Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
II

Vy jste nebezpečný demagog. Se současným islamismem nijak nesympatizuji, IS považuji za jednu z největších hrůz současnosti, nicméně skoro všechno, co tady píšete o islámu, by se třeba o křesťanství dalo napsat také.

0 9
možnosti
Foto

J12i13ř44í 75K91i52n51d38l

14. 11. 2014 14:36

O křes´tanství by se dalo napsat to samé, co o islámu. Tak tohle může vyslovit jenom neuvěřitelný demgog a totální neználek dějin, zblbý komunistickým školstvím.

6 0
možnosti
Foto

Mě napadá v této souvislosti snad jen jedno jméno, které dejme tomu něco civilizaci přineslo  - Abú Alí al-Husajn ibn Abdulláh ibn Síná, neboli spíše známější Avicenna.

0 0
možnosti
PP

P22e32t29r 49P68o80u51r

14. 11. 2014 14:32

No ten zase vycházel především z děl Hippokrata, Aristotela a Galéna. a taky byl Peršanem, nikoliv Arab ;-)

2 0
možnosti
Foto

Máte v ledasčem pravdu, ale trochu bych změnil úhel pohledu. Jisté je, že zprvu co Arabové nerozbili a nezničili, tak jenom převzali. Ale to svým způsobem naši slovanští, germánští i keltští předkové taky. Ale pak po určitou dobu kultura v islámských zemích kvetla, to se popřít nedá. Fakt je, že spíše než Arabové v tom měli prsty Peršané, viz Avicenna nebo Al Birúní, ale najdete i myslitele arabské, jako byl třeba Averroes (nebo aspoň mám pocit, že ten byl Arab, byť z Andalusie). Problém bych viděl v tom, že se islámská kultura jakéhokoli dalšího rozvoje někdy ve dvanáctém století dobrovolně zřekla a rozhodla se místo toho pro rigidní islámskou ortodoxii - viz Al Ghazálí.

5 1
možnosti
MK

Zcela jistě. Proto další článek bude o islámské filozofii, kde ibn Rushd nebude chybět. Byl to on, kdo udržoval kontakty s pařížskými učenci a kdo vzbudil na Západě znovuzájem o Aristotela. Dokonce na pařížské univerzitě se Avveroes vyučoval a nebýt jeho, tak kdoví, zda by vznikl slavná Summa Theologiae;-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky