Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OF
Foto

J94a44n 18R24ý25z49n30a77r

26. 10. 2014 21:25

Pane Kavka, díky za zajímavé téma .... bohužel je zpracováno velice tendenčně. Pochopitelně bylo mezi katolíky spousta rozumných lidí, ale Vatikán byl velice slušně řečeno neuvěřitelně zbabělý. ................

V r.1928 podalo katolické hnutí, které si říkalo "Přátelé Izraele" a k němuž patřilo 18 kardinálů, 200 biskupů a arcibiskupů a cca 2000 kněží, Vatikánu petici. Žádalo, aby se z textu latinské velkopáteční mše vypustily formule "proradní židé" a "proradnost židů".

Přátelé Izraele argumentovali, že tyto formule svádí k nenávisti a antisemitismu.

Dobře míněný návrh se dostal na stůl Svatého oficia /nyní kongregace pro nauku a víru/, kde způsobil naprosté pobouření.

"Zcela nepřijatelné a beze smyslu!" vztekal kardinál tajemník Svatého oficia Merry Del Val. "Toto jsou prastaré modlitby a rituály v liturgii církve, slavené po staletí!" Podle jeho názoru:

Jednotlivé židy, kteří konvertovali ke křesťanství, by nemusela stihnout žádná klatba. Klatba platí spíše židovskému národu jako celku, neboť je odpovědný za prolití krve svatého a svatých. Za tuto zrádnou vzpouru si židé zasluhují opovržení.

Svaté oficium v r.1928 pokládalo nekonvertované židy - na rozdíl od křesťanů -

za lidi jiného druhu. Proto se jim naprosto nemělo dovolit, aby se příliš přiblížili ke katolíkům!!!

Svaté oficium přijalo výše uvedené bez jakéhokoli rozporu!!! Poté papež Pius XI. katolické hnutí Přátel Izraele rozpustil.

Tento požadavek Svatého oficia Hitler velice doslovně katolíkům splnil ihned po volebním vítězství v r. 1933. Židé byli vyhnáni ze státní správy, úřadů a přišly první restrikce s jasným cílem -oddělit židy od křesťanů!

1 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma. ;-DR^

1 2
možnosti
AV

To zmiňované prohlášení biskupů z Fuldy jsem nikde nenašel, ale vím o jednom pastýřském listu německých biskupů, jen o tří měsíce mladším. O odsouzení nacismu tam není zhola nic a mimo jiné tam lze najít toto:

"Jak autorita národa, tak spravedlnost, která je základem blaha národa, považuje náboženství za důležitý základ. K naší velké radosti vůdčí činitelé nového státu jasně prohlásili, že oni samotní a jejich dílo se shodují s křesťanstvím. Je to zcela veřejné a tak slavnostní prohlášení, že zasluhuje dík všech katolíků. Nevíra a jí rozpoutaná nemravnost nesmějí více otravovat národní cítění německého lidu, vražedný bolševismus se svou satanskou nenávistí k Bohu nesmí ohrožovat duši německého lidu."

Vskutku neohrožený odpor špiček německých katolíků proti nacismu ... zřejmě rychle pochopili, kde je jejich místo. Bystří chlapci.

Zdroj:

Hans Mueller: Katolishe Kirche und Nazionalsozialismus, Mnichov, 1965.

2 1
možnosti
AV

"Mit brenneder Sorge" v žádném případě neodsuzovala nacismus. Zabývala se porušováním konkordátu ze strany nacistů a kritizovala ataky na svobodu vyznání, rasismus a novopohanství, kterým nacisté nahrazovali křesťanství. Hitler ani NSDAP tam přímo zmíněni nejsou a encyklika je velice diplomatická a krotká. O pár dní později vydaná Divini Redemptoris ze zabývá komunismem a je daleko přímější. Měla zřejmě naznačit, kdo je společným nepřítelem ...

1 2
možnosti
Foto

Asi to tak bude, nepřítel mého většího nepřítele je mým přítelem. A od r. 1917 považovala církev bolševiky a komunisty za svého úhlavního nepřítele.

2 0
možnosti
Foto

J92i41ř77í 21K49i38n27d61l

24. 10. 2014 21:34

Dovolím si doplnit. Papež Pius XII narozdíl od Roosevelta, či Churchila, byl mimo dánského krále, jediným státníkem, který veřejně odsoudil vyhlazování tzv. rasově méněcených lidí a to udělal přesto, že mu přímo hrozila intervence, kterou pro něj chystal Himmler. Má přímou anebo nepřímou zásluhu na záchraně 800 tisíc Židů.  Mnoho významných osobností  jako byl Pinchas  Lapide, Albert Einstein, Golda Meirová a jiní mu mu veřejně poděkovalo

4 1
možnosti
AV

Měl byste prosím nějaký odkaz na Piovo veřejné odsouzení holocaustu? Velmi by mě to zajímalo. Děkuji.

Veřejný dík Einsteina Piovi je legenda, nikdy se to nepodařilo ověřit. Kromě katolických zdrojů se o něm lze dočíst pouze to, že to není pravda.

Nechci zlehčovat zásluhy Vatikánu o záchranu mnoha tisíc Židů, především z Itálie, ale na světě nejsou jen Židé, že. Protestoval někdy Pius XII proti genocidě pravoslavných Srbů, vyvražďování Poláků, Rusů či Ukrajinců? Zachránil někdy Vatikán nějakého pravoslavného Srba?

1 1
možnosti
JC

Tady je jiný názor: 

"Parlament je Kocourkov a Hulvátov a katolická církev s nacisty …

Parlament je Kocourkov a Hulvátov a katolická církev s nacisty nejen hajlovala, ale dopouštěla se i vražd. ČSSD má pravdu, hřímá historik

krajskelisty.cz/jihomoravsky…a-katolicka-cirkev-s-nacisty-nejen-hajlovala…

Co Vy na to, autore? Jo, a ten Herman, ten se teda v Parlamentu choval! Opravdu ten pravý "ministr kultury"Rv

1 6
možnosti
VS

Hm, stojí to rozhodně za přečtení. Mohl byste prosím dát i odkaz na literaturu? Některé věci jsem zatím nikde nenašel ...

1 0
možnosti
SS

Rezjir uz tu je ... kdy asi dorazi rudy Petrik ...

1 1
možnosti
DA

D96a38v82i31d 74A98d49l14e90r

24. 10. 2014 19:12

R^ Martine, díky za fundovaný článek. Člověk aby tady podobné pohledal, v té smršti canců.

2 1
možnosti
  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky