále americké, švédské, taky italské - výroby dlaždic), jeden relativně schopný Čech, který se kromě technického vzdělání naučil jazyk, a zbytek jsou makáči, kteří nahrazují průmyslové roboty a manipulátory. V moderních fabrikách - zrovna ta na dlaždice, je na jedné směně tak maximálně deset lidí-techniků, kteří čas od času přeťukají na panelu sortiment. Atřeba jinak ti Italové vyvíjejí technologii na obklady a dlažby nepřerušeně už od středověku. U nás se čtyřicet let nevyvíjelo, a to se možná už fakt dohnat ani nedá. Ti machři, co dělají podle citu, to je sci-fi, a většinou to stejně byla fušeřina.

0 0
možnosti
RP

radim36

23. 9. 2010 16:27
Re: Vlak ujel

Já jsem ty machry bez škol, co dělali podle citu, ještě stihnul poznat.

Má to ale dva háčky.

Za prvé ti machři během desetiletí práce zmarnili spoustu materiálu, aby nakonec ten cit do sebe dostali. Za socialismu to nevadilo, dnes by to byl problém. Za druhé ti machři museli mít pamatováka, aby si ty všelijaké zmarněné pokusy zapamatovali a potom z toho těžili další desetiletí. To znamená, že to nemohli být nějací s podprůměrným IQ 90 nebo 80, kteří dnes jedině jdou na řemesla. Museli to být lidi s nadprůměrným IQ, jenže takové lidi dneska odsají vysoké školy.  Přitom je zásadní chyba si myslet, že na kvalitní provádění technických řemesel stačí nějaké podprůměrné IQ třeba těch 90, z těch mohou vyrůst tak maximálně nějací podavači a pomocníci. Kvalitní řemeslník prostě musí mít i nějakou  dostatečně vysokou inteligenci, jinak prostě v dnešní nepřehledné nabídce všeho možného nemůže být kvalitní.

0 0
možnosti
RP

radim36

22. 9. 2010 11:56
Proč by se měli mlaďoši hlásit na technické obory?

Když vystudují na práci, schopnosti a IQ  poměrně náročný technický obor a potom jako absolventi je umístí někde na práci přímo ke stroji nebo kolem strojů.  A jako jejich nadřízeného s podstatně vyšším platem dosadí majitel firmy nebo personalista klidně nějakého jejich spolužáka ze střední nebo základní školy, který je sice blbý jak štoudev, ale měl dost inteligence na to, aby si vybral nějaký na schopnosti nenáročný humanitní obor a stal se manažerem....:-/

0 0
možnosti
RP

radim36

22. 9. 2010 13:01
Re: Proč by se měli mlaďoši hlásit na technické obory?

Jak jsem se díval, tak někdo už v tomto smyslu něco podobného v první polovině diskuze napsal a já se opakuji. No, chybička se vloudí.....:-/

0 0
možnosti
PJ

šmejd2

22. 9. 2010 10:32
Pane ministře

kolik nesmyslných státních a obecních podpor se cpe do jinych oborů a které se pak chovají naprosto neekonomicky a díky tomu generují další a další příslušníky těchto oborů, kteří dále natahují ruku.

Například kultura.Kolik je tu např.divadel, kolik díky romu vzniká ruzných hereckých a baletních škol, kolik vzniká nových souborů, kolik různých festivalů...Nemyslím, že kultura by nejakou podporu nepotřebovala, ale proboha proč, při nedostatku techniků, o které píšete, tito nejenže, že nemají žádnou podporu, ale ještě musí generovat prostředky na rozdávání podpor.Naprosto nechápu,proč stát podporuje zahraniční filmaře, že jim vrátí 25% nákladů. Proboha, pokud chtěli všichni ti čeští lehkoživkové kolem filmu (vím jak je točení filmu neproduktivní, kdyby tak pracoval kdokoli jiný tak nemá ani na vodu) nějaké kšefty, tak proč oni sami neslevnili svoji práci o 25%? No a o zemědělcích a jejich podporách jen škoda mluvit.Péče o krajinu?U nás?Blbost. Nic navíc jako se děje jinde u nás nedělají.

0 0
možnosti
J

jaj

22. 9. 2010 8:43
Podpora

Ono by to taky chtělo nějaké PR akce, které by ukázaly význam technického vzdělání. Zatím jsou media plná spíš "celebrit", které hrdě hlásí jak jim nešla ta odporná matematika a fyzika a že je k úspěchu v životě nepotřebovaly.

0 0
možnosti
K

kiurcher

21. 9. 2010 11:54
přihřeji si taky svoji polívčičku

Jak jsem si pročítal diskuzi tak jsou tady v podstatě dva typy lidí (pominu li věčné škarohlídy). 1) Zaměstnavatelé, kteří nemohou sehnat shopné lidi, a 2) zaměstnance, kteří nemohou sehnat dobrého zaměstnavatele. Já se řadím tak trochu mezi zaměstnavatele (jsem zaměstnanec ale dělám příjmací pohovory). Z praxe mohu říci, že mnoho žadatelů o IT pozici ve firmě má zhruba tuto představu - umím dělat www stránky, umím dělat flashe a trochu Javu - no a jako nástupní plat bych bral 50k. Samozřejmě se pak strašně diví, že nemáme zájem. Na toto mzdové ohodnocení máme trošku jiné požadavky - např. C,C++, NET, SQL na dobré úrovni + Oracle výhodou + anglický jazyk.

0 0
možnosti
K

kiurcher

21. 9. 2010 12:01
přihřeji si taky svoji polívčičku II

V oboru elektro HW + embedded SW je to ještě horší. Máme již 2 měsíce otevřenou pozici pro junior embedded SW developer a nemůžeme sehnat vhodného kandidáta. Zájem o pozici je celkem velký - 2-3 pohovory týdně. Bohužel znalosti žadatelů jsou tristní. Pro méně znalé pro toto povolání je nutno znát trošku hardware a umět dobře assembler + C, C++. Současní absolventi obvykle nemají problémy s jazyky to je plus, ale mají bohužel neznalosti v oboru, který studovali.

Je bohužel běžné, že kandidát na pozici HW developer neumí po 5-ti letech studia na VŠ ani nakreslit schéma diodového můstku - proboha za to se vyhazovalo od maturity na průmyslovkách.

Prostě představy absolventů a představy praxe se značně rozcházejí.

0 0
možnosti
PV

Kylchap

21. 9. 2010 11:46
Jen ať je techniků

stále méně a méně. Aspoň mohu požadovat stále vyšší a vyšší plat.

0 0
možnosti

Quazi

21. 9. 2010 11:27
dohnali jsme to?

Přiznám se, že nevím, jak to chodí na mé Alma Mater (ČVUT FSI) dnes. Za mne ale musel každý příčetný student během studia pochopit, že naše strojírenství není na špici světového vývoje a dlouho ještě nebude.

0 0
možnosti

Quazi

21. 9. 2010 11:27
Re: dohnali jsme to?

Už nevím v kterém ročníku jsme měli absolvovat povinnou praxi. Naše skupina praktikovala v Avii Letňany. Byla jsem v té části, která prováděla kompletaci kabelových svazků. Ta se dělala v jedné místnosti velikosti obývacího pokoje, kde kolem velkého stolu sedělo několik žen předdůchodového věku v zástěrách. Každá si brala z velkého klubka na stole postupně různé barvy kabelů, které pak naučeným postupem svázala dohromady a  každý kabel opatřila koncovkou. Takto připravený svazek pak vložila koncovkami do kastrůlku s vařící vodou, který byl umístěný vedle její židle, aby koncovky zavařila. Místnost byla plná páry. Zmetkovitost byla obrovská. Mne svazky dělat nenechali, já stříhala dráty na takovém velkém mechanickém zařízení. Můj spolužák se mi svěřil, že on zase "motá nějaký gumy na nějakém kole". Evidentně si  z nás firma udělala dělníky zadarmo. Z firmy jsem jinak nic neviděli.

0 0
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Ministr průmyslu a obchodu České republiky (od 13.7.2010). V letech 2006-2010 předseda dozorčí rady akciové společnosti ČEZ (jako zástupce státu, majoritního vlastníka společnosti). V letech 1998-2006 místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Seznam rubrik