EET volat domů

Dovolím si tvrdit, že je EET největší české téma všech zpravodajství od volby prezidenta. Kam se hrabe Čapí hnízdo. Není se čemu divit, když leze do osobní zóny tolika živnostníkům, a zprostředkovaně také nám všem.

Popravdě, neznám přesné znění zákona, konkrétní požadavky, kam ministerstvo financí data ukládá a jakým způsobem je vyhodnocuje. Ono asi není podstatné pro to, co k tomu chci říct. Nebudu chodit kolem horké kaše - JE TO NEPŘIPRAVENÉ! Vždy, když zavádíte nějakou systémovou novinku, objeví se komplikace. Rozhodně se ale nemůže pár dní před zavedením začít řešit, jestli eshopy jo, nebo ne, jestli všechny ty soukromé kluby neporušují zákon a nebo jestli je všude pokrytí internetem.

Dohnáno ad absurdum, uděláme z toho loterii - každý měsíc auťák. Cyber-pankáči Ztohoven vám ale účtenku nedají. Pokud chcete vyhrát, ani tam nelezte. Zemský ráj to na Pohleď není ani v malých hospůdkách s jedním vytočeným sudem a ministrem financí tento týden. Do toho přichází výjimka z výjimky. Ani se nechci zmiňovat o těch nebožácích, co si nakoupili vybavení dost možná zbytečně. Takto prostě elegantní sofistikované řešení nevypadá.

Ale teď druhá strana mince. Každý rok živnostníci přiznávají daně. Každý si vede účetnictví, nebo má paní účetní, ať už vlastní nebo půjčenou. To taky něco stojí. Ministerstvo financí se vám teď vnucuje, že by to rádo elektronicky. Pokrok nezastavíte. Stejně, jako jste vyměnili Cihlu 3310 za LCD plácačku, kterou každý den intenzivně leštíte prstem, stejně tak přijde čas, kdy vyměníte účtenky za počítač. Nač to odkládat? Žádné roztroušené papírování. Chtějte hezky jeden komplexní systém, kam to nahrajete pouhým stiskem tlačítka. Ušetříte vy. Ušetří stát. Stejně ty ženské na finančáku jen popíjejí kafíčka. Průmysl hladoví po pracovní síle, takže zásah celá potopená - dvě mouchy jednou ranou, a pan Hrabiš bude spokojený.

Autor: Martin Klíma | pondělí 5.12.2016 21:26 | karma článku: 19,00 | přečteno: 1189x