Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VNP

veš na pleši

24. 4. 2010 23:50
Njehorší, co u náboženských

zaslepenců vidím, je využívání vědeckých poznatků, kterým se nejprve apriori brání včetně použití inkvizice a hranice, k podpoře vlastní teorie, zejména kreacionismu. Úplně nejhorší je přizpůsobování faktů a jejich interpretace tak, aby vyhovovala jejich teorii. Čili přesný opak vědy, tedy nezapadá-li mi nový poznatek hrubě do teorie, bude nutno pozměnit hypotézu, ale zde nalézám přístup pozměním poznatek tak, aby podpořil můj názor. To se mi již zdá jako doslovné znásilnění vědy. Kdyby náboženskou teorii nechali náboženskou, bylo by to lepší.

0 0
možnosti
PN

Petr z Bologni

24. 4. 2010 15:53
...

V clankui je zminovan Dr. Abdus Salam. Mel jsem moznost 5 let pracovat v Mezinarodnim centru pro teoretickou fyziku v Terstu (jehoz zkladatelem a reditelem az do sve smrti byl prave on) a Abduse Salama osobne poznat. Byl to ohromne charismaticky clovek, genialni vedec s fenomenalni pameti a zcela jiste zadny nabozensky fanatik. V dobe jeho reditelovani ICTP disponovalo "Mistnosti rozjimani" (pro pametniky: v prvem suterenu hotelu Adriatico), kde se nachazela mensi knihovna nabozenskych textu - prevazne islamskych, ale v mensi mire i ostatnich (od te doby se datuji me urcite "inkongruence" s Koranem a islamem obecne - ono 5 let prilezitostneho studia Koranu a ruznych Hadisu a konfrontace se znalci tematiky dava moznost alespon castecne nahlednout do vnitrni struktury systemu). ICTP bylo a zustava mistem setkani prirodovedcu z celeho sveta bez ohledu na nabozenske vyznani, politickou prislusnost atd. Naopak, zvyraznovani takovych atributu neni na pude ICTP trpeno a obecne se nevyskytuje.

0 0
možnosti
PN

Petr z Bologni

24. 4. 2010 16:01
Re: ...

Kupodivu, neni potreba vnejsich narizeni, ale vsichni navstevnici i pracovnici toto dodrzuji spontanne v duchu prikladu a odkazu Abduse Salama. V ICTP se setkavaji  a vzajemne obohacuji lide na basi vzajemne ucty a rovnosti, lide, kteri hovori spolecnym jazykem fyziky a matematiky a jejichz spolecnym cilem je rozvoj neomezeneho lidskeho poznani.

0 0
možnosti
TM

incomming_message

24. 4. 2010 14:19
Zásadní chyba ve výchozí myšlence !!!

Toto období nelze nazývat věkem islámským, ale předislámským. Vzniklo mísením kultury a vědy arabské, perské ale i indické, čínske a v neposlední řadě antické. Právě tomuto období vděčíme za zachování nebo aspoň zdokumentování mnoha antických památek. Arabové byli tehdy velmi aktívní obchodníci a cestovatelé a přivezli z mnoha míst mnoho nových poznatků, např z Indie "arabské" číslice. 

Islám vznikl někdy v první polovině sedmého století, ale než se začal šířit uplynulo několik desetiletí. Právě rozvoj islámu byl tou hlavní příčinou úpadku a přestěhování center pokroku přes Středomoří do Evropy. Islám sám přímo zakazuje jakoukoliv vědeckou a uměleckou činnost kromě té věnující se islámu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky