Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZB

Vážený autore, je chválihodné, že se snažíte rozšiřovat si obzory, ale než budete psát článek, potřebujete o chlup víc studií.

Jižní národy neměli v historii k muslimům o nic blíže než kterékoli jiné křesťanské země. Španělsko díky bojům za udržení Osmanské expanze ve středozemí několikrát zbankrotovalo, Jih Itálie musel čelit nájezdům muslimských pirátů, Malta by mohla o svých bojích s Osmany také říct své. Fakt je ten, že všech těcjto místech se náboženství prostřídala a ne jen muslimové žili pod vládou křesťanů ( viz Sicilie za Normanských králů) ale také křesťané pod velice tolerantní vládou muslimských knížat ( viz Španělsko , Severní Afrika a do křižáckých výprav i Blízký východ. Ostatně, v Španělsku dnes nenaleznete jediného původního muslima ( i když genetické nálezy by byly zřejmě velice zajímavé) , ale v Egyptě je pořád silná Koptská církev a na blízkém východě jsou pořád původní , Římem dlouho nepolíbené východní církve. Jediné místo, kde se muslimové v Střední Evropě udrželi než bylo mocnářství po první válce rozděleno bylo Rakousko-Uhersko, kde i po poražení Osmanské říše zbyly na území mocnářství potomci kovertitů , nebo přistěhovalých kolonistů z muslimských oblastí. K tomu všemu by šlo pouze říct, no a co, kdyby se v dnešní době poněkteří lidé nechtěli vrátit k náboženské válce typu první kuciáda, jen tentokrát aplikovaná vůči nemuslimům, nebo ne těm muslimům, kteří tvoří obdivovatele toho "pravého" islámu. Místo toho, že si studiem potvrzujeme své předsudky, bylo by fajn, kdyby se někdo opravdu pokusil situaci analyzovat, proč najednou , po dlouhé době, kdy islám tvořil pouze líbivou a exotickou kulisu dobrodružných filmů  se ocitáme ve vojně s muslimy. Jinak se totiž z této ošklivé situace nedostaneme.

0 0
možnosti
JN

Asi máte pravdu. Ale k vašemu tvrzení, že Korán je nudná kniha si dovoluji podotknout, že pro nás bezvěrce je Bible nudná přibližně stejně. Tak jako vy jste se zřejmě přinutil, abyste přelouskal alespoň kousek Koránu a nějak vás to nechytlo, já jsem udělal podobnou zkušenost s Biblí.

A potkal jsem spoustu křesťanů, většinou katolíků, kteří předstírají, že znají Bibli zpaměti a hledají v ní podobenství a citáty ke každé životní situaci.

Jsou s tím dost otravní.  S muslimy zatím takovou zkušenost nemám. Myslíte, že je to ještě horší?

0 0
možnosti
LR

Jsem ateista a mám ke křesťanství i judaismu řadu zásadních výhrad. Přesto mohu konstatovat, že bible je soubor textů jednak zajímavých, ale i hluboce lidských, jdoucích často do hloubky a inspirujících.

Naproti tomu Korán je skutečně nudná a plytká kniha, navíc plná nenávisti a chamtivosti Mohameda vydávajícího se za hlásnou troubu boha.

3 0
možnosti
VV

Tak jsem si zas jednou po delsi dobe procital NZZ. A o te invazi islamistu do Evropa ani zminka.

Ze by se jich v tech Alpach nebali?

0 0
možnosti
Foto

Migranti obecně vyhledávají velká (opravdu velká) města, kde dochází k jejich kumulaci. 

V Alpách se jim asi líbit nebude, zejména těm z Afriky nebo polopouští přední Asie

0 0
možnosti
MK

Pane Martine, opravdu jste napsal článek otvírající širokou diskusi. Zapomněl jsem dodat, k otevření diskuse dobrý článek. Jen se obávám, že některá témata jsou příliš velká a ve zkratkovité diskusi dochází ke zkreslením. (musím dodat, že nemám na mysli Polického a spol.)

Ale jako podnět k zamyšlení pro každého, kdo si ho pozorně přečte, R^R^.

0 0
možnosti
MR

Na Primě byla podána aktivita akademiků tak že se vlastně týká jen přijmutí 1.500 uprchlíků a jinak už není žádný problém.

Osobně si myslím že společnost frustruje něco jiného a to exodus na jihu Evropy a co se stane až Řecko či Itálie povolí ... .

