Konec doby koloniální

Další rána pro podnikatele na vesnicích. Po EET přišlo zvýšení minimální mzdy. Koloniálům zvoní hrana.

Zvýšení minimální mzdy z 11 000 Kč na 12 200 Kč nevypadá až tak moc. Zvlášť když si v čistém donesete (jen) o 829 Kč víc. Průměrně ohodnocený zaměstnanec (cca 29 000 Kč) by na to vydělával něco přes pět a půl hodiny. Po zdanění to dělá krásných 10 496 Kč. Přímé mzdové náklady, tj. kolik zaměstnanec zaměstnavatele stojí, jsou 16 348 Kč. Je to o 1608 Kč více než před zvýšením. Blancujete-li nad krachovou propastí nebo u jejího okraje, je to poslední šťouchnutí. Zvlášť, když platíte víc zaměstnanců.

Pro zajímavost, příjmy státu z odvodů po navýšení minimálních mez narostou měsíčně o 102 960 000 Kč. Tedy za předpokladu, že nikdo ze 132 tis. pobíračů minimální mzdy neuplatňuje slevu na dani a státu navíc přisype celých 780 Kč.

Někteří dotčení živnostníci živě pospíchali na radnice a krajské úřady, aby si zajistili nějakou tu finanční injekcičku nebo její navýšení. Což je takové příkladné, když vidíme, jak dotování zakleklo české zemědělství, ale … o důležitosti smíšeného zboží v obcích bez dostatečně velké kupní síly ať samozřejmě rozhodnou regionální zástupci lidi. Můžeme se přít o to, zda-li je koloniál ještě byznys, anebo už se jedná o službu obyvatelům – to by totiž do hry vstupovaly rozvojové plány, udržitelnost populace a tak podobně, ale od toho jsme si zvolili a platíme své starosty, hejtmany a další.

O čem by ale měli rozhodovat sami živnostníci jsou ty elementárnější otázky. Nedělám něco špatně? Jsem konkurenceschopný? Nabízím lidem, co chtějí? Je rozumné mít otevřeno celý týden? Neměl bych se přidat k úředníkům, které pan prezident posílá do továren?

Určitě existuje přinejmenším jedno řešení, které může upadající koloniálii postavit na nohy – extra čerstvé zboží na objednávku, dovoz až ke dveřím, obměnit sortiment, přestat prodávat namodralý gothaj, přejít pod jednotu, odejít z jednoty …

Už několikrát jsem potkal velice dobře fungující pojízdnou prodejnu. Ať už to bylo smíšené zboží, nebo řeznictví či zelinářství, které přijelo v danou dobu na dané místo, uspokojilo své zákazníky a vydalo za dalšími. Možná je na čase opustit nevýhodnou polohu a udělat krok vstříc zákazníkovi. Přece jen, průměrná vzdálenost mezi sídly v České republice jsou nějaké 2 km.

Opět čekám kritiku, jak tomu vůbec nerozumím a vidím to jako Hurvínek válku. Pokud ale krachujete, můžete si se mnou podat ruce.

Zdroje informací:

https://www.vypocet.cz/cista-mzda

https://www.finance.cz/zpravy/finance/455334-eu-jak-vysoke-jsou-mzdove-naklady/

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/minimalni-mzda-se-od-ledna-zvysi-a-to-o-1200-kc-na-12-200-kc/1567189

https://zpravy.tiscali.cz/minimalni-mzda-poskoci-polepsi-si-pres-130-tisic-lidi-307283?

https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/pedf/js13/geograf/web/pages/02-sidelni-struktura.html

www.bgbzs.cz/sites/default/files/Obyvatelstvo%20ČR_BGB_8A8.doc

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Klíma | neděle 31.12.2017 14:34 | karma článku: 14,75 | přečteno: 716x