Problém je i samotné Německo jež je jako mucholapka, Eldorádo jež uvádí migrační vlny z Afriky či Asie

2 0
možnosti
Foto

A umíte se dívat očima Svědků Jehovových? Zajisté znáte plátek zvaný Strážná věž, jehož symbolem je lev spokojeně dlící vedle ovečky. Zdalipak se lev umí dívat očima ovečky a ovečka očima lva?

Češi jsou, žel, tolerantní až příliš. A xenofobní? Vždyť vesele nakupují ve vietnamských obchodech a nějaké konflikty s Vietnamci jsou zcela zanedbatelné.

Protože Vietnamec pracuje, nechodí opásán semtexem, nehlásá nenávist k lidem, kteří jej přijali, necpe nikomu své náboženství (ani o něm nevím), nehodlá nás vyhladit atd. Nenaštve se kvůli nějakému obrázku.

A VO TOM TO JE.

22 0
možnosti
MK

Umím. A to díky tomu, že ač dítko z katolické rodiny, jsem po svých dvaceti letech měl více "rozumu" a jal se putovat křesťanských církvích. :( abych se pak s pokorou vrátil zpět do své mateřské.

2 0
možnosti
KC

U stylu myšlení a argumentů pana Martina Kavky lze vypozorovat jisté prvky Masarykova realizmu či možná spíše neomasarykizmu, což je i pro mne sympatická a využívaná platforma úvahy. Nicméně upozornil bych i na dobrý postřeh pana Mazala, který varuje před možnostmi situačního myšlení. Zvláště islamizmus je bariéra, která nikdy nic podobného neumožní, protože islámský determinizmus stojí na úplně jiných danostech než evropský racionalizmus a fenomenalizmus. Pokus islám z čehokoliv ustoupí, udělá první krok k destrukci, která musí pokračovat. Pak už to ovšem nebude islamizmus. To za prvé a za druhé - pokud jakoukoliv změnu nepřipustí, dostane se do stále hlubšího rozporu s reálným životem. Obojí cesta je slepá ulička a konec islamizmu. Buď se jako nauka rozdrolí a zkolabuje nebo zanikne jako vodítko neschopné života v reálném světě 21. století, v němž nelze žít podle pravidel raného středověku, aniž by stále hlouběji zabředával do bezvýchodnosti.

1 0
možnosti
MK

Tak to vám pěkně děkuji za toho Masaryka, kterého považují spolu s Pekařem za účelového manipulátora dějin k ideologickému účelu. Viz O smyslu českých dějin

0 0
možnosti
Foto

V LN píší, že Němci uvažují o zabavení nevyužívaných soukromých nemovitostí za účelem ubytování imigrantů. Prý rozhodně ne zdarma (;-D).

Tak už se nám ten komunismus zase obloukem vrací Rv :-/

9 0
možnosti
Foto

A odkaz na to nemáte?

0 5
možnosti
Foto

Jen se zeptám - myslíte si, že se dokážete skutečně dívat na svět očima muslima? Dokáže se křesťan dívat na svět očima ateisty a naopak? A myslíte, že pokud byste se podíval na svět očima francouzského, marockého, egyptského, afghánského, syrského, iránského nebo jordánského muslima - uvidíte vždycky totéž?

Kromě toho argumentovat historií je vždy ošidné. Války křesťanů s křesťany nebyly o nic méně krvavé nebo kruté než války s muslimy.

3 1
možnosti
MK

Myslím si, že ano a to nejen vzhledem k tomu, že jsem islám studoval, ale i díky okolnostem mého života, kdy jsem byl  muslimy v každodenním styku. 

Další část vaší otázky je irelevantní. A myslíte, že pokud byste se podíval na svět očima francouzského, marockého, egyptského, afghánského, syrského, iránského nebo jordánského muslima - uvidíte vždycky totéž?

A víte proč? Protože ti muslimové vychází ze stejného, stejně jako katolíci. Takže francouzský, marocký, egyptský, syrský, iranský, jordánský a jiný katolík, bude míst stejný pohled na svět a hodnoty. Myslíte, že u muslimů je to jiné? 

Argumentovat historii je vždy ošidné a sám jste se toho dopustil. Války křesťanů s křesťany byly krvavé, ale je to historie. Válka islámu proti křesťanskému světu a dnes Evropě je současnost

9 1
možnosti
  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